You are here
Home > QB Subjectwise > 084 History Previous Year Questions

084 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): The Buddhist nuns were under the supervision of the monks.
Reason (R): There was a special code for the nuns called the Bhikkunipatimokkha.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q2. Which of the following items is/are matched incorrectly?
List I List II
A. Indian National Society Shishir Chandra Bose
B. British India Association Devendranath Tagore
C. Mumbai Presidency Association Feroz Shah Mehta
D. Servants of People Society G.K.Gokhale
(a) A and D
(b) Only C
(c) Only D
(d) Only A

Ans: (c)

Q3. It is said that in Chola territory, watered by Kaveri, the space in which an elephant could lie down produced enough to feed seven persons. What does this statement imply?
(a) The elephants were rated very highly among the domesticated animals
(b) The lands were very fertile with enough irrigation facilities
(c) The economy was mainly agricultural
(d) There was a large agricultural surplus

Ans: (b)

Q4. List-I (Authors) List-II (Books)
A. Dadabhai Nauroji 1. Satyarath Prakash
B. Dayanand Saraswati 2. Ananda Math
C. Bal Gangadhar Tilak 3. Poverty and Un-British Rule in India
D. Bankim Chandra Chatterji 4. Gita Rahasya
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 3 4
(c) 1 3 4 2
(d) 3 1 4 2

Ans: (c)

Q5. Match List I (Acts of Colonial Government of India) with List II (Provisions) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I (Acts of Colonial Government of India)
A. Charter Act, 1813
B. Regulating Act
C. Act of 1858
D. Pitt’s India Act
List II (Provisions)
1. Set up a Board of Control in Britain to fully regulate the East India Company’s affair in India
2. Company’s trade monopoly in India was ended
3. The power to govern was transferred from East India Company to British Crown
4. The Company’s Director were asked to present to the British Government all correspondence and documents pertaining to the administration of the company
Codes :
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2

Ans: (a)

Q6. Kalamkari painting refers to
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North- Western India

Ans: (a)

Q7. Kamandaka’s Nitisara is a contribution to :
(a) Logic and Philosopy
(b) Mathematics
(c) Political morality
(d) Grammar

Ans: (c)

Q8. There are distinct technical terms for some of the features of temples. Carefully examine:
1. Vimana refers to the sanctuary, the main part
2. Garbhagriha, to the inner sanctum containing the main presiding deity
3. Mandapa, to the pavilion for the assembly of devotees
4. Shikhara, to the part surmounting the vimana
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 4 only

Ans: (a)

Q9. Which of the following statements is correct?
(1) Purohita was the most important functionary of the King during the Rig Vedic time.
(2) Feudalism became a part of society during the Rig Vedic period.
(3) Th Rig Vedic King was the absolute monarch.
(a) (1) only
(b) (2) only
(c) (3) only
(d) All (1), (2) and (3)

Ans: (a)

Q10. Which of the following items is/are correctly matched?
List I List II
A. Nair Movement C. V. Raman Pillai
B. Indigo Movement Dina Bahdhu Mitras
C. Mahar Movement Narayan Guru
D. Ezhava Movement B.R.Ambedkar
(a) B and C
(b) A and B
(c) B and D
(d) Only B

Ans: (b)

Q11. Which of the following statements is not true with reference to the production of commercial goods in the post Mauryan period?
1. Considerable technological advancement was reached in the production of commercial goods.
2. Production and distribution of commercial goods was organised effectively through guilds.
3. The producers worked under rigid state control.
4. The guilds used hired labour for production
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (a)

Q12. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the codes given below:
A. Amritsar Incident
B. Chauri Chaura Incident
C. Champaran Movement
D. Moplah Revolt
Codes:
(a) A, B, C, D
(b) B, A, C, D
(c) C, A, D, B
(d) C, A, B, D

Ans: (c)

Q13. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Theodore Beck : Mohammadan Anglo- Oriental College, Aligarh
2. Ilbert Bill : Ripon
3. Pherozesha Mehta : Indian National Congress
4. Badruddin Tyabji : Muslim League
Select the correct answer using the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q14. What is the number of spokes in the Dharma chakra in the National Flag of India?
(a) 16
(b) 18
(c) 22
(d) 24

