You are here
Home > QB Subjectwise > 087 History Previous Year Questions

087 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following commissions/ committees was appointed by the British Government to investigate into the massacre in Jallianwala Bagh?
(a) Welby Commission (b) Hunter Committee
(c) Simon Commission (d) Butler Committee

Ans: (b)

Q2. Which of the following statements about Sir Syed Ahmad Khan is/are correct?
1. He argued that India was a federation of ethnic communities based on common descent.
2. His philosophy was very similar to that of the Indian National Congress.
3. He imagined India as a Nation State based on individual citizen’s rights.
4. The curriculum at the Mohammedan Anglo-
Oriental College blended Muslim theology and European empiricism.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 3 only (d) 1 and 4

Ans: (d)

Q3. Lord Dalhousie applied the Doctrine of Lapse on many Indian states and this has been seen as one of the important cause of the Mutiny of 1857. One of the important States annexed according to this Doctrine was
(a) Oudh
(b) Pegu
(c) Berar
(d) Nagpur

Ans: (d)

Q4. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Ashoka was the grandson of Chandragupta and the son of Bindusara and is regarded as one of the greatest kings of all times.
II. The most significant edict which depicts Ashoka’s life is the Rock Edict XIII which gives an account of the eight years of the Kalinga war.
III. Ashoka began to propagate Buddhism and the concept of Dharma Vijay over military conquest.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) I, II and III

Ans: (d)

Q5. Which of the following sections remained largely unaffected by the Swadeshi Movement of 1905?
A. Women B. Peasantry
C. Muslims D. Intelligentsia
(a) A and B
(b) B and C
(c) A and D
(d) A, B and C

Ans: (b)

Q6. Which of the following are true with regard to the Chola administration of Cholas?
1. Elections constituted an essential part of the local administration.
2. Big towns had their own independent institutions known as Tar – Kurrams.
3. Elections were held within the presists of the local temples.
4. Very little autonomy was given to the local institutions.
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (b)

Q7. Arrange the following in proper sequence :
1. Vinayapitaka 2. Gita Govinda
3. Raghuvamsha 4. Atharvaveda The correct sequence is
(a) 3 2 1 4
(b) 4 3 2 1
(c) 4 1 3 2
(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

Q8. Consider the following statements:
1. The Charter Act 1853 abolished East India Company’s monopoly of Indian trade.
2. Under the Government of India Act, 1858, the British Parliament abolished the East India company altogether and undertook the responsibility of ruling India directly.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q9. Match the following List I List II
(Person) (Satyagraha)
A. Raj Kumar Shukla 1. Kheda Satyagraha
B. Ambalal Sarabhai 2. Ahmedabad Mill Strike
C. Indulal Yagnik 3. Bardoli Satyagraha
D. Vallabhbhai Patel 4. Champaran Satyagraha
Codes :
A B C D A B C D
(a) 3 1 2 4 (b) 4 1 2 3
(c) 4 2 1 3 (d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Q10. Harshacharita has references to various presents sent by a ruler named Bhaskara to Harshavardhana. Bhaskara belonged to
(a) Haryanka Dynasty of Magadha
(b) Varman Dynasty of Assam
(c) Nanda Dynasty of North India
(d) None of the above

Ans: (b)

Q11. Akbar’s reign saw a series of initiatives:
1. Abolition of Pilgrimage tax
2. Abolition of Jaziya
3. Declaration of Mazhar Nama
4. Introduction of Dahsala system Arrange them in an ascending chronological order and choose the correct code:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Q12. Assertion (A): The concept of ‘Bahujan Hitai and Bahujan Sukhai’ in Buddhism is for the upliftment of the majority of people.
Reason (R): It aims to relieve the majority of the population of its problems.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q13. Match the following:
List I List II
A. Kakori Conspiracy 1. Ramprasad Bismil
B. Assembly Bomb Case 2. Batukeshwara Dutt
C. Lahore Conspiracy Case 3. Bhagat Singh
D. Chittagong Armoury Case 4. Surya Sen
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1.

