You are here
Home > QB Subjectwise > 091 Geography Previous Year Questions

091 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements is not true about the dispersed settlements?
(a) Houses are scattered
(b) People establish individual farmstead
(c) People lead isolated life
(d) They are found in areas of rich alluvial soils
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
1. The forest cover in India continues around 20% of its geographical area.
2. The National Forest Action Programme aims at bringing one third of the area of India under tree/forest cover.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. Which of the following pairs is incorrect?
(a) Nagarjuna sagar — Andhra Pradesh
(b) Tungabhadra — Andhra Pradesh and Karnataka
(c) Farakka — West Bengal
(d) Kosi — Gujarat
Ans: (c)

Q4. What are the grass lands of South America called ?
(a) Stepes
(b) Prairies
(c) Pampas
(d) Savanna
Ans: (c)

Q5. The major geological events of the Paleozoic era include
(a) Caledonian mountains rise, life comes ashore
(b) Appalachians and Central European mountains come up
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Ans: (c)

Q6. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?
I. The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
II. The Deccan Lava Plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
III. The Malwa Plateau dominates the Vindhyan scarps, forming the northern flank of the plateau
IV. The troughs of the Narmada and the Tapti are inter-posed between the Vindhyan and the Satpura Ranges.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) I, II, and III
(b) I and II
(c) I, II, III, and IV
(d) I, III, and IV
Ans: (c)

Q7. Which among the following statements about the North Atlantic Drift is/are correct?
1. It keeps the west coast of Northern Europe ice free.
2. It is responsible for the warm air mass which interacts with the cold air mass from the Polar region and causes rainfall in Western Europe.
3. It meets the Labrador current near Vancouver Island and causes dense fog.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 only (d) 1 and 3
Ans: (b)

Q8. Which Indian River does the Beas meet at Harike?
(a) Indus (b) Jhelum
(c) Chenab (d) Satluj
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements The South-West monsoon originates in India due to
1. low pressure in the Punjab plain.
2. high pressure in areas South of India.
3. equatorial low being filled up by descending air current.
4. the Himalayas.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 4 (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 4
Ans: (a)

Q10. Which one of the following statements regarding water cycle is correct ?
(a) Transpiration by plants does contribute to cloud formation.
(b) Only evaporation of surface water of rivers and oceans is responsible for cloud formation.
(c) Rainfall does not contribute in maintenance of underground water table.
(d) Underground water may also be connected to surface water.
Ans: (d)

Q11. Match List I to List II List I List II
(Crop) (Type of soil)
A. Castor 1. Black clayey
B. Bajra 2. Deep loamy
C. Wheat 3. Sandy loam
D. Cotton 4. Clayey loam
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)

Q12. There is a close network of irrigation canals in Punjab, Haryana and U.P. because.
I. The region is drained by perennial rivers.
II. Soft soil facilitates digging of canals
III. There is deficiency of rainfall
Code:
(a) I and II are correct
(b) II and III are correct
(c) I and III are correct
(d) I, II and III are correct
Ans: (d)

Q13. The places Alwaye, Koyna and Korba have
(a) Thermal Stations
(b) Oil Refineries
(c) Hydro Stations
(d) Aluminium Industries
Ans: (d)

Q14. Match the columns:
A. Australia : 1. Pretoria
B. Canada : 2. Riyadh
C. South Africa : 3. Canberra
D. Saudi Arabia : 4. Ottawa
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q15. In the Southern Hemisphere, the autumnal equinox occur about
(a) March 21 (b) April 21
(c) May 21 (d) June 21
Ans: (a)

Q16. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I (Name of the Crops) List II (States Grown)
A. Rice 1. Maharashtra
B. Jowar 2. Bihar
C. Jute 3. Karnataka
D. Coffee 4. West Bengal
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)

Q17. The velocity of winds is governed by
(a) pressure gradient (b) Farrel’s Law
(c) rotation of the earth (d) temperature
Ans: (a)

Q18. Consider the following statements :
1. Alamatti dam is on the Cauvery river.
2. Mettur dam in on the Krishna river.
3. Gandhi Sagar Reservoir is on the Chambal river.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 3 only
Ans: (d)

Q19. The Island of Honshu is located in which one of the following countries?
(a) Indonesia (b) Malaysia
(c) Japan (d) South Korea
Ans: (c)

Q20. The ‘eye’ of the cyclone has :
(a) abnormally high temperature and lowest pressure
(b) abnormally low temperature and pressure
(c) clear sky and lowest temperature
(d) dense cloud cover and low pressure
Ans: (c)

Q21. If the earth’s axis had not been inclined.
1. Seasons would not have occurred.
2. Length of days and nights would not have varied
3. Poles would not have day continuously for six months.
4. There would have been uniform distribution of temperature.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (b)

Q22. Which of the following statements is/are correct?
I. Water vapour in the atmosphere decreases with altitude.
II. It increases from equator towards the poles.
III. About 90% of atmospheric water vapour lies below 6 km.
IV. It preserves earth’s radiated heat.
Code:
(a) I, II, III (b) I, III, IV
(c) I, II, III, IV (d) II, III, IV
Ans: (b)

Q23. Which of the following is/are unique characteristics/characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall closely set trees with crown forming a continuous canopy
2. Coexistence of a large number of species
3. Presence of numerous varieties of epiphytes
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q24. Match List I with List II and select the correct answer using the code given to below; List I List II
(Type of Agriculture) (Area)
A. Jhuming 1. Bundelkhand
B. Subsistence 2. Punjab
C. Plantation 3. Naga Hills
D. Commercial Grain 4. Nilgiri hills farming
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 1 2 4
(c) 3 1 4 2
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Q25. The climate in the shaded area of the map is of

(a) Cold temperate oceanic type
(b) Mediterranean type
(c) Monsoon type
(d) Temperate Grassland type
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!