Ans: (d)

Q15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(King) (Region)
A. Shashanka 1. Assam
B. Kharavela 2. Maharashtra
C. Simuka 3. Orissa
D. Bhaskara Varman 4. Bengal Code :
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4

Ans: (c)

Q16. Read the following statements with reference to the 6th century to 4th century B.C:
1. By 6th century B.C. six mahajanapadas emerge
2. The Mahajanapadas bear the names of the dominant Kshatriya lineage in most cases
3. Private property in the form of animals, land and its produce emerges and so also a class of free peasants and merchants in the mahajanapadas
Select the correct code:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q17. Which of the following statements regarding the hymns of the Rig Veda are correct?
A. They refer to the Himayant and the Mujavant
B. They mention geographical terms like Aryavarta and Dakshinatya
C. Most rivers mentioned in them flow in the areas West of the Yamuna and Ganga
D. They mention the ruling families of the Kurus, Panchaias and the Lakshvakus.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) A and C
(c) B, C and D
(d) A, B, C and D

Ans: (c)

Q18. What is the correct chronological sequence of the following events?
(1) Jahan Lodi’s rebellion (2) Mughal occupation of Balkh Khan (3) Treaties with Golconda and Bijapur (4) End of Nizamshahi Code:
(a) (1), (4), (3), (2)
(b) (2), (1), (4), (3)
(c) (2), (4), (3), (1)
(d) (3), (2), (1), (4)

Ans: (a)

Q19. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(a) Ashoka—Kanishka—Milinda
(b) Milinda—Ashoka—Kanishka
(c) Ashoka—Milinda—Kanishka
(d) Milinda—Kanishka—Ashoka

Ans: (c)

Q20. What was the ‘privy purse’ in the context of the history of modern India?
(a) A purse given privately by one organisation to another
(b) A purse given by the Government of India to dignitaries for services rendered
(c) A grant given by the Government of India to the erstwhile Prince of India
(d) A gift given by an erstwhile Prince of india to the Government of India

Ans: (c)

Q21. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I (Period) List II (Event)
A. 1883 1. Announcement of Communal Award from Whitehall
B. 1906 2. Formation of the All-India State Peoples Conference
C. 1927 3. Foundation of Muslim League at Dacca
D. 1932 4. First session of National Conference at Calcutta
Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

Q22. Which of the following pairs is NOT correctly matched?
(a) India’s first technicolour : Jhansi Ki Rani film
(b) India’s first 3-D film : My Dear Kuttichat
(c) India’s first insured film : Taal
(d) India’s first actress to win the Bharat Ratna : Meena Kumari

Ans: (d)

Q23. Which of the following statements about Mahatma Gandhi’s South African experience (1893 – 1914) is/are true ?
1. Muslim merchants were actively involved in Gandhian political movements in South Africa.
2. In 1906, Gandhi led a campaign in Cape Town against the ordinance of compulsory registration and passes for Indians.
3. Gandhi began his political career with struggles against the imposition excessive taxes on Indians in Cape Town.
Select the correct answer using the code give below :
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (a)

Q24. In the context of archaeological finds in North India, examine the following:
1. Terracotta figurines of humped camel & horse were found at Pirak
2. A PGW site, Lakhiyopir in Bahawalpur area of Pakistan.
3. Hastinapura yields bones of domesticated horse
4. Crucible-shaped furnace at Jodhpura in Rajasthan
5. A large proto-urban PGW settlement, at Jakhera in Uttar Pradesh
Select the code for correct statements:
(a) 1, 2, and 3
(b) 2 and 5
(c) 3 and 4
(d) all the above

Ans: (d)

Q25. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I List II (Harappan Settlements) (River)
A. Mohenjodaro 1. Indus
B. Rupar 2. Ghaggar
C. Kalibangan 3. Sutlej
D. Harappa 4. Ravi
Codes:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 1 3
(c) 1 4 2 3
(d) 2 3 1 4

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!