You are here
Home > QB Subjectwise > 092 History Previous Year Questions

092 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. What is the correct sequence of the following events?
1. The August Offer
2. The I.N.A. trial
3. The Quit India Movement
4. The Royal Indian Naval Ratings’ Revolt
Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (a)

Q2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I (Author) List-II (Work)
A. Bankimchandra : 1.Shatranj ke Khilari
B. DinabandhuMitra : 2. Debi Chaudhurani
C. Premchandra : 3. Nil-Darpan : 4. Chandrakanta A B C
(a) 2 4 1
(b) 3 4 2
(c) 2 3 1
(d) 3 1 4

Ans: (c)

Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Term) (Meaning)
A. Mihrab 1. Stepped pulpit
B. Mimbar 2. Direction towards the Kaba for prayer
C. Khutba 3. Arch
D. Kibla 4. Sermon Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 l 2

Ans: (a)

Q4. Some of the important Mahajanapadas of the 6thC BC to 4thC BC and their well-known rulers are given here:
1. Kosala–Udayana
2. Magadha–Ajatshatru
3. Avanti–Pradyota
4. Vatsa–Prasenajita
Select the code for correct pair/s:
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) Only 4

Ans: (b)

Q5. Which of the following are reasons for the identification of life reflected in the later Vedic texts with the painted grey ware culture?
A. Material culture of the two corresponds
B. Geographical distribution of the two corresponds
C. Chronological span of the two corresponds
D. Both evolved locally
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D

Ans: (c)

Q6. Which of the following items is/are incorrectly matched?
List I List II
A. Zahir-ud-din Humanyun
B. Nasir-ud-din Babar
C. Jalal-ud-din Akbar
D. Khurram Shahjahan
(a) B and D
(b) A and D
(c) B and A
(d) B and C

Ans: (b)

Q7. The reign of the Kushana monarch Kanishka was a turning point in the history of Buddhism, because:
(a) It witnessed the rise of Mahayanism
(b) Buddhism was introduced in China and Central Asia in his time
(c) Both (a) and (b)
(d) The images of Buddha and Bodhisattvas began to be carved out during this period

Ans: (c)

Q8. Consider the following statement and identify with the help of the codes given below, the person who made the statement ‘It would be quite impossible for a few hundred British to administer against the active opposition of the whole of the politically minded fo the population.
(a) Jawaharlal Nehru in April, 1947 in an address to Congressmen at Lucknow
(b) Clement Attlee January, 1947 in a private letter addressed to Ernest Bevin
(c) Lord Mountbatten in December, 1946 in a note given to British Parliament
(d) Viceroy Wavell in January, 1946 in a letter to Secretary of State

Ans: (b)

Q9. Consider the following landmarks in Indian education:
1. Hindu College, Calcutta
2. University of Calcutta
3. Adam’s Report
4. Wood’s Despatch The correct chronological order of these landmarks is
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 4, 3, 2
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (a)

Q10. Who amongst the following Englishmen, first translated Bhagavad- Gita into English?
(a) William Jones
(b) Charles Wilkins
(c) Alexander Cunningham
(d) John Marshall

Ans: (b)

Q11. Under the forceful thrust of British rule, a rapid transformation of the Indian economy took place. In this context, which of the following statements is/ are correct?
1. Indian economy was transformed into a colonial economy in the 19th century whose structure was determined by Britain’s fast developing industrial economy.
2. The influx of cheap Indian products into England gave a great blow to English textile industries.
3. The 19th century saw the collapse of the traditional Indian village economy and fresh economic alignment along commercial lines.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 (b) 1 only
(c) 2 only (d) l and 2

Ans: (a)

Q12. Keeping the prehistory of India in view, consider the following statements:
1. Kalibangan was an outpost of the Harappans for sea trade with contemporary West Asian societies
2. Lothal was ranked as the premier city of the Harappan civilization because of the volume and variety of objects that were discovered here.
3. The site of Mohenjodaro, located along the dried up bed of river Ghaggar, yields evidence to show the existence of pre-Harappan and Harappan habitation
4. Built and rebuilt over time, Harappa boasts of a 20-metre high mound of debris
Select the code for correct statements:
(a) None
(b) 1 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) Only 2

Ans: (a)

Q13. Kalibangan
A. means black bangles
B. has evidence of furrow marks in its proto-Harappan levels
C. has evidence of regular use of horses
D. has evidence of the practice of a fire cult of these.
(a) A, B and C are true
(b) A, C and D are true
(c) A, B and D are true
(d) All are true

Ans: (d)

Q14. Which one of the following was a cause for the decline of the textile industry in Bengal during the eighteenth century?
(a) Decline in the quality of production
(b) Non-availability of raw material
(c) High tariff rates on export to Britain
(d) Non-availability of craftsmen MUltiPle-CHOiCe QUestiOns

Ans: (d)

Q15. Which of the following kings of ancient India were patrons of Jainism?
1. Srenika Bimbisara 2. Chandragupta Maurya
3. Kharavela
Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (c)

Q16. Which one of the following chronological orders of the given events is correct ?
(a) The Cripps Mission – The Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission’s Plan
(b) The Civil Disobedience Movement – The Cripps Mission – The Cabinet Mission’s Plan
(c) The Cripps Mission – The Cabinet Mission’s Plan –The Civil Disobedience Movement
(d) The Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission’s Plan – The Cripps Mission

Ans: (b)

Q17. Match the columns :
List-1
A. Madan Mohan Malviya
B. Sohan Singh Bhakna
C. Annie Besant
D. Rajagopalachari
List-2
1. Ghadar Movement
2. Swatantra Party
3. Hindu Mahasabha
4. Theosophical Society of India
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 5 2 3

Ans: (b)

Q18. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?
(a) Tomb of Sher Shah, Sasaram
(b) Jama Masjid, Delhi
(c) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq, Delhi
(d) Gol Gumbaz, Bijapur

Ans: (d)

Q19. The Fourth Buddhist Council was held in Kashmir under the leadership of
(a) Bindusara (b) Ashoka
(c) Kunal (d) Kanishka

Ans: (d)

Q20. Which of the following statements about the creation of departments by the various Sultans is not correct?
(a) Diwan-i-Mustakhraj or the Department of Revenue to realise the arrears was created by Ala-ud-din Khilji
(b) Diwan-i-Amirkohi or the Department of Agriculture became more prominent during the reign of Muhammed-bin Tughlaq
(c) Diwan-i-Bandagan or the Department of Slaves was created by Firoz
(d) Diwan-i-Khairat or the Department of Public Charities was created by Sikandar Lodhi

Ans: (d)

Q21. Bhagat Singh shot Police Commissioner Saunders dead because
(a) he forced the Public Safety Bill through the Legislative Assembly
(b) he had led the lathi charge against the peaceful procession in which Lajpat Rai was injured
(c) he had led the campaign against the armoury raid culprits
(d) Chandra Shekhar Azad was killed in an encounter led by him in Allahabad.

Ans: (b)

Q22. What is the correct chronological order of the following events.
(i) Battle of Panipat I (ii) Battle of Dharmat (iii) Battle of Buxar (iv) Battle of Haldighati
Codes:
(a) (i) (ii) (iv) (iii)
(b) (i) (iv) (iii) (ii)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (i) (iii) (ii) (iv)

Ans: (d)

Q23. Consider the following statements:
1. The list of sixteen Mahajanapadas is available in Anguttara Nikaya.
2. Asmaka Mahajanapada was situated on the bank of Godawari.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q24. Which of the following statements above Ryotwari settlement is/are correct?
1. It recognised the cultivators as the owner of land.
2. It was a temporary settlement.
3. It was introduced later than the permanent settlement.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) Only 1
(d) All of these

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): In 1946 in Bombay the ratings of the Royal Indian Navy rose in open mutiny against the British.
Reason (R): The Royal Indian Navy joined the INA
(a) A and R both are incorrect
(b) A is correct but R is incorrect
(c) A and R are correct and R is the correct explanation of A
(d) A and R are correct but R is not the correct explanation of A.

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!