You are here
Home > QB Subjectwise > 088 Geography Previous Year Questions

088 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 1and 3 (d) All of the above
Ans: (a)

Q2. The Indian subcontinent was originally part of a huge land mass called
(a) Jurassic Land Mass
(b) Aryavarta
(c) Indiana
(d) Gondwana Continent
Ans: (d)

Q3. Given below is a map of America :
1 2 3 4 The shaded (marked 1 and2), dotted (marked 3) and the plain areas (marked 4) indicate respectively, the regions where the languages spoken are

(a) Spanish, French, Portuguese and others
(b) French, Spanish, Portuguese and others
(c) French, Portuguese, Spanish and English
(d) Portuguese, French, Spanish and others
Ans: (a)

Q4. ‘Negative Southern Oscillation Index’ refers to which of the following?
(a) Favourable condition for El Nino
(b) Favourable condition for La Nina
(c) Favourable conditions both for El Nino and La Nina
(d) Unfavourable conditions both for El Nino and La Nina
Ans: (a)

Q5. India occupies ________ per cent area of the Earth’s surface.
(a) 2.4 (b) 2
(c) 1.8 (d) 2.1
Ans: (b)

Q6. Which of the following is the lowest point of Africa?
(a) Lake Assal (b) Lake Tangunjika
(c) Lake Malawi (d) Lake Chad
Ans: (a)

Q7. Which one of die following statements is not correct regarding the Himalayas?
(a) Hmalayas have nappe and recumbent folds
(b) Himalayas rose up from the Tethys Sea
(c) Himalayas contain three mountain ranges-Siwaliks, Great Himalayas and kunlun Ranges
(d) The orogeny took place in the Tertiary Era
Ans: (c)

Q8. Which of the following statements is wrong?
(a) The place of origin of the earthquake inside the earth is called its hypocenter.
(b) The point on the earth’s surface vertically above the focus is called the epicenter.
(c) Line joining places of equal earthquake intensity is called isoseismic line.
(d) Intensity of the earthquake is measured by Richter scale.
Ans: (d)

Q9. Monsoons are best developed in
I. India
II. China
III. Japan
IV. Bangladesh
Code:
(a) Only I (b) I and II only
(c) I, II, III only (d) I, II, III, IV
Ans: (d)

Q10. A state in India has the following characteristics:
1. Its northern part is arid and semi-arid
2. Its central part produces cotton.
3. Cultivation of cash crop is predominant over food crops.
Which one of the following states has all of the above characteristics?
(a) Andara Pradesh (b) Karnataka
(c) Gujarat (d) Tamil Nadu
Ans: (c)

Q11. The Bhabha Atomic Research Centres (BARCs) are at:
(a) Trombay, Kalpakkam, Indore and Thiruvananthapuram
(b) Trombay, Kolkata, Indore, Kalpakkam
(c) Trombay, Kalpakkam, Indore, Bengaluru
(d) Trombay, Kalpakkam, Bengaluru, Hyderabad
Ans: (a)

Q12. Which one of the following factors is responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?
(a) Indian Ocean is ‘half an ocean’
(b) Indian Ocean has monsoon drift
(c) Indian Ocean is a land locked ocean
(d) Indian Ocean has greater variation in salinity
Ans: (b)

Q13. If the earth’s direction of rotation is reversed, what would be the 1ST when it is noon at the International Date Line?
(a) 06.30 hrs
(b) 05.30 hrs
(c) 18.30 hrs
(d) 17.30 hrs
Ans: (a)

Q14. Westerlies are the winds blowing
(a) from the polar regions
(b) from land to sea during night and from sea to land during the day
(c) in different directions depending upon the season
(d) between 30° and 60° North and South latitudes of the equator
Ans: (d)

Q15. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 2 and 3 only
Ans: (c)

Q16. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Vosges : France
(b) Black Forest : Germany
(c) Fujiyama : Japan
(d) Mauna Loa : Philippines
Ans: (d)

Q17. Match the following List I List II
(Clouds) (Possible weather changes)
A. Altostratus 1. Impending rain or snow
B. Cumulus 2. Fair weather
C. Stratocumulus 3. Possibility of rain
D. Cirrus 4. Showery weather
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 4 3 2
(c) 2 3 4 1
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q18. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Mountain pass) (State)
A. Kepsang La 1. Jammu and Kashmir
B. Shipka La 2. Himachal Pradesh
C. Bom Di La 3. Sikkim
D. Nathu La 4. Arunachal Pradesh
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 4 3 1 2
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)

Q19. Which of the following places are known for paper manufacturing industry?
1. Yamunanagar
2. Guwahati
3. Shahabad
4. Ballarpur
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q20. In which one of the following areas in the given map was there a recent discovery of copper deposits by the Atomic Minerals Division of Department of Atomic Energy?
4 3 2 1 INDIA COPPER

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (c)

Q21. Which one of the following scholars suggests the earth’s origin from gases and dust particles?
(a) James Jeans
(b) H. Alfven
(c) Hoyle
(d) O. Schmidt
Ans: (d)

Q22. Atmosphere includes
(a) cover of air that envelopes the earth’s surface
(b) envelop e of gases and suspended particles
(c) both (a) and (b)
(d) environment around us
Ans: (c)

Q23. Which of the following item(s) in the columns is/are matched correctly?
List I List II
A. Order-Neisse line 1. Poland and Germany
B. Siegfried line 2. Russia and Finland
C. Hindenburg line 3. Germany and France
D. Durand line 4. India and Afghanistan
(a) A and B
(b) B and C
(c) C and D
(d) A and D
Ans: (b)

Q24. The Great Barrier Reef is broken in gaps due to
(a) outpouring of river water into the sea
(b) wave action
(c) oceanic currents
(d) tropical cyclones
Ans: (a)

Q25. Match List-I and List-II and select the correct answer using the codes given below :
List-I List-II
(Product) (Major Producer)
A. Tea 1. Andhra Pradesh
B. Jute 2. Kerala
C. Rubber 3. Orissa
D. Tobacco 4. Tamil Nadu
Codes :
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!