You are here
Home > QB Subjectwise > 091 History Previous Year Questions

091 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following was the main reason of the downfall of Mauryan empire?
(a) Weak successors of Ashoka who could not control the empire properly
(b) Religious policy of Ashoka
(c) Ashoka maintained friendly relations with his neighbours
(d) None of the above

Ans: (a)

Q2. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama :
1. Madam Cama unfurled the National Flag at the international Socialist Conference in Paris in the year 1907.
2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
3. Madam Cama was born to Parsi parents.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3, only
(c) 1 and 2, only
(d) 3 only

Ans: (a)

Q3. Consider the following statements relating to Raja Rammohan Roy
1. He knew that the spread of Western education was necessary to develop a national and scientific attitude in the Indian society.
2. He played a pioneering role in the religious and social reform movements of 19th century, Bengal.
Which of the above statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q4. Which one of the following combinations of year and event concerning the French Revolution is correctly matched?
(a) 1789 : Nepoleonic Code
(b) 1791 : Tennis Court Oath
(c) 1792 : National Convention
(d) 1804 : New Constitution of France

Ans: (c)

Q5. Some of the important battles that the Mughals fought were:
1. Battle of Chausa led by Humayun
2. Battle of Khanwa led by Babar
3. Second battle of Panipat by Akbar
4. Against Amar Singh of Mewar led by Jehangir
Which of the above are correct statements?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q6. Assertion (A): The religious movements in the sixth century BC came into being as a result of the existing social and economic unrest.
Reason (R): The improvement in the economic condition of the depressed sections of the society inspired them to speak out for the rightful place.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q7. Match List I with List II.
List I List II 1. Martyrdom in jail while on hunger
A. Chandrashekhar Azad 2. Arrest and execution by the British
B. Jatin Mukherji 3. Death in a shooting encounter with the police in a public park
C. Jatin Das 4. Arrest and transportation for life
D. Bhagat Singh 5. Death in Balasore while fighting with the police
E. Sachin Sanyal (1) (2) (3) (4)
(a) B E C D
(b) D E A B
(c) C B E D
(d) C D A B

Ans: (d)

Q8. With reference to Chandragupta I, consider the following statement-
1. He married a Licchavi princess and ascended the throne in about 320 A.D.
2. Chandragupta I ruled over Saketa, Prayag and Magadha.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q9. Consider the following statements
1. Dayanand Saraswati founded the Arya Samaj in 1875.
2. The Arya Samaj repudiated the authority of the caste system.
3. Dayanand Saraswati was born in the Brahman family.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q10. Consider the following events during India’s freedom struggle:
1. Chauri-Chaura Outrage
2. Minto-Morley Reforms
3. Dandi March
4. Montagu-Chelmsford Reforms
Which one of the following is the correct chronological order of the events given above?
(a) 1-3-2-4
(b) 2-4-1-3
(c) 1-4-2-3
(d) 2-3-1-4

Ans: (b)

Q11. The Treaty of Amritsar was concluded between Maharaja Ranjit Singh and who of the following?
(a) Lord Cornwallis (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hastings (d) Lord Minto

Ans: (d)

Q12. The epic, Silappadikaram refers to the
(a) story of Rama
(b) Jaina elements in the storyline
(c) culture of Sri Lankan Buddhists
(d) cult of shakti worship

Ans: (b)

Q13. Muhammad-bin-Tughlaq was a failure because
(a) he was mad
(b) he transferred the capital city
(c) he killed his father
(d) he was not practical

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): Gautamiputra Satakarni was opposed to the system of our Varnas.
Reason (R): Gautamiputra Satakarni extended patronage to Buddhist monks.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q15. Which of the following statements correctly defines the term ‘drain theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji?
(a) That the resources of the country were being utilised in the interest of Britain.
(b) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns.
(c) That the British industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power.
(d) That the British goods were being imported to the country making it poorer day by day.

Ans: (a)

Q16. Which of the following statements regarding the collections of revenue is not correct?
(a) The leading members of the cowherds community paid revenue in the form of milk and milk products
(b) Orrar was incharge of the Revenue Department
(c) Ayakkarar was the revenue accountant who collected trade and transit duties
(d) The royal seal was fixed on the packet of imported and exported goods after realizing the custom duties

Ans: (b)

Q17. List-I List-II
A. Subbarayalu Chetty 1. Veda Samaj
B. Swami Narayana Gum 2. Upasana Sabha
C. Raghunathaya 3. Jati Mimamsa
D. Gajalu Lakshmanarasu Chetty 4. Crescent
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 3 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

Q18. With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following statements is correct?
(a) Hakim Ajmal Khan was one of the leaders to start a nations list and militant Ahrar movement
(b) When the Indian National Congress was formed, Sayyid Ahmad Khan opposed it
(c) The All-India Muslim League which was formed in 1906 vehemently opposed the partition of Bengal and separate electorates
(d) Maulana Barkaullah and Maulana Obeidullah Sindhi were among those who formed a Provisional Government of India in Kabul

Ans: (c)

Q19. With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
(a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) Varaha Image at Udayagiri

Ans: (b)

Q20. Tqta in medieval India meant:
(a) land assigned to religious personnel for spiritual purposes
(b) land revenue from different territorial units assigned to army officers
(c) charity for educational and cultural activities
(d) the rights of the zamindar

Ans: (b)

Q21. In the context of Ancient Indian literature, examine the following statements:
1. Kural, an ethical classic, was composed by Tiruvalluvar
2. Rayapaseniya records thirty-two types of dances prevalent in India
3. Tivakaram contains detailed information on early Dravidian music
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q22. Which of the following item(s) is/are incorrectly matched?
List I List II
A. Moksha Liberation of Soul
B. Artha Earning of food, clothes, shelter
C. Kaama Continuation of mankind through regeneration
D. Karma Action of Goodness
(a) A and C
(b) A and D
(c) Only C
(d) Only D

Ans: (d)

Q23. Match the following:
List I List II
A. Ranjit Singh 1. Bengal
B. Shin-Quilich Khan 2. Sukarchakia
C. Sa’adat Khan 3. Carnatic
D. Murshid Quli Khan 4. Hyderabad
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Q24. Consider the following statements regarding Ashoka’s Dhamma is not correct ?
1. Major Rock Edict XIII is of paramount importance in understanding the Ashokan policy of Dhamma.
2. The Policy of Dhamma was an attempt at founding a new religion.
3. Major Rock Edict III relates to social welfare measures like medical centres for animals as well as men, road construction and planting of medicinal herbs.
4. Pillar Edict I states that through the king’s care and love of Dhamma it had grown and that it was the king’s principle to administer affairs.
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) None of these

Ans: (b)

Q25. Arrange the following in a chronological order of their establishment:
1. Ghadar Party
2. Communist Party of India
3. Congress Socialist Party
4. Hindustan Socialist Republican Association
Codes:
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 3, 4, 2, 1
(d) 4, 3, 1, 2

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!