You are here
Home > QB Subjectwise > 086 History Previous Year Questions

086 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. With reference to Neolithic culture, consider the statement :
1. The earliest Neolithic settlement is at Mehrgarh, Baluchistan around 7000 BC.
2. V Gordon Childe defined the Neolithic chalcolithic culture as a self sufficient food economy.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q2. List-I List-II
A. Babar 1. Jama Masjid (Sambhal)
B. Humayun 2. Din Panah
C. Akbar 3. Jahangiri Mahal
D. Jahangir 4. Akbar’s Mausoleum
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 1 3 4 2

Ans: (a)

Q3. The historian Barani refused to consider the state in India under Delhi Sultans as truly Islamic because
(a) the majority of the population did not follow Islam
(b) the Muslims theologists were often disregarded
(c) the Sultan supplemented the Muslim law by framing his own regulations
(d) religious freedom was accorded to non-Muslims

Ans: (c)

Q4. Ajanta Caves are located in the State of
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal

Ans: (a)

Q5. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a
(a) Federation
(b) Confederation
(c) Unitary form of Government
(d) Union of States

Ans: (d)

Q6. Which famine in colonial India was attributed to man-made causes?
(a) Famine of 1868–70
(b) Bengal Famine of 1943
(c) Famine of 1876–78
(d) Famine of 1896–97

Ans: (b)

Q7. Assertion (A): Alauddin Khilji imposed price control in Delhi.
Reason (R): He wanted to pay lower wages to artisans building his palaces in Delhi.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q8. Which of the following statements about the Wavell Plan of 1945 are correct?
1. The National leaders could be nominated as the members of the executive Council.
2. The number of Hindu and Muslim members of the executive council were to be equal.
3 The subject of foreign affairs was to withdraw from the Governor General and to be given to an Indian member.
4. The veto power of the Governor- General was to be abolished.
(a) 1, 2 and 4 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1 and 4 are correct.

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements-
1. Battle of Khanwa was fought between Akbar and Rana Sanga.
2. Battle of Khanwa was fought between Babur and Ranasanga in 1527 AD,
3. Humayun lived in exile about 15 years.
4. First battle of chunar was the landmarks for Humayun’s military expedition
Which of the above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 2 and 3
(d) 1 and 4

Ans: (c)

Q10. Alauddin Khilji maintained control on price during his reign because
(a) He wanted to keep large army at lower expenses.
(b) He had mercy with poor people.
(c) He wanted to gain popularity.
(d) All of the above

Ans: (a)

Q11. The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the
(a) attainmentof Self-Government was declared as the objective of the Congress
(b) attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress
(c) Non-Cooperation Movement was launched
(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken

Ans: (b)

Q12. The first effort at drafting a Dominion Status Constitution for India was made in response to the
(a) Minto-Morley reforms
(b) Montague-Chelmsford reforms
(c) Simon Commission
(d) First Round Table Conference

Ans: (c)

Q13. The movement initiated by Sree Narayana Guru in Kerala was
1. a search for tradition outside the Brahmanical or textual tradition
2. an attempt at subversion of the upper caste religious ideology
3. averse to the Gandhi-led temple entry movement
Choose the code
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) Only 2

Ans: (d)

Q14. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the code given below:
List I (Dynasty) List II (Founder)
A. Uttar Gupta I. Krishnagupta
B. Maukhari II. Asvapati
C. Pushyabhuti III. Naravardhana
D. Varman IV. Pushyavarman
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 3 2
(c) 1 2 3 4
(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

Q15. Gandhi sent an 11 point ultimatum to Lord Irwin before starting the Civil Disobedience Movement. Which of the following was/were not included in it?
A. Fifty per cent reduction in land revenue, and abolition of the salt tax and government salt monopoly.
B. Lowering of the Rupee–Sterling exchange ratio, giving textile protection, and reservation of coastal shipping for Indians.
C. Fifty per cent cut in military expenditure and the expenditure on civil administration.
D. Prohibition of cow slaughter.
E. Release of all political prisoners and change in the Arms Act.
Choose the answer from the codes given below
(a) B only
(b) B and E
(c) D and E
(d) only D

Ans: (d)

Q16. List I List II (Officials of Delhi (Duties/Job Sultanate)
A. Barid-i Mumalik 1. Dealing with royal correspondence
B. Dabir-i-Khas 2. Commanding Sultan’s bodyguards
C. Sar-i-Jandar 3. Heading the State news and information agency
D. Wakil-i Dar 4. Controlling and supervising the royal house hold
Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 3 1 2 4
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

Q17. In the context of the history of India, consider the following pairs :
Term Description
1. Eripatti Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
2. Taniyurs Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
3. Ghatikas Colleges generally attached to the temples
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (c)

Q18. What was the purpose with which Sir William Wedderburn and W.S.Caine had set up the Indian Parliamentary Committee in 1893 ?
(a) To agitate for Indian political reforms in the house of commons.
(b) To campaign for the entry of Indians into the imperial judiciary.
(c) To facilitate a discussion on India’s independence in the British parliament.
(d) Toagitate for the entry of eminent Indians into the British parliament.

Ans: (a)

Q19. Consider the following statement and identify the author of the statement using the codes given below I shall work for an India in which the poorest shall feel that it is their country, in whose making they have an effective voice, an India in which there shall be no high class and low class of people, an India in which all communities shall live in perfect harmony.
(a) Baba Saheb Ambedkar (b) Mahatma Gandhi
(c) Gurudev Tagore (d) Pandit Nehru

Ans: (b)

Q20. Some of the important ideologies that were going around in the 19th century British India and their proponents have been mentioned here:
1. James Mill–Utilitarianism
2. William Wilberforce–Evangelicalism
3. William Jones–Orientalism
4. Thomas Macaulay–Liberalism
Select the code for correct pairing
(a) 1 and 3
(b) Only 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q21. Assertion (A): Bhagavatism became popular in the Gupta period.
Reason (R): Gupta rulers were great devotees of Krishna.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (d)

Q22. Arrange the following event in the correct chronological order:
A. Jallianwala Bagh tragedy
B. Khilafat’s call for non-cooperation
C. Rowlatt Satyagraha
D. Publishing of the Hunter Committee’s Report
(a) C, A, D, B
(b) A, C, D, B
(c) B, A, C, D
(d) C, D, A, B.

Ans: (a)

Q23. Arrange in proper chronological order of the experiments of Muhammad-bin-Tughlaq,
1. Introduction of token currency
2. Transfer of capital from Delhi to Daulatabad
3. Enhancement of land revenue to 50% in the Doab area
4. Establish of a separate department of agriculture
5. Appointment of a new set of revenue officers
(a) 2, 1, 3, 4, 5
(b) 4, 5, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 1, 3, 5
(d) 5, 3, 2, 1, 4

Ans: (a)

Q24. The following persons came to India at one time or another:
1. Fa-Hien
2. I-Tsing
3. Megasthenese
4. Hieun-Tsang The correct chronological sequence of their visits is:
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2

Ans: (b)

Q25. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Wavell

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!