You are here
Home > QB Subjectwise > 085 History Previous Year Questions

085 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Match the following:
Places Settlement
A. Chandranagore 1. Dutch
B. Pulicat 2. Portuguese
C. Diu 3. French
D. Surat 4. English
Codes:
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 3 4 2 1
(c) 3 1 2 4
(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

Q2. Which two of the four kings listed below were on friendly term equally with Vardhamana Mahavir and Gautama Buddha?
1. Bibisara of Magadha
2. Ajatasatru of Magadha
3. Prasenjit of Kosala
4. Pradyota of Avanti
(a) 1 and 3
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q3. The War of Independence of 1857 failed because
(a) The revolution was not well organised
(b) It was not supported by public
(c) There were differences of opinions
(d) All of these

Ans: (d)

Q4. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them:
List-I (Social Reformers of Modern India)
A. Kesab Chandra Sen
B. Henry Vivian Derazio
C. Dadoba Panderung
D. Devendranath Tagore
List-II (Their contributions)
1. Young Bengal Movement
2. Param Hansa Mandali
3. Sadharan Brahma Samaj
4. Tatvabodhini Sabha
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4

Ans: (d)

Q5. According to ancient Indian cosmogonic ideas the sequential order of the cycle of four aeons (Yugas) is
(a) Dvapara, Krita, Treta and Kali
(b) Krita, Dvapara, Treta and Kali
(c) Krita, Treta, Dvapara and Kali
(d) Treta, Dvapara, Kali and Krita

Ans: (c)

Q6. Consider the following statements
1. B G Tilak founded the Home Rule League in April 1916, in Maharashtra.
2. N C Kelkar was not associated with Home Rule Movement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q7. Some Indian Schools of thought and their exponents have been paired here:
1. Nyaya: Pakshilasvamin Vatsyayana
2. Vaisheshika: Prashastrapada
3. Yoga: Vyasa
4. Vedanta: Shankaracharya
Which of the above are correctly paired?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) All of them

Ans: (d)

Q8. He wanted to become a ‘Muslim Gokhale’; Gokhale returned the compliment by saying, ‘he has true stuff in him and that freedom from all sectarian prejudice will make him the best ambassador of a Hindu-Muslim unity.
The reference here is to
(a) Syed Ahmad Khan
(b) Aga Khan
(c) M A Jinnah
(d) Maulana Azad

Ans: (c)

Q9. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Zahiruddin (i) Akbar
B. Jalaluddin (ii) Jahangir
C. Nooruddin (iii) Babur
D. Alamgir (iv) Aurangzeb
Codes:
A B C D
(a) (i) (iii) (ii) (iv)
(b) (ii) (i) (iv) (iii)
(c) (ii) (i) (iv) (iii)
(d) (i) (ii) (iv) (iii)

Ans: (a)

Q10. Which of the following caused by success of Magadh ?
1. Magadha enjoyed a advantageous geographical position in the iron age as most of the deposits were located there.
2. The rulers of this state had very good weapon.
3. The capitals of Magadha were situated at strategic positions.
4. No other power at that time had the courage to attack it
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (a)

Q11. Which of the following statements about Permanent Settlement are correct?
1. It conferred proprietary rights to peasants.
2. The Zamindars were recognised as the proprietors of land.
3. The government permanently fixed the land revenue demand.
4. The Zamindars acted as the middlemen between the peasants and the government.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 2, 3 and 4
(b) 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q12. Which of the following laws was passed during the second half of the nineteenth century under the Social and Religious Reform Movement?
(a) Formation of Theosophical Society
(b) Sanction of inter-caste and inter-communal marriages
(c) Opening of Aligarh Muslim University’
(d) None of the above

Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I : List II
A. Nankana : 1. Guru Gobind Singh
B. Nanded : 2. Guru Amar Das
C. Dera Baba Nanak : 3. Guru Ram Das
D. Amritsar : 4. Guru Nanak
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 3 2 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 4 1

Ans: (*)

Q14. Rajtarangini, authored by Kalhan, describes the history of
(a) Gujarat (b) Bengal
(c) Kashmir (d) Punjab

