You are here
Home > QB Subjectwise > 088 History Previous Year Questions

088 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Lilavati of Bhaskara is a standard text on :
(a) Mathematics (b) Surgery
(c) Poetics (d) Linguistics

Ans: (a)

Q2. Examine the statements in the context of well-known rock-cut ancient Indian sites:
1. At Elephanta, caves belong to Mahayana and Hinayana Buddhism
2. At Ajanta, to Shaivites
3. At Nasik, to Buddhist, Shaivite and Vaishnavite,
4. At Ellora, to Buddhist, Jain and Hindu
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 3 and 4

Ans: (d)

Q3. Which of the following item(s) is/are correctly matched?
List I List II
A. Book of Hymns Rig Veda
B. Book of Melodies Sama Veda and chants
C. Book of Sacrifices Atharva Veda
D. Book of magical Yajur Veda and technical formulae
(a) A and B
(b) B and C
(c) A and C
(d) A and D

Ans: (a)

Q4. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. General Bakht Khan led the revolt of sepoys at Delhi during the time period of 1857.
II. The Rajas of Patiala, Jind, Gwalior, Hyderabad and Nepal helped the British to suppress the revolt.
III. Tantia Tope successfully carried out guerrilla warfare against the British during 1857 revolt and was betrayed by a fellow rebel and was captured and put to death by the British.
(a) I and II
(b) Only III
(c) I, II and III
(d) II and III

Ans: (c)

Q5. Consider the following statements
1. The last Mauryan ruler, Brihadratha was assasinated by his commander-in-chief Pushyamitra Sunga.
2. The last Sunga king, Devabhuti was assasinated by his Brahman minister Vasudeva Kanva who usurped the throne.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q6. Consider the following events related to India’s freedom struggle and find their correct chronological order from the codes given below the events:
1. Bomb-hurling at the Central Legislative Assembly Hall in Delhi.
2. Martyrdom of Jatin Das.
3. Martyrdom of Bhagat Singh.
4. Karachi session of the Indian National Congress.
Codes:
(a) 1, 2, 3, and 4
(b) 4, 3, 2, and 1
(c) 3, 4, 1 and 2
(d) 2, 1, 3, and 4

Ans: (c)

Q7. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement?
(a) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities
(b) Obtaining self-government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways
(c) Providing national education according to the requirements of the country
(d) Organising coups against the British empire through military revolt.

Ans: (b)

Q8. Near Which one of the following cities are Palitana Temples located?
(a) Bhavnagar
(b) Mount Abu
(c) Nasik
(d) Ujjain

Ans: (a)

Q9. In ancient India, the ‘Yaudheyas’ were
(a) a sect of the Buddhism (b) a sect of the Jainism
(c) a republican tribe (d) Vassals of the Cholas

Ans: (c)

Q10. The Mahajanapadas and their capitals are given below:
1. Kashi–Varanasi
2. Anga–Champa
3. Vajji–Vaisali
4. Vatsa–Kausambi
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q11. Which of the following characterised the later Vedic period?
A. Extensive burning of forests
B. Manufacture of iron artefacts
C. Knowledge of seasons
D. Large scale irrigation
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D

Ans: (a)

Q12. What is the correct chronological sequence of the following events?
(i) First Afghan war (ii) First Burmese war (iii) First Sikh war (iv) Third Maratha war
(a) (iv) (iii) (ii) (i)
(b) (i) (ii) (iii) (iv)
(c) (iv) (i) (ii) (iii)
(d) (iii) (i) (ii) (iv)

Ans: (d)

Q13. The majority of the Buddhist vases in India are found in Western Maharashtra because:
(a) The Sahyadri mountain in western Maharashtra with its hard trap was best suited for rock-cut architecture
(b) There was a long-standing tradition in this region of royal patronage to rock-cut architecture
(c) The caves in this region provided a safe sanctuary away from foreign invaders
(d) Many of the royal dynasties of Western India were patrons of Buddhism

Ans: (a)

Q14. Which one among the following is correct about the Doctrine of Lapse?
(a) It did not allow the Indian rulers to adopt any heir
(b) It did not allow an adopted heir to rule a state after the death of the ruler
(c) It made the annexation of Indian State compulsory after the death of a ruler
(d) It made the annexation of Indian State compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British authorities

Ans: (d)

Q15. Consider the following statements :
The Non-Cooperation Movement led to the
1. Congress becoming a mass movement for the first time.
2. growth of Hindu-Muslim unity.
3. removal of fear of the British ‘might’ from the minds of the people.
4. British government’s willingness to grant political concessions to Indians.
Of these statements :
(a) 1, 2, 3 and 4 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 3 and 4 are correct

Ans: (b)

Q16. Hoysala monuments are found in
(a) Hampi and Hospet
(b) Halebid and Belur
(c) Mysore and Bangalore
(d) Sringeri and Dharwar

Ans: (b)

Q17. Which of the following sets of newspapers reflected the concerns of educated Indian Muslims during the Khilafat Movement ?
(a) Comrade and Hamdard
(b) Comrade and Hindustan Times
(c) Zamindar and Muslim Voice
(d) Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

Ans: (d)

Q18. The archaeological finds that tell the story of Harappan civilisation are mentioned here:
1. A dancing girl made of bronze at Mohenjodaro
2. A ploughed field at Kalibangan
3. Alamgirpur, depicting the last phase of Harappan culture.
4. A coastal site that played an important role in trade with Babylonia at Suktagendor
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q19. Select the correct answer using the codes given below the lists:
List I List II (Ancient name of the river) (Modern name of the river)
A. Vitasta 1. Chenab
B. Askini 2. Beas
C. Parushin 3. Jhelam
D. Vipas 4. Sutlej
5. Ravi
Codes:
A B C D
(a) 3 5 4 2
(b) 2 1 5 3
(c) 3 1 5 2
(d) 2 5 4 3

Ans: (c)

Q20. Arrange the following in chronological order based on their arrival in India:
A. Dutch B. French
C. Portuguese D. English
(a) C, A, B, D
(b) C, B, A, D
(c) C, A, D, B
(d) C, D, A, B

Ans: (c)

Q21. Which one of the following hills is/are sacred to the Jainas?
1. Satrunjauyagiri 2. Urjayantogiri
3. Arbudagiri 4. Chandragiri
Codes:
(a) 1 and 3
(b) 1, 2, 3, and 4
(c) 1 only
(d) 2 and 4

Ans: (a)

Q22. Which one of the following is the correct chronological sequence of events during Indian freedom struggle ?
(a) Appointment of Simon Commission – Irwin-Gandhi Pact – Moplah Rebellion
(b) Appointment of Simon Commission – Moplah Rebelllion – Irwin-Gandhi Pact.
(c) Moplah Rebelllion – Appointment of Simon Commission – Irwin-Gandhi Pact.
(d) Moplah Rebelllion – Irwin-Gandhi Pact – Appointment of Simon Commission

Ans: (c)

Q23. Assertion (A): The Zamindari Settlement was introduced by Lord Cornwallis.
Reason (R): The British desired to create a landed class in India for support.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (a)

Q24. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by
(a) Bihari
(b) Surdas
(c) Raskhan
(d) Kabir

Ans: (c)

Q25. Consider the following statements about the First Session of the Indian National Congress
1. It was held in Bombay in 1885.
2. Surendranath Banerji could not attend the session due to the simultaneous session of the Indian National Conference.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!