You are here
Home > QB Subjectwise > 083 Geography Previous Year Questions

083 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. India has near monopoly in the world in the production of
(a) Bauxite (b) Mica
(c) Gypsum (d) Nickel
Ans: (b)

Q2. The original inhabitants of India are believed to be of the ethnic type known as
(a) Negrito
(b) Proto-Australoids
(c) Mongoloids
(d) Dravidians
Ans: (d)

Q3. Which of the following is the brightest heavenly body in the evening/night sky?
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Mars
(d) Venus
Ans: (d)

Q4. Minerals are
(a) natural, homogenous, inorganic solids with a crystalline atomic structure
(b) artificial, homogenous, organic solids with a crystalline atomic structure
(c) natural, heterogeneous, inorganic solids with a crystalline atomic structure
(d) natural, homogeneous, inorganic solids with an amorphous atomic structure
Ans: (a)

Q5. Israel has common borders with
(a) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt
(b) Turkey, Syria, Jordan and Yemen
(c) Lebanon, Syria, Turkey and Jordan
(d) Cyprus, Turkey, Jorden and Egypt
Ans: (a)

Q6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Industrial Region) (Country)
A. Leipzig 1. USA
B. Detroit 2. UK
C. Lorraine 3. France
D. Cumberland 4. Germany
Code :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 4 1 3 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)

Q7. Match list I with list II and find out the correct answer using the following codes List I List II
A. Fault Dip 1. Lower wall of the fault
B. Footfall 2. Angle between the fault plane and horizontal plane
C. Hade 3. Angle made by fault plane with the vertical
D. Heave 4. Horizontal distance between up thrown downthrown sides of a fault
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q8. What causes high pressure in the sub-tropical zone?
(a) Low temperature
(b) Divergence of air
(c) Convergence of air
(d) descending of air
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements.
1. Both the latitudinal and longitudinal extent of the main land of India is slightly more than 29º.
2. There is difference of about 2 hours in the local time of Walong and Dayapur
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q10. Which one of the following coalfields has the thickest coal-seams?
(a) Jharia (b) Raniganj
(c) Bokaro (d) Singrauli
Ans: (d)

Q11. The national highway from Delhi to Calcutta via Mathura and Varanasi is numbered
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8
Ans: (b)

Q12. The length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth’. This is true of
(a) Uranus
(b) Neptune
(c) Saturn
(d) Mars
Ans: (d)

Q13. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A) : Seasonal changes are less prominent over the Southern Hemisphere.
Reason(R): Northern Hemisphere contains morel and masses than the Southern Hemisphere.
Ans: (a)

Q14. The _____________ divides India into almost two equal parts.
(a) Tropic of Capricorn (b) Tropic of Cancer
(c) Arctic Circle (d) Antarctic Circle
Ans: (b)

Q15. Which one of the following is the most industrialized country of Latin America?
(a) Brazil (b) Chile
(c) Colombia (d) Argentina
Ans: (a)

Q16. An objective of the National Food Security Mission is to increase the production of certain crops through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country. What are those crops?
(a) Rice and wheat only
(b) Rice, wheat and pulses only
(c) Rice, wheat, pulses and oil seeds only
(d) Rice, wheat, pulses, oil seeds and vegetables
Ans: (b)

Q17. If the earth did not have an atmosphere, temperature extremes between day and night would
(a) increase (b) decrease
(c) stay the same (d) fluctuate rapidly
Ans: (a)

Q18. Consider the following statements concerning volcanoes
1. Fumaroles are the last signs of activeness of a volcano
2. Sulphur is the most important mineral emitted out of fumaroles
3. Fumaroles dominated by sulphur are known as Solfatara.
4. Valley of Ten Thousand Smokes is located in Siberia
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 3, 4 and 1 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)

Q19. Under which wind system does the direction of winds changes daily?
(a) Trade winds and monsoon winds.
(b) Monsoon winds and land and sea breezes.
(c) Land and sea breezes and mountain and valley breezes.
(d) Mountain and valley breezes and trade winds.
Ans: (c)

Q20. In India, how many states share the coastline?
(a) 7 (b) 8
(c) 9 (d) 11
Ans: (c)

Q21. Consider the map given below :
The predominant languages spoken in the areas marked A, B, C and D respectively are :

(a) Brajbhasha, Bhojpuri, Maithili and Awadhi
(b) Awadhi, Maithili, Bhojpuri and Brajbhasha
(c) Brajbhasha, Awadhi, Bhojpuri and Maithili
(d) Maithili, Bhojpuri, Brajbhasha and Awadhi
Ans: (c)

Q22. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I (Crops) List II (Geographical conditions)
A. Barley 1. Hot and dry climate with poor soil
B. Rice 2. Cool Climate with poor soil
C. Millets 3. Warm and moist with high altitude
D. Tea 4. Hot and moist climate with rich soil
Codes :
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 4 1
Ans: (a)

Q23. The water fall ‘Victoria’ is associated with the river.
(a) Amazon (b) Missouri
(c) St. Lawrence (d) Zambezi
Ans: (d)

Q24. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q25. Wind is often found to blow in a hot summer day due to
(a) conduction of heat between air and soil on the Earth
(b) radiation from the soil
(c) convection current of air
(d) None of the above
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!