Ans: (c)

Q15. Examine the following statements:
1. Pratishthana, on the banks of the river Godavari, was the capital of the Satavahana kingdom.
2. Junagadh is where the famous Girnar inscription of Rudradaman, the great Shaka king, has been found.
3. The Mahameghavahana Chedi dynasty of Orissa ruled in Kalinga. We know this from King Kharavela’s Hathigumpha inscription.
4. Taxila was one of the seats of Indo-Greek rule in north-western India.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) All of them

Ans: (d)

Q16. Some of the important early nationalist writings were as follows:
1. A Nation in Making: Dadabhai Naoroji
2. Memories of my Life and Times: Bepin Chandra Pal
3. Poverty and Un-British Rule in India: Surendranath- Banerji
4. Autobiographical Writings: Lajpat Rai

Ans: (d)

Q17. Which of the following statements are correct?
I. The leading nobles and scholars such as the great litterateur, Khan-i Khanan Abd al Rahim, and the leading theologian, Shaikh Abd al Nabi were charged with responsibility for education of Prince Salim.
II. Well versed in Persian and Hindi and with a respectable knowledge of Turki, Prince Salim also possessed a good grounding in History, the natural sciences, geography, martial skills and theology which were considered appropriate for a prince.
III. Prince Shahjahan excelled in the martial arts. He possessed great military prowess.
IV. Prince Shahjahan, who was born in Ahmadabad, ordered repairs to both Mughal and pre-Mughal buildings there, revealing a his interest in the maintenance of older structures.
Choose your answer from the code given below:
(a) I and III only
(b) I, II and IV only
(c) II and IV only
(d) I, II and III only

Ans: (d)

Q18. Consider the statements regarding the effects of Harappan civilization in modern era :
1. House plans, disposition of water supply and attention to bathing have survived till today.
2. The techniques of making a potter’s wheel is similar to those used by the Harappans.
3. The election system of recent time is borrowed from Harappan political system.
Which of the above is / are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only

Ans: (a)

Q19. The commercial rivalry between the Dutch and the English in India came to an end
(a) As a result of an agreement between the trading stations at Government of Britain and Holland in 1609
(b) Following issuance of orders granting monopoly in favour of the British East India Company by the Pope
(c) With the defeat of the Dutch at the battle of Bedara in 1759
(d) As a result of the ‘Massacre at Amboyna’

Ans: (c)

Q20. “Khilafat” movement subsided because of the
(a) Concessions given to Muslims by the British
(b) Amity achieved between Congress and Muslim League
(c) Accession of Kamal Pasha on the throne of Turkey
(d) None of the above

Ans: (c)

Q21. Match the columns:
List 1 : List 2
(Artiste) : (Instrument)
A. Ali Akbar Khan : 1. Flute
B. Yehudi Menuhin : 2. Sarod
C. Ravi Shankar : 3. Sitar
D. H. P. Chaurasia : 4. Santoor : 5. Violin
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 3 1 5
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 2 5 3 1

Ans: (d)

Q22. Who among the following cultures were the first to paint their pottery?
(a) Mesolithic (b) Chalcolithic
(c) Neolithic (d) Iron age

Ans: (b)

Q23. Hathnora is famous because of the discovery of:
(a) Remains of an ancient city
(b) Fortifications
(c) Hominid skull cap
(d) None of the above

Ans: (c)

Q24. Which of these statements is false regarding ‘abducted persons’?
(a) The term referred to all persons (male and female) below the age of 16 and who had been forcibly converted to the other religion and were made to reside forcibly with a person or family from the other community.
(b) The Government of India passed the recovery and restoration of the Abducted Persons Act (1948) to recover such persons. An elaborate government machinery of dedicated officers and social workers were employed in this huge task.
(c) The cut-off date for identifying people as such was kept at 15th August 1947.
(d) All the above.

Ans: (c)

Q25. What were the points of teaching of the Bhakti saints of the fifteenth and sixteenth centuries?
1. Conception of Nirguna brahma
2. Purity of caste system
3. Uselessness of religious rites
4. Idea of Personal God
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 4 only

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!