You are here
Home > QB Subjectwise > 082 History Previous Year Questions

082 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Rabindranath Tagore surrendered his title to the British because of
(a) Civil Disobedience Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Jallianwalah Bagh massacre
(d) Partition of Bengal

Ans: (c)

Q2. Charaka samhitais a work on
(a) Polity
(b) Medicine
(c) Architecture
(d) Mathematics

Ans: (b)

Q3. Consider the following statements about Shivaji’s military acumen
1. He was a master in guerrilla tactics and swift cavalry warfare.
2. He had built a series of fortified strongholds on the table mountains of the Western Deccan.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q4. Hominid species and where their fossil remains were first located are mentioned here:
1. Australopithecus in Tanzania and Ethiopia
2. Homo habilis in Kenya and Tanzania
3. Ardipithecus ramidus in Central and Western Asia and Europe
4. Homo sapiens Neanderthalis in Ethiopia
Choose the code for correct answer–
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) All of the above

Ans: (a)

Q5. Which of these statements is false regarding the long term impact of partition?
(a) The hastily drawn borders, which paid scant regard to ground realities, actually disrupted everyday life of the people residing there.
(b) Partition has been the apt solution to all communal strife.
(c) By this process of demarcating borders, setting restrictions on mobility and also in the post-partition refugee rehabilitation policies, both the states were creating its classes of citizens and aliens.
(d) All the above.

Ans: (b)

Q6. What is the chronological sequence of the following three wazirs of the Mughal court in the mid-eighteenth century?
A. Safdarjung
B. Imad-ul-mulk
C. Javid Khan
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) B, A, C
(b) A, C, B
(c) B, C, A
(d) C, A, B

Ans: (d)

Q7. Which of the artifacts given below could be used as source material for the prehistoric period in India?
1. Fossils 2. Hand axes
3. Pottery 4. Remains of bones
Select the correct answer using the given below
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (a)

Q8. List-I List-II (Mughal Ruler) (Place of Tomb)
A. Babar 1. Lahore
B. Humayun 2. Sikandara
C. Akbar 3. Kabul
D. Jahangir 4. Delhi
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1

Ans: (d)

Q9. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements:
1. Shaikh Ahmad Sarhandi was a contemporary of Ibrahim Lodi
2. Shaikh Nasiruddin Chirag-i-Dehlavi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya
3. Aurangzeb was contemporary of Shaikh Salim Chisti
4. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Shaikh Niamtullah and Makhdum Muhammad Jilani
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (d)

Q10. Which of the following is a dance- drama?
(a) Kathakali
(b) Bharatnatyam
(c) Odissi
(d) Manipuri

Ans: (a)

Q11. Who among the following Chinese travellers visited the Kingdoms of Harsrhavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
(a) I–Tsing (b) Fa–Hien
(c) Hiuen Tsang (d) Sun Shuyun

Ans: (c)

Q12. Which of the following statements about the Ghadar Party is true?
(a) The Ghadar party had a well-worked out socialist programme and an organised structure.
(b) Ghadarites had the support of their home governments in Vancouver and California.
(c) The Ghadarites were opposed to the revolutionaries back home in India.
(d) The Ghadarites hoped for help from the Germans who were fighting against the British in the First World War.

Ans: (d)

Q13. Assertion (A): Alauddin Khilji enhanced the revenue demand to half of the total produce.
Reason (R): Larger supplies of grain were needed to keep the market prices at low levels.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q14. Which of the following statements is correct?
1. The Indian National Congress did not take part in the First Round Table Congress.
2. Gandhiji signed a pact with Irvin after the Second Round Table Conference.
3. Gandhiji was present at the Second Round Table Conference.
4. The Communal Award was concerned with the Round Table Conference.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q15. Which of the following was/were steps taken by Sher Shah to promote trade and commerce?
1. Making travel safe for trader.
2. Building a new highway between Delhi and Warangal.
3. Abolishing internal duties and levying taxes only at the points of import and sale.
4. Building sarais along roadways.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Q16. Match the columns :
List-I : List-II
A. Qutub Minar : 1. Mohamed Adil Shah
B. Gol Gumbaj : 2. Iltutmish
C. Buland Darwaza : 3. Aurangzeb
D. Moti Masjid : 4. Jahangir : 5. Akbar
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 5 1 3 4
(b) 2 4 5 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 1 5 3

Ans: (d)

Q17. The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until
(a) The First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was ended.
(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911
(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement
(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan

Ans: (b)

Q18. The Constituent Assembly of India was choosen on the basis of the provincial elections of 1946. With the withdrawal of the Muslim League from the Constituent Assembly, it turned out that majority of the assembly members were also members of the Congress. Under that circumstance, how was the Constituent Assembly given a broader social basis?
(a) By nominating independent members from various minority groups
(b) By nominating independent members from various caste and religious groups
(c) By nominating independent members of different castes, religious groups and women and also by taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large
(d) By taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

Ans: (c)

Q19. A variety of influences are known to have shaped Raja Ram Mohan Roy’s personality. He has been referred to as the father of modern India.
1. Benefits of Permanent Settlement
2. Persio-Arabic Literature
3. Vedantic monism
4. Christian Unitarianism
Choose the code for correct statements.
(a) 1 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) All the above

Ans: (d)

Q20. Which of the following statement(s) is/are found to be incorrect?
I. Three ancient Tamil kingdoms— Chera, Chola and Pandya—frequently involved in internecine warfare to gain regional Supremacy.
II. Tamil is the oldest among the spoken and literary languages of South India and the earliest literature of this language is known as the Sangam literature.
III. The Sangam literature preserves folk memory about the society and the life in South India between the third century BC and the third century AD.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) All are correct

Ans: (d)

Q21. The Civil Disobedience Movement was an advance over the Non-Cooperation Movement in many respects, except a
few.
Which are those exceptions?
A. Stated objective
B. Methods adopted
C. Participation of women and teenagers
D. Hindu–Muslim unity
E. Response from business groups
F. Participation of labourers
Select the correct answers from the codes given below:
(a) C, D and F
(b) D and F
(c) D and F
(d) C and E.

Ans: (b)

Q22. List I List II (Official With Reference (Desciption) to the Medieval Period)
A. Khuts 1. Officer in charge of the Royal Court
B. Amir-i-hajib 2. Officer maintaining Regulations of municipality
C. Muhtasib 3. Clerk
D. Nawisandas 4. Village official
Codes:
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Q23. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the following?
(a) Shramana
(b) Parivraajaka
(c) Agrahaarika
(d) Magadha

Ans: (d)

Q24. With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report?
1. Complete independence for India.
2. Joint electorates for reservation of seats for minorities.
3. Provision of fundamental rights for the people of India in the constitution.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1and 3 only.
(d) 1,2and 3.

Ans: (b)

Q25. Which one among the following was not a reform measure carried out by Mahmud Gawan of Bahmani kingdom?
(a) The kingdom was divided into eight provnices or Tarafs
(b) Nobles were paid salaries and were asked to maintain contingents of horses
(c) A tract of land, Khalisa, was set apart for the expenses of the Tarafdar
(d) Lands were measured and land taxes were fixed on that basis

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!