You are here
Home > QB Subjectwise > 090 History Previous Year Questions

090 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): Nizamuddin Auliya approved the conduct of a Sufi in releasing his woman slave and allowing her to return to her Hindu parent.
Reason (R): This was strictly in accordance with the Muslim law.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q2. What is the correct chronological order of the following events?
5. August Offer
6. Third Round Table Conference
7. Poona Pact
8. Communal Award
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

Q3. Which of the following statements about the revenue system of the Mughals is incorrect?
1. Land revenue was collected as a fixed share varying from 1/3 rd to 1/2 of the total produce.
2. Ryots were evicted from their holding for default of payment.
3. Akbar followed Sher Shah’s land revenue system.
4. Patta system was started to control the cheatings of taxes by peasants.
Which of the above is/are not correct?
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 4 only

Ans: (c)

Q4. Match the columns :
A. Namdeva : 1. West Bengal
B. Chaitanaya : 2. Uttar Pradesh
C. Surdas : 3. Maharashtra
D. Nanak : 4. Punjab
Select the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 1 4 3 2

Ans: (a)

Q5. Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theosophical Society
3. once the President of the Indian National Congress
Select the correct statement/statements using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q6. The Iron Pillar near Qutub Minar draws attention of scientists due to its
(a) antiquity (b) glitter
(c) hardness (d) rustlessness

Ans: (d)

Q7. Some of the prominent social reformers and their contributions have been listed here:
1. Legal check on infant marriage – Behramji and Malabari
2. Temperance and the combating of Devadasicustom VenkataRatnam Naidu
3. Widow remarriage and female education – DhanduKhelhaveKarve
4. Attempt to free low caste people from the stranglehold of brahmins – Jyotiba Phule
Which of the statements above are correct, choose the code:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q8. Which of the following statements about the society of the Sangam Age are not true?
A. Brahmins emerged as a regular Varna.
B. They abstained from eating meat and drinking wine.
C. There were regular varnas of Kshatriyas and Vaishyas.
D. The ruling class could come from only the Kshatriyas.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) All of them
(b) A and B
(c) B and C
(d) B, C and D

Ans: (d)

Q9. Arrange the following in historical sequence:
A. Escape of Subhas Chandra Bose from India
B. Celebration of the ‘Deliverance Day’ by the Muslim League
C. Resignation of the Congress Ministries
D. Lahore resolution of the League demanding a separate state for Muslims
E. Quit India resolution by the Congress.
(a) C, D, B, A, and E
(b) C, A, B, D, and E
(c) C, B, D, A, and E
(d) C, D, A, B, and E

Ans: (c)

Q10. List I (Monument) List II (Builder)
A. Ahai-Din Ka 1. Ala-ud-din Khilji Jhopra at Ajmer
B. Hauz-i-Khas at Delhi 2. Iltutmish
C. Fortress of Adilabad 3. Muhammad Tughlaq
D. Jami Masjid at Badaun 4. Qutb-ud-din Aibak
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 3 1 4 2
(c) 4 1 3 2
(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Q11. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.
2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.
3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q12. With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well- known for ?
(a) Running the secret Congress radio in the wake of Quit India movement.
(b) Participating in the second round table conference.
(c) Leading a contingent of Indian national army.
(d) Assisting in the formation of Interim government under Pandit Jawaharlal Nehru.

Ans: (a)

Q13. Which one among the following statements regarding the social and religious reform ideas of Raja Rammohan Roy is not correct?
(a) His efforts led to the formation of Brahmo Samaj in 1828
(b) He considered different religions as embodiments of universal theism
(c) His Vedantic monism was strengthened after 1815 since an exposure to Christian unitarianism
(d) He paid attention exclusively to the problems/issues of the emerging middle class of India

Ans: (d)

Q14. Which of the following problems came up in the working of 1773 Regulation?
1. Disharmony and dishonesty between Governor- General and his council
2. Ambiguities in the jurisdiction of Supreme Court and the Council
3. Provincial governors claimed greater authority than was provided
4. British Parliament’s inability to assert control over the East India Company.
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q15. Assertion (A): The Shudras were largely peasants during the post-Gupta times.
Reason (R): The Vaishyas gave up agriculture completely.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q16. Why were the Indians dissatisfied with the Simon Commission?
(a) There was no Indian member in the commission
(b) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919
(c) It recommended that dyarchy in the provinces be abolished
(d) None of these.

Ans: (a)

Q17. Name the Delhi Sultans born of Hindu mothers:
1. Firuz Tughlaq
2. Sikandar Lodi
3. Nasiruddin Khusrau
4. Balban
5. Alauddin Khilji
6. Ghiyasuddin Tughlaq
(a) 2, 4, 5
(b) 1, 2, 4
(c) 3, 4, 5, 6
(d) 1, 2, 3, 6

Ans: (d)

Q18. What is the correct chronological order in which the following appeared in India?
1. Gold coins
2. Punch-marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (d)

Q19. Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled new Lamps for Old?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) R.C.Dutt
(c) Syed Ahmad khan
(d) Viraraghavachari

Ans: (a)

Q20. Which one of the following statements related to the Boston Tea Party on December 16, 1773 during the American War of Independence is correct?
(a) The revolutionaries stealthily entered into the ships and threw all the chests of tea into the water
(b) The revolutionaries hosted a Tea Party in the honour of Charles Townshend, the British Chancellor of the Exchequer in order to place their grievances before him
(c) It marked a celebration when Lord North, the successor of Townshend, repealed some of the duties imposed by Townshend
(d) It was a protest against the Quebec Act

Ans: (a)

Q21. The idea of ‘Farr-i Izadi’, on which the Mughal kingship was based, was first developed by which one of the following Sufi saints?
(a) Shihabuddin Suhrawardi
(b) Nizamuddin Auliya
(c) Ibn al-Arabi
(d) Bayazid Bistami

Ans: (a)

Q22. Tipu Sultan posed a greater threat to the Company according to Thomas Munro than the Marathas because
(a) he was involved in centralizing his State structure
(b) he was regulating State revenues
(c) he was interested in the new modes of European warfare
(d) all the above

Ans: (d)

Q23. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. Chandragupta, who ruled from 320 to 300 BC, was the architect of the first Indian imperial power-the Mauryan Empire.
II. Chandragupta Maurya’s army consisted of more than 600,000 infantry, 50,000 cavalry, 10,000 elephantry and 7000 chariots.
III. The rule of the Nanda Dynasty was overthrown by Bindusara whose capital was Patliputra, near the modern day Patna in Bihar.
(a) Only I
(b) Only III
(c) Only II
(d) II and III

Ans: (b)

Q24. The Swadeshi Movement began in 1905, mainly because of Lord Curzon’s attempt to
(a) reform the education system
(b) curtail the scope of local self-government
(c) reserve all high powers for Englishmen
(d) partition of the province of Bengal.

Ans: (d)

Q25. With reference to Yadava period, which of the following statement is not true?
1. The family of the famous astronomers and mathematicians belonged to the Yadava period.
2. Anantadeva established a college of astronomy Khandesh during Simhara’s rule.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!