You are here
Home > QB Subjectwise > 085 Geography Previous Year Questions

085 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): Major natural regions of the world possess similar topography.
Reason (R): Climate is a major influencing factor in a natural region.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q2. In the areas of intensive cultivation with excessive use of irrigation, especially in areas of green revolution, the fertile alluvial soils are becoming saline. What should be added in the soil to solve the problem of salinity?
(a) Calcium (b) Nitrogen
(c) Phosphorus (d) Gypsum
Ans: (d)

Q3. Which of the following are not associated with the work of underground water?
1. Bajada 2. Doline
3. Cave 4. Esker
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 4 and 1
Ans: (d)

Q4. Find out the correct sequence of the following countries from east to west.
(a) Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam
(b) Thailand, Laos, Vietnam, Myanmar
(c) Laos, Vietnam, Myanmar, Thailand
(d) Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar
Ans: (d)

Q5. Which of the following rivers constitutes inland drainage in India?
(a) Sabarmati (b) Luni
(c) Ghaggar (d) Mahi
Ans: (c)

Q6. Match List I (National park/Sanctuary) with List II (State) and select the correct answer using the code given below:
List I List II
A. Kanger Ghati National Park 1. Chhattisgarh
B. Nagarhole National Park 2. Haryana
C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal Pradesh
D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnataka
Code:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 1 4 3 2
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4
Ans: (b)

Q7. Consider the following statements :
Tributary Main River River
1. Chambal : Narmada
2. Sone : Yamuna
3. Manas : Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Ans: (d)

Q8. The rocks return to the Earth’s interior by tectonic forces at area known as
(a) subduction zones
(b) crystalline zones
(c) fractures
(d) joints
Ans: (a)

Q9. When it is 12 Noon at Allahabad, the time at Wellington
(New Zealand) would be close to which one of the following?
(a) 4:30 pm of the same day
(b) 4:30 pm of the previous day
(c) 6:30 pm of the same day
(d) 6:30 pm of the previous day
Ans: (c)

Q10. Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of lesser and outer ranges of Himalayas?
(a) Gola (b) Jhelum
(c) Ramganga (d) Ravi
Ans: (a)

Q11. Which of the following is/are matched correctly?
1. Garnet gem – Kanyakumari (Tamil Nadu)
2. Corundum – Tonk (Rajasthan)
3. Gold – Chittor (Andhra Pradesh)
4. Magnesite – Salem (Tamil Nadu)
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q12. Which of the following gases in the atmosphere is/are responsible for acid rains?
1. Oxides of sulphur 2. Oxides of nitrogen
3. Oxides of carbon
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) Only 2 (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q13. Consider the following statements:
1. Continental shelf is that part of the continents which has submerged under the sea
2. Continental shelves can be a great source of minerals in the world
3. Continental shelves are devoid of any form of plant and animal life
4. Width of the continental shelves in inversely proportional to their slope
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q14. Which one of the following cities is not a former capital of the given country (Country given in the brackets)?
(a) Karachi (Pakistan)
(b) Auckland (New Zealand)
(c) Kyoto (Japan)
(d) Brisbane (Australia)
Ans: (d)

Q15. During the period of south-west monsoon, Tamil Nadu remains almost dry because
1. It lies in the rain-shadow area of the Western Ghats.
2. The Eastern Ghats and Tamil Nadu coast are almost parallel to the direction of south-west monsoons.
3. Tropical cyclones disturb the pattern of southwest monsoon.
Code:
(a) Only 1 is true (b) 1 and 2 are true
(c) 1, 2 and 3 are true (d) 2 and 3 are true
Ans: (b)

Q16. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and Uttar Pradesh.
4. Tapioca and cashew nuts grow well in these soils.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 2 and 3
Ans: (c)

Q17. The latitudes that pass through Sikkim also pass through
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
Ans: (a)

Q18. Consider the following factors :
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind
3. Density of ocean water
4. Revolution of the Earth
Which of the above factors influence the ocean currents?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 and 4
(d) 2, 3 and 4.
Ans: (b)

Q19. Nagal Mountains are becoming increasingly barren mainly because of
(a) Insurgency
(b) Shifting cultivation
(c) Urbanisation
(d) Rapid population growth
Ans: (b)

Q20. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?
1. Detection of microwaves in space.
2. Observation of redshift phenomenon in space.
3. Movement of asteroids in space.
4. Occurrence of supernova explosions in space.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1, 3 and 4
(d) None of the above can be cited as evidence
Ans: (a)

Q21. Which one of the following does not belong to the tributaries of Jhelum in Kashmir?
(a) Bari (b) Lidar
(c) Pohru (d) Sind
Ans: (a)

Q22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Country) (Coal fields)
A. China 1. Pennsylvania
B. Germany 2. Saar
C. Ukraine 3. Shensi
D. U.S.A. 4. Donetz Basin A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 2 4 1
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q23. Composite volcanic cone is also called strata cone because of the
(a) alternating sheets of lava and pyroclastic materials
(b) uneven streams of lava flow
(c) cataclysmic eruption
(d) eruption of lava flow from a fissure
Ans: (a)

Q24. The correct sequence of major salts in the ocean waters in descending order with respect to percentage is
(a) Sodium Chloride, Magnesium Chloride, Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate
(b) Magnesium Chloride, Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate, Sodium Chloride
(c) Sodium Chloride, Calcium Sulphate, Magnesium Sulphate, Magnesium Chloride
(d) Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate, Sodium Chloride, Magnesium chloride
Ans: (a)

Q25. Which of the following Koppen’s climate is based on precipitation and evaporation in place of temperature?
(a) D f c (b) A w
(c) B S h w (d) C w g
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!