You are here
Home > QB Subjectwise > 081 History Previous Year Questions

081 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Constituent Assembly of India was choosen on the basis of the provincial elections of 1946. With the withdrawal of the Muslim League from the Constituent Assembly, it turned out that majority of the assembly members were also members of the Congress. Under that circumstance, how was the Constituent Assembly given a broader social basis?
(a) By nominating independent members from various minority groups
(b) By nominating independent members from various caste and religious groups
(c) By nominating independent members of different castes, religious groups and women and also by taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large
(d) By taking in representatives of the princely states and asking for written submission from the public at large

Ans: (c)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Abhinav Bharat 1. Sri Aurobindo Ghosh Society
B. Anushilan Samiti 2. Lala Hardayal
C. Ghadar Party 3. C. R. Das
D. Swaraj Party 4. V. D. Savarkar
Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 3 2
(c) 1 4 2 3
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Q3. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List I : List II
(Dancer) : (Dance)
A. Kalamandalam Kshemavaty : 1. Kathakali
B. Kottakkal Sivaraman : 2. Manipuri
C. Lakshmi Viswanathan : 3. Mohiniyattam
D. N. Madhabi Devi : 4. Bharatanatyam
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 1 3 4 2
(d) 3 1 2 4

Ans: (b)

Q4. Which of the following statement(s) about caste movements in early 20th century Kerala is/are false ?
1. Kerala’s first modern novel Indulekh attacked the social dominance of Nambudiri Brahmans in Kerala.
2. C.V. Raman Pillai’s novel Marthanda Varma was written against the exploitation of peasants by Nair landlords.
3. Sree Narayana Guru was one of the founders of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam that was engaged in the upliftment of the Ezhavas in Kerala.
4. Dr. Palpu, the first Ezhava graduals was one of the founders of the S Narayana Dharma Paripalana Yog that was engaged in the upliftment the Ezhavas in Kerala.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 only (d) 2 and 4

Ans: (c)

Q5. The pottery that characterizes different cultures in India is mentioned here:
1. Ochre coloured (OCP)–Associated with copper and stone using groups (Chalcolthic) in India
2. Painted Grey ware (PGW)–Seen predominantly in association with later Vedic people, