You are here
Home > QB Subjectwise > 092 Geography Previous Year Questions

092 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Right ascension is
(a) the equivalent of longitude on the celestial sphere
(b) the equivalent of latitude on the celestial sphere
(c) the equivalent of prime meridian
(d) none of these
Ans: (a)

Q2. Petroleum deposits in India are found chiefly in
(a) granite
(b) basalt
(c) metamorphic rocks
(d) sedimentary rocks
Ans: (d)

Q3. Why is it that India has one of the lowest agricultural yields in the world ?
(a) Summers are very hot
(b) Lack of fertile soil
(c) Farmers being poor and illiterate do not use modern farming techniques
(d) Occurrence of frost at night
Ans: (c)

Q4. Assertion (A) Despite low evaporation and stable stratification of the atmosphere, salinity is high in polar regions.
Reason (R) Sea water freezes leaving the remaining water saline than before.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (d)

Q5. Which one of the following fishing banks is located off the coast of the United Kingdom ?
(a) Great Fisher Bank
(b) Grand Banks
(c) Dogger Bank
(d) Reed Bank
Ans: (c)

Q6. Examine the following statements with reference to interior of the earth.
1. The lithosphere consists of the crust and the uppermost core and rigid portion of the mantle.
2. Below the lithosphere is the asthenosphere which is a thin, hot and slowly flowing layer of upper mantle.
3. Mesosphere is the rigid middle and lower mantle extending up to the core of the earth.
4. The mesosphere and the asthenosphere have different physical but similar chemical properties.
Find out the correct combination by using the following codes
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q7. In which form of waves, solar radiation reaches the earth’s surface and is reflected back by the earth’s surface?
(a) Short waves and long waves
(b) Short waves and short waves
(c) Long waves and long waves
(d) Long waves and short waves
Ans: (a)

Q8. Consider the following statements and find out the correct answer by using the code given below.
1. The main drawback of the Panama Canal is that it takes very long time to cross it due to lock system.
2. The tolls in Suez Canal are so high that some ships find it cheaper to travel via much longer Cape of Good Hope route.
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q9. Consider the following pairs:
1. Bauxite : Ferrous mineral
2. Nickel : Non-ferrous mineral
3. Mica : Non-metallic mineral
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 only (d) 3 only
Ans: (d)

Q10. Of the total population of India, Christians comprise about
(a) Four per cent
(b) Two-and-a-half per cent
(c) Five per cent
(d) Six per cent
Ans: (b)

Q11. Of the following forest regions, the most suitable wood for paper pulp is available from
(a) Hot and humid regions of Amazon
(b) Savanna
(c) Equatorial forests of Congo basin
(d) Forests of Burma
Ans: (c)

Q12. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A) : One always sees the same face of moon.
Reason (R): Moon revolves around the Earth.
Ans: (d)

Q13. Land masses are heated and cooled much faster than water bodies. Identify the true statements in this regard.
1. Land gets heated by conduction
2. Water has a higher specific heat
3. Only the surface layers of water are heated
4. Water gets heated by convection
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) 1 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q14. In which one of the following places is the Forest Survey of India (FSI), a national organisation engaged in forest cover mapping, forest inventory and training in the field of remote sensing and GIS, located?
(a) Dehradun (b) Itanagar
(c) Ahmedabad (d) Aizawl
Ans: (a)

Q15. Match the following List I List II
(River) (Source)
A. Ganga 1. Amarkantak
B. Son 2. Gaumukh
C. Godavari 3. Mahabaleshwar
D. Krishna 4. Trimbakeshwer
Codes A B C D
(a) 1 2 4 5
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q16. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Pass) (Place)
A. Zoji La 1. Himachal Pradesh
B. Shipki La 2. Uttarakhand
C. Lipulekh 3. Jammu and Kashmir
D. Nathu La 4. Sikkim
Code :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements:
1. Black forest is in France and Vosges is in Germany
2. The river Rhine flows between Black Forest and Vosges
3. Rhine is a fine example of a rift valley
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q18. Trade winds blow between
(a) Sub-tropical high and equatorial low
(b) Equatorial low and sub-tropical high
(c) Sub-tropical high and sub-polar low
(d) Sub-polar low and sub-tropical high
Ans: (a)

Q19. Which one of the following states does not touch the Indo-Nepal border?
(a) West Bengal (b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand (d) Uttar Pradesh
Ans: (b)

Q20. Which one of the following has the richest coal deposits?
(a) Subarnarekha valley
(b) Brahmani valley
(c) Damodar valley
(d) Brahmaputra valley
Ans: (c)

Q21. Of the four places marked 1, 2, 3 and 4 on the map, the one indicating a tidal port is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (d)

Q22. Consider the map given below :
1 2 3 4 The numbers marked 1, 2, 3 and 4 respectively indicate the islands of
(a) the Bahamas, Azores, Falkland and Cape Verde
(b) the Bahamas, Azores, Cape Verde and Falkland
(c) Azores, Cape Verde, the Bahamas and Falkland
(d) Cape Verde, the Bahamas, Falkland and Azores
Ans: (c)

Q23. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco?
(a) via Canada (b) over land
(c) over the South Pole (d) over the North Pole
Ans: (d)

Q24. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?
(a) Cultivation of both cash crops and food crops
(b) Cultivation of two or more crops in the same field
(c) Rearing of animals and cultivation of crops together
(d) None of the above
Ans: (c)

Q25. Which one of the following is not associated with monsoon climate in India?
(a) El Nino temporary warm currents
(b) South-equatorial warm currents of Indian Ocean
(c) Western disturbances
(d) Cyclones of Bay of Bengal
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!