You are here
Home > QB Subjectwise > 090 Geography Previous Year Questions

090 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?
(a) Anaimalai Hills
(b) Cardamon Hills
(c) Nilgiri Hills
(d) Shevoroy Hills
Ans: (c)

Q2. Assertion (A): There are no tea plantations in any African country.
Reason (R): Tea plants need fertile soil with high humus.

Ans: (d)

Q3. Solid lithospheric plates float over
(a) solid crust
(b) solid mantle
(c) partially molten asthenosphere
(d) none of these
Ans: (c)

Q4. Which of the following is true with regard to petroleum?
1. It is found in the anticlines
2. It is found over underground water
3. It is found in wide, horizontal rocks
4. It is found over impermeable rocks
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 4
(c) 2 and 4 (d) 2 and 3
Ans: (b)

Q5. Confirmation of the presence of Higgs Boson will justify
(a) both the standard model and superstring theory
(b) the unification of all the four fundamental forces
(c) the steady-state model of the universe
(d) the mass of the fundamental particles
Ans: (a)

Q6. Consider the following statements regarding continental shelves:
1. They can extend up to a depth of 100 fathoms.
2. They extend between coast and continental slope.
3. They cover more than 10 per cent of the sea surface area.
4. Maximum width of the continental shelf is found in the Atlantic Ocean.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q7. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below.
List I List II
(Capitals) (Countries)
A. Launda 1. Angola
B. Ouagadougou 2. Burkina
C. Lefkosia 3. Cyprus
D. Bairiki 4. Kiribati
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)

Q8. Which part of India receives rainfall both from Bay of Bengal and Arabian Sea branch of summer monsoon?
(a) West Coastal Plain
(b) Deccan Plateau
(c) Lower Ganga Plain
(d) Punjab-Haryana Plains
Ans: (d)

Q9. To obtain full benefits of demographic dividend, what should India do?
(a) Promoting skill development
(b) Introducing more social security schemes
(c) Reducing infant mortality
(d) Privatization of higher education
Ans: (a)

Q10. The approximate representation of land use classification in India is
(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%
(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%
(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%
(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%
Ans: (d)

Q11. Normally the temperature decreases with the increase in height from the earth’s surface, because
1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface
2. there is more moisture in the upper atmosphere
3. the air is less dense in the upper atmosphere
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2,3
Ans: (a)

Q12. Nanga Parbat has a height of
(a) 8,126 m (b) 8,136 m
(c) 8,137 m (d) 8,138 m
Ans: (a)

Q13. Port Blair-the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?
(a) North Andaman (b) Little Andaman
(c) Middle Andaman (d) South Andaman
Ans: (d)

Q14. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Iron and steel centre) (Country)
A. Cleveland 1. Canada
B. Essen 2. Russia
C. Hamilton 3. U.S.A.
D. Tula 4. Germany A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 3 4 1 2
(c) 3 1 2 3
(d) 4 3 1 2
Ans: (b)

Q15. Biodiversity is richer in
(a) tropical regions (b) polar regions
(c) temperate regions (d) oceans
Ans: (a)

Q16. Salinity of the ocean waters near the equator is low because of
I. Heavy rainfall
II. High rate of evaporation
III. Huge quantities of water brought to oceans by the rivers
Code:
(a) I and II are correct
(b) II and III are correct
(c) I and III are correct
(d) I, II and III are correct
Ans: (c)

Q17. Consider the following statements.
1. Hoover dam has been built on the Colorado River in the U.S.A.
2. Bakhra dam on the Sutlej River in India is based on the design of the Hoover dam.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q18. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?
(a) North Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands
Ans: (d)

Q19. political geography
(a) Is an application of political science
(b) Deals with human social activities
(c) Deals with human social activities that are related to the locations and boundaries of cities, nations and groups of nations.
(d) All of these
Ans: (d)

Q20. Which of the following states does not form part of the Narmada basin?
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
Ans: (b)

Q21. Arrange parts of ocean floor according to increasing distance from the coast.
(a) continental slope, continental shelf, continental rise, deep sea plain
(b) continental shelf, continental rise, deep sea plain, continental slope
(c) continental shelf, continental slope, continental rise, deep sea plain
(d) continental rise, continental shelf, continental slope, deep sea plain
Ans: (c)

Q22. Which is the correct arrangement of the following rivers from North to South?
(a) Godavari, Penner, Cauveri, Periyar
(b) Penner, Godavari, Periyar, Cauveri
(c) Godavari, Cauveri, Penner, Periyar
(d) Cauveri, Godavari, Periyar, Penner
Ans: (a)

Q23. Which of the following seas/gulfs are connected by the Suez Canal?
(a) The Mediterranean Sea and the Red Sea
(b) Gulf of Oman and the Red Sea
(c) The Mediterranean Sea and the Gulf of Oman
(d) Persian Gulf and the Arabian Sea
Ans: (a)

Q24. Which of the following is/are the potential threat to safety of large dams ?
1. Urbanisation near dam sites
2. Flash floods in catchment area
3. Seismic activities in surrounding area
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements.
1. In the Pacific Ocean there is a seasonal march of the Pacific Equatorial currents to the north of equator in summer and to the south of equator in the winter.
2. Axis of the counter equatorial current remains at the equator throughout the year.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!