You are here
Home > QB Subjectwise > 083 History Previous Year Questions

083 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Examine the following historically important statements:
1. Josiah Child went to war with Aurangzeb which resulted in the expulsion of British from the state of Bengal
2. Jole Charnock, faithful to the East India Company, built and fortified the site of Calcutta (not Hugli) as the centre for commerce
3. Gerald Aungier was the founder of the city of Bombay
4. William Hawkins arrived at Surat bearing a letter from James I to Jehangir to ask for the grant of trade facilities
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) Only 3 and 4
(d) None of above

Ans: (b)

Q2. Assertion (A): Construction of free standing temples became a feature of Indian architecture since the Gupta period onwards.
Reason (R): Development of image worship marked this period.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q3. Arrange the following in chronological order:
A. Throwing of a bomb in the Central Legislative Assembly by Bhagat Singh and B. K. Dutta.
B. Attempt on the life of the lieutenant- governor of East Bengal, Fuller, by B. K. Ghosh and Bhupen Dutta.
C. Attempt to blow up Lord Irwin’s train near Delhi.
D. Attempt on the life of Lord Hardinge by Ras Behari Bose and Sachin Sanyal.
(a) B, A, C and D
(b) B, D, A and C
(c) A, C, D and B
(d) A, D, B and C.

Ans: (b)

Q4. What is the descending order of the ranks of nobility under Delhi Sultanate?
1. Khan 2. Malik
3. Amir 4. Sar-i-Khail
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 2, 4, 1

Ans: (c)

Q5. Assertion (A): The Aham and Puram poems of the Padinen Kilukanakku group formed a continuation of the Sangam composition.
Reason (R): They were included under the Post- Sangam works as against the Sangam works proper.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q6. Which one of the following began with the Dandi March?
(a) Home Rule Movement
(b) Non – Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

Ans: (c)

Q7. Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India.
He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.
(a) Pherozeshah Mehta (b) Mary Carpenter
(c) Dadabhai Naoroji (d) Anand Mohan Bose

Ans: (c)

Q8. Who is the author of Manimekalai?
(a) Kovalan (b) Sathanar
(c) Ilango Adigal (d) Tirutakkatevar

Ans: (b)

Q9. Battle of Plassey (23rd June 1757) was caused by
(a) Inept policies of Siraj-ud-daulah
(b) Invasion of Marathas
(c) Conspiracy of Jagat Seth, Mir Jafar against the Nawab
(d) Imperialist ambition of British merchants to intervene in Bengal polity.

Ans: (d)

Q10. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct regarding the origin of Mauryas?
I. Brahmanical sources describe Mauryas as Shudras.
II. Jain sources link Chandragupta to the Moriya tribe of peacock tamers.
III. In Greek sources, Marcus Junianus Justinus mentions that Sandrokottas (Chandragupta) was born in a Kshatriya clan.
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II and III
(d) I and III

Ans: (a)

Q11. Which of the following statements is correct about the Satyagraha Movement?
(a) It was started by Mahatma Gandhi.
(b) Its objective was to offer peaceful resistance to cruel and unjust laws.
(c) Sunday, the 6 April 1919, was observed as the Satyagraha Day and there was an all India hartal.
(d) All the above statements are correct.

Ans: (d)

Q12. Which of the following is/are matched wrongly?
1. Narsimhavarman II – Kailashnatha temple at Kanchi.
2. Nandivarman – Vaikunlh Perumal temple at Kanchi.
3. Mahendravarman I- Brihadeswara temple at Thanjauvr.
4. Rajaraja Chola – Rathas of Mahabalipuram.
(a) 1 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q13. Arrange the following Buddhist councils in a chronological order
1. Vaishali 2. Rajagraha
3. Patliputra 4. Sreenagar The correct order is
(a) 1, 4, 3, 2
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 4, 1, 2, 3
(d) 2, 1, 3, 4

Ans: (d)

Q14. In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set up a factory
(trading post)?
(a) Bangalore
(b) Madras
(c) Masulipattam
(d) Surat

Ans: (d)

Q15. The Ashtadhyayi of Panini, the Mahabhasya of Patanjali and the Kashika Vritti of Jayaditya deal with
(a) Principles of Law (b) Principles of Phonetics
(c) Principles of Grammar (d) Principles of Linguistics

Ans: (c)

Q16. Which one of the following statements about the Harappan Culture is not correct?
(a) It witnessed the first cities in the subcontinent.
(b) It marks the first use of script, written from right to left.
(c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.
(d) It marks the earliest known use of stone as a medium for the art of sculpting.

Ans: (c)

Q17. He was a Frenchman and a physician by profession. He was attached to the court of Shah Jahan and was witness to the war of succession between Dara Shikoh and Aurangzeb.
The reference here is to
(a) Nicolao Manucci
(b) Fernao Nuniz
(c) Francois Bernier
(d) Jean Baptiste Tavernier

Ans: (c)

Q18. Assertion (A): As per the concept of Syadavada in Jainism, the views of others are also welcomed.
Reason (R): The Jainas do not wish to give importance to the views of others.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(a) (A) is true, but (R) is false
(b) (R) is true, but (A) is false
(c) Both (A) and (R) are true
(d) Both (A) and (R) are false

Ans: (a)

Q19. Which of the following statements about the activities of the revolutionary terrorists are true?
A. Organization of secret societies in India and abroad.
B. Publication of newspapers/journals and pamphlets.
C. Assassination of oppressive British officials as well as those Indians who were traitors.
D. Organization of military conspiracies.
E. Organization of raids on banks, police stations and government armouries.
F. Organization of mass public meetings.
Choose the answers from the codes given below:
(a) A, B D, E and F
(b) A, B, D and E
(c) A, C, D and F
(d) A, B, C, D and E.

Ans: (d)

Q20. Arrange the following astronomers in their correct chronological order:
1. Aryabhatta 2. Brahmagupta
3. Lagadh 4. Varahamihira Choose your answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

Q21. Consider the following statements about Swami Vivekananda
1. He said that Vedanta was the religion of all.
2. He believed in reviving all the best traditions of Hinduism.
3. He was impressed by the status of women in the West.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q22. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?
(a) Indian Freedom Party
(b) Azad Hind Fauj
(c) Revolutionary Front
(d) Forward Block

Ans: (d)

Q23. Separate electorates for Muslims in India were introduced by which one of the following Acts?
(a) Government of India Act of 1909
(b) Indian Councils Act of 1892
(c) Rowlatt Act of 1919
(d) Government of India Act of 1935

Ans: (a)

Q24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-ll
(Act/ Event) (Year)
A. Rowlatt Act 1. 1922
B. Salt March 2. 1931
C. Chauri Chaura Incident 3. 1930
D. Second Round Table 4. 1919 Conference Code:
(a) A B C D 4 3 1 2
(b) A B C D 3 1 4 2
(c) A B C D 4 3 2 1
(d) A B C D 3 4 2 1

Ans: (a)

Q25. Some of the terms pertinent to medieval Indian polity and economy are given below:
1. Babti – a portion of the government revenue from a district; the actual fraction varied from 16% to 22%
2. Upari – A landless labourer, often seeking refuge due to some disturbance in his home village
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!