Ans: (a)

Q14. Which of the following statements are true about Gupta coinage?
(1) The Guptas issued the largest number of gold coins in the Gupta period.
(2) Chandragupta I issued Kaumaradevi type of coins (3) Chandragupta II issued silver coins for the first time among the Gupta (4) Samudragupta coins are known for their purity.
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (a)

Q15. Assertion (A) First War of independence broke out in India in 1857, soon after the departure of Lord Dalhousie from India.
Reason (R) Lord Dalhousie’s annexationist policy had caused great discontent.
Codes :
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q16. Consider the following statements:
1. In the Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated Ibrahim Lodi.
2. Tipu Sultan was killed in the Third Anglo-Mysore War.
3. Mir Jafar entered in a conspiracy with the English for the defeat of Nawab Siraj-ud-daulah in the Battle of Plassey.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) None

Ans: (b)

Q17. Match the following List I List II
(Session of Indian National (Venue) Congress)
A. 1st session 1. Allahabad
B. 2nd session 2. Madras
C. 3rd session 3. Calcutta
D. 4th session 4. Bombay
Codes :
A B C D A B C D
(a) 4 3 2 1 (b) 1 3 2 4
(c) 4 2 3 1 (d) 1 2 3 4

Ans: (a)

Q18. Consider the following statements about the Salt March :
1. The Salt March was deliberately ignored by the European media.
2. The Salt March was widely covered by the American and European press.
3. The Salt March was the first nationalist activity in which women participated in large numbers.
4. The Salt March impressed upon the British the urgent need to devolve more power to Indians.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4 only (d) 2 and 3 only

Ans: (d)

Q19. Iltutmish followed the policy of neutrality when Mangabarni asked for help against the Mongols because
(a) he was not strong enough to help him
(b) he did not like Mangabarni
(c) he did not want to drag his infant kingdom into Central Asian politics
(d) he was scared of the Mongols

Ans: (c)

Q20. Assertion (A): Hinayana and Mahayana Buddhism were divided into four speculative schools— Vaibhashika, Sautrantika, Madhymika and Yogachara.
Reason (R): Reference to these four schools is to be found in the Brahmanical work on philosophy.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q21. Arrange the following Indian leaders in the correct chronological order in which they appeared on the national scene:
A. Raja Ram Mohan Roy
C. Dadabhai Naoroji
B. Mahatma Gandhi
D. Motilal Nehru.
(a) A, C, D, B
(b) B, A, D, C
(c) A, B, C, D
(d) C, A, D, B

Ans: (a)

Q22. Karikala, the Chola king, made a grand anicut on the Kaveri, the water of which nowadays drawn off through a new channel called Vennar. Which of the following regions of Tamil Nadu does it irrigate?
(a) West Madurai
(b) South Arcot
(c) South Thanjavur
(d) Chingleput

Ans: (c)

Q23. List-I List-II
A. Sayaid Ahmed Bareilvi 1. Dar-ul-ulum Deoband
B. Muhammad Qasim 2. Barahim Nanautawi
C. Mirza Gulam ahmaed 3. Tariquah-i- Muhammadiyah
D. Zaka Ullah 4. Delhi Urdu Renaissance
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 3 1 2 4
(c) 1 3 2 4
(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

Q24. During the Indian freedom struggle, the Khudai Khidmatgars, also known as Red Shirts, called for
(a) the Union of Pashtun tribal areas in north-west with the Afghanistan
(b) the adoption of terrorist tactics and methods for terrorising and finally ousting the colonial rulers
(c) the adoption of communist revolutionary ideology for political and social reform
(d) the Pathan regional nationalist unity and a struggle against colonialism

Ans: (d)

Q25. Which one of the following was given classical language status recently?
(a) Odia
(b) Konkani
(c) Bhojpuri
(d) Assamese

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!