You are here
Home > QB Subjectwise > 089 Geography Previous Year Questions

089 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?
(a) Tropical Sub-humid Forests
(b) Tropical Humid Forests
(c) Tropical Dry Forests
(d) Tropical Moist Forests
Ans: (c)

Q2. Chemical weathering is most pronounced in:
(a) Hot and dry climates
(b) Hot and humid climates
(c) Cold and dry climates
(d) Cold and wet climates
Ans: (b)

Q3. The characteristics of a cyclone are
I. Low pressure
II. Convergent air
III. Change in wind direction due to Coriolis force
IV. Ascending air at the centre
Code:
(a) I and II (b) I, II and III
(c) I, II and IV (d) I, II, III and IV
Ans: (d)

Q4. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. The Northern Plain of India is quite wide in the east but narrows down considerably in the west.
2. This plain is very fertile in the east and less fertile in the west.
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q5. Consider the following pairs National Highway Cities Connected
1. NH4 : Chennai and Hyderabad
2. NH6 : Mumbai and Kolkata
3. NH15 : Ahmedabad and Jodhpur
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 3only
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Ans: (d)

Q6. Assertion (A): 60°-65° latitudes in both the hemispheres have a low pressure belt instead of high pressure.
Reason (R): The low pressure areas are permanent over oceans rather than on land.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q7. What do you understand by the term ‘Advection’?
(a) heat is transferred horizontally by winds
(b) heat is transferred horizontally by both winds and ocean currents
(c) heat is transferred vertically through the air
(d) hear is transferred horizontally through ocean currents
Ans: (b)

Q8. Consider the following statements.
1. In measuring the angular spacing of the objects, sextant does not require any stand or support.
2. Sextant can be used either in vertical or horizontal or oblique planes.
Codes:
(a) only (1) is true
(b) only (2) is true
(c) neither of the two is true
(d) both (1) and (2) are true
Ans: (d)

Q9. Which one among the following is not a Baltic nation?
(a) Lativia (b) Slovakia
(c) Lithuania (d) Estonia
Ans: (b)

Q10. The correct sequence in decreasing order in terms of total production of the given non-ferrous metals in India is
(a) lead, zinc, copper, aluminium
(b) zinc, lead, aluminium, copper
(c) aluminium, zinc, copper, lead
(d) aluminium, copper, zinc, lead
Ans: (d)

Q11. Lack of atmosphere around the Moon is due to
(a) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction
(b) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction
(c) low gravitational attraction only
(d) high escape velocity of air molecule only
Ans: (a)

Q12. Consider the following pairs
A. Hot water mineral spring 1. Sohna
B. Maximum Geysers 2. Kentucky Park
C. Maximum sinkholes 3. YellowstonePark
D. Maximum Poljes 4. Croatia Find the correct pairs using the following codes
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 1 4 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q13. Thornthwaite’s classification of climate attempts to define the climate boundaries quantitatively.
2. Thornthwaite used precipitation and temperature to demarcate climate boundaries.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q14. Which of the following is not a tributary of the river Yamuna?
(a) Chambal (b) Betwa
(c) Son (d) Sind
Ans: (c)

Q15. Consider the following statements:
I. There is high concentration of Scheduled Tribes in the Indo-Gangetic Plains.
II. Scheduled Castes have a tendency to live in hilly and forest tracks and other remote areas.
Code:
(a) Only I is correct
(b) Only II is correct
(c) Both I and II are correct
(d) Neither nor II is correct
Ans: (d)

Q16. Match List-1 with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List – I (Valley) List-II (State)
A. Markha Valley 1. Sikkim
B. Dzukou Valley 2. Himachal Pradesh
C. Sangla Valley 3. Jammu and Kashmir
D. Yumthang Valley 4. Nagaland
Codes :
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (d)

Q17. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?
(a) Islamabad – Gujarawala – Peshawar – Multan
(b) Peshawar – Gujarawala – Multan – Islamabad
(c) Peshawar – Islamabad – Gujarawala – Multan
(d) Islamabad – Multan – Peshawar – Gujarawala
Ans: (c)

Q18. Arrange these elements in the order of decreasing abundant in the Earth’s crust.
(a) silicon, sluminium, oxygen, iron, calcium, sodium, potassium, magnesium
(b) Si, O, Ca, Al, Fe, Mg , K, Na
(c) Al, Si, O, Ca, Na, K, Mg, Fe
(d) O, Si, Al, Fe, Ca, Na, K, Mg
Ans: (d)

Q19. Wavelength of wave is defined as
(a) the horizontal distance from wave crest to wave crest
(b) the vertical difference between the wave’s trough and crest
(c) time taken for successive crests to pass a point
(d) none of these
Ans: (a)

Q20. Statement I: Temperatures of countries like United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are higher as compared to places located on similar latitudes during the winter.
Statement II: United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are located on the coast.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b) Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c) Statement I is true but Statement II is false.
(d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q21. Consider the following statements. Identify the right ones.
I. Soil degradation can be defined as the decline in soil fertility, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse.
II. The destruction of the soil cover is described as soil erosion.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (c)

Q22. Match the following 3 List I List II
(Mineral) (Producing Centre in Map)
A. Copper
B. Mica
B. Chromite
D. Lignite 2 4 1
Codes A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)

Q23. Longitudinal ridge like feature formed in the tunnel by a glacier before it melts is known as
(a) Till (b) Esker
(c) Kame (d) Com bridge
Ans: (b)

Q24. Consider the following rivers
1. Hasdo 2. Sind
3. Parbati 4. Banas
5. Luni
Which of the above rivers originate in Madhya Pradesh?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 3, 4 and 5 (d) 1, 2 and 4
Ans: (a)

Q25. Match List I (Biosphere Reserve) with List II
(State) and select the correct answer using the code given below.
List I List II
A. Simlipal 1. Sikkim
B. Dehong Deband 2. Uttarakhand
C. Nokrek 3. Arunachal Pradesh
D. Kanchandzonga 4. Odisha
5. Meghalaya
Code:
A B C D
(a) 1 3 5 4
(b) 4 5 2 1
(c) 1 5 2 4
(d) 4 3 5 1
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!