You are here
Home > QB Subjectwise > 082 Geography Previous Year Questions

082 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which Indian River merges the Ravi?
(a) Indus (b) Jhelum
(c) Chenab (d) Beas
Ans: (c)

Q2. Which waterway separates India from Sri Lanka?
(a) 8° Channel
(b) Palk Strait
(c) 10° Channel
(d) Andaman Sea
Ans: (b)

Q3. The horizontal wind circulation near the Earth’s surface is due to the
1. pressure gradient. 2. frictional force.
3. coriolis force.
Select the correct answer using the code give below :
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q4. Match List I with List II List I List II
(Crop) (Temperature)
A. Rice 1. 21º C – 28ºC
B. Maize 2. 18º C – 27º C
C. Jute 3. 16º C – 23º C
D. Sugar beet 4. 24º C – 35º C
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 1 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q5. Which of the following states require least irrigation?
(a) Kerala and Karnataka
(b) Karnataka and Telangana
(c) Kerala and Arunachal Pradesh
(d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
Ans: (c)

Q6. Which one of the following States doesn’t produce a substantial quantity of cardamom?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala
Ans: (a)

Q7. Match the columns :
A. English : 1. Israel
B. Amharic : 2. Namibia
C. Swahili : 3. Ethiopia
D. Hebrew : 4. Kenya
Select the correct answer using the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 4 1 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1
Ans: (d)

Q8. In the Northern Hemisphere, the autumnal equinox occurs about
(a) August 23 (b) September 22
(c) October 23 (d) November 23
Ans: (b)

Q9. ‘Horse latitudes’ is the term applied to the
(a) 0° – 5° Nand S latitudes
(b) polar circles
(c) 30° – 40° Nand S latitudes
(d) 40°– 60° Nand S latitudes
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements:
1. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.
2. Hirakund Dam is on the river Damodar.
3. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (b)

Q11. Which one of the following Indian states does not have a common international border with Bangladesh?
(a) Manipur (b) Paschim Banga
(c) Tripura (d) Asom
Ans: (a)

Q12. Consider the following statements :
1. Most of the coal and the ferrous group of minerals in India occur in the peninsula, south of the Vindhyas
2. The peninsular India once formed part of the supercontinent which included Australia, Antarctica, Africa and South America
Which of the statments given above is / are correct ?
(a) 1 only (b) 2only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q13. Consider the following statements:
1. Tropopause extends to a height of 18 km at the equator and only 10 km at the poles.
2. Ionosphere is useful for radio transmission.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below.
List I List II
(Timber) (Country)
A. Cedar 1. Myanmar
B. Douglas Fur 2. Canada
C. Mahogany 3. Mexico
D. Teak 4. Honduras
Code:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4
Ans: (d)

Q15. Though coffee and tea are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In the context, consider the following statements:
1. Coffee plant requires hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and sub-tropical areas.
2. Coffee is a shade loving plant which is grown with other shady trees whereas tea bush can be planted in the open without any shade.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q16. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them :
List I : List II
A. Udaipur : 1. Lead
B. Gondwanaland : 2. Tin
C. Kerala : 3. Coal
D. Kadarma : 4. Ilmenite : 5. Mica
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 1 3 4 5
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 5
Ans: (b)

Q17. Consider the diagram below :
Letters A, B, C and D in the diagram represent sequential arrangement of basic topographical features along a coast. Identify the correct sequence from the codes given below :

(a) Land, continental shelf, continental slope, deep seaplain
(b) Land, continental slope, continental shelf, deep seaplain
(c) Mountain, sea coast, continental slope, deep sea plain
(d) Hill, continental slope, ocean deep, deep sea plain
Ans: (a)

Q18. Paragraph series of rocks belong to
(a) upper Vindhyan
(b) lower Vindhyan
(c) upper Cuddpah
(d) lower Cuddapah
Ans: (d)

Q19. Copper is produced in
(a) Rajasthan and Bihar
(b) Uttar Pradesh and Rajasthan
(c) Bihar, Uttar Pradesh and Rajasthan
(d) Orissa, Rajasthan, Bihar and Uttar Pradesh
Ans: (a)

Q20. Which one of the following regions on the surface of Earth has Horse Latitudes?
(a) Equatorial low pressure belt
(b) Sub-tropical high pressure belt
(c) Sub-polar low pressure belt
(d) Polar high pressure belt
Ans: (b)

Q21. The retreating monsoon withdraws from the
(a) west coast to the east
(b) north to the south
(c) north-east India to the west coast
(d) north-west India to Bengal
Ans: (d)

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Country Currency
A. Brazil Reals
B. China Yuan
C. Mexico Pesos
D. Thailand Ringgit
Ans: (d)

Q23. With reference to the earth’s interior, study the following statements:
(a) Primary waves are longitudinal waves and can pass through liquids, solids and gases alike
(b) Secondary waves are analogous to light waves and can travel through gases only
(c) Surface waves are the fastest and travel through the earth’s crust only
(d) The earthquake waves travel along straight paths in the earth’s interior.
Which of the above statements is correct?
Ans: (a)

Q24. In which region do we receive maximum solar radiation at the earth’s surface?
(a) Tropical rainforests
(b) Tropical hot deserts
(c) Sub polar areas
(d) Highlands of Central Asia
Ans: (b)

Q25. Assertion (A): about 80% of Canadian manufacturing is concentrated in South Ontario and St Lawrence lowland region.
Reason (R): There are sufficient deposits of coal in the South Ontario and St Lawrence lowland region.
(a) A is true and R is the correct explanation of A.
(b) A is true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!