You are here
Home > QB Subjectwise > 086 Geography Previous Year Questions

086 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. To visit Tuticorin, Mangalore and Paradip, one does not require to go to
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Orissa
Ans: (b)

Q2. Consider the following rivers :
1. Vamsadhara 2. Indravati
3. Pranahita 4. Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2 and 3 only
Ans: (d)

Q3. physical geographic features include
(a) climate
(b) Land
(c) Water
(d) All of the above
Ans: (d)

Q4. Which of the following sectors of the economy is state-owned and its service sector is a public enterprise?
(a) Irrigation (b) Agriculture
(c) Forests (d) Plantation
Ans: (c)

Q5. The winter temperatures of north-western Europe are higher than those of eastern Europe in the same latitudinal zone because
(a) it is on the western side of the continent
(b) it is near the sea
(c) it receives only light falls of snow
(d) it lies under westerly winds which blow over the Gulf Stream Drift
Ans: (d)

Q6. The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is known as
(a) Coco channel (b) 10° channel
(c) Duncan passage (d) somboraro channel
Ans: (b)

Q7. River Luni originates near Pushkar and drains into which one of the following?
(a) Rann of Kachchh (b) Arbian Sea
(c) Gulf of Cambay (d) Lake Sambhar
Ans: (a)

Q8. The Equatorial region has no other season except summer.
What could be the reason ?
1. The length of day and night is more or less equal over the year
2. The Earth’s rotational velocity is maximum at the Equator
3. The coriolis force is zero at the Equator
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q9. Consider the following statements.
1. An area is said to be over populated when population is more than its resource base.
2. Optimum population is that which gives the maximum income per head.
3. In an area of optimum population, the resources are over exploited.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q10. Consider the following states.
1. Arunachal Pradesh 2. Assam
3. Mizoram 4. Nagaland
5. Sikkim 6. Meghalaya
Which of the above states have more than 80 percent of their total area under forests?
(a) 1, 2 and 3 (b) 3, 4 and 5
(c) 4, 5 and 6 (d) 1, 3 and 4
Ans: (d)

Q11. The most indigenous atomic power plant is situated at
(a) Kota
(b) Trombay
(c) Tarapur
(d) Kalpakkam
Ans: (d)

Q12. There are two places P and Q. The longitudes of P and Q are 45° E and 60°W respectively. What will be the difference in their local times?
(a) 7 hours
(b) 6 hours
(c) 3.5 hours
(d) Both places will have the same local time
Ans: (a)

Q13. The Paleozoic era contains time periods
(a) six (b) four
(c) five (d) seven
Ans: (a)

Q14. Which of the following are the rivers at the delta mouths of which mangroves occurring in abundance?
1. Narmada
2. Subarnarekha
3. Krishna
4. Ganga
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans: (c)

Q15. The chief fishing grounds of the world occur where cold and warm currents meet. This is because.
1. cold currents are rich in nitrates and phosphates which feed plankton.
2. Such areas cause the water to become well-aerated.
3. the warm current brings the right temperature for marine life.
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1, and 2 (d) 1, 2, and 3
Ans: (c)

Q16. Which one of the following east flowing rivers of India has rift valley due to down warping?
(a) Damodar (b) Mahanadi
(c) Sone (d) Yamuna
Ans: (a)

Q17. Which one of the following countries is not a UN member country?
(a) Greece (b) Taiwan
(c) Portugal (d) Australia
Ans: (b)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II (Coast)
(Ocean current)
A. Humboldt 1. Namibia – Angola
B. North Atlantic Drift 2. Chile – Peru
C. Benguela 3. Mozambique – Madagascar
D. Agulhas 4. United Kingdom Norway
Code :
(a) A-2; B-1; C-4; D-3 (b) A-2; B-4; C-1; D-3
(c) A-3; B-4; C-1; D-2 (d) A-3; B-1; C-4; D-2
Ans: (b)

Q19. Consider the following statements regarding barrier reefs:
1. Barrier reefs are separated from the mainland by a lagoon.
2. Landward slope of a barrier reef is steeper than its seaward slope.
3. Barrier reefs are always found as continuous chain.
4. The surface of barrier reef is composed of boulders, coral debris and sand deposits
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1 and 4
Ans: (d)

Q20. Match List I with List II List I List II
(Crop) (Rainfall in cm)
A. Wheat 1. 50 – 75
B. Sugarcane 2. 75 – 150
C. Cotton 3. 50 – 100
D. Tea 4. 150– 300
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q21. Why tank irrigation is more important in the peninsular plateau of India?
I. Rocks are hard and wells and canals cannot be dug.
II. Underground water is scarce.
III. Rivers are seasonal
Code:
(a) I and II are correct
(b) II and III are correct
(c) III and I are correct
(d) I, II and III are correct
Ans: (d)

Q22. Match the columns:
List 1 : List 2
(Lakes) : (States)
A. Wular : 1. Rajasthan
B. Chilka : 2. Orissa
C. Loktak : 3. Manipur
D. Nakki : 4. Jammu and Kashmir : 5. Madhya Pradesh
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 5 2 3 4
(b) 3 5 2 1
(c) 4 2 3 1
(d) 4 3 5 2
Ans: (c)

Q23. Pumice is derived from
(a) Volcanic rock
(b) Sedimentary rock
(c) Igneous rock
(d) Acid lava
Ans: (a)

Q24. In the Southern Hemisphere, the spring equinox occurs about
(a) August 23 (b) September 23
(c) October 23 (d) November 23
Ans: (b)

Q25. How do the ‘western disturbances’ affect the crops in north India?
(a) they cause heavy damage to the standing crops
(b) they bring in locusts which destroy the crops
(c) they are beneficial to the crops by causing winter rain
(d) they help in keeping the plants warm to some extent in winter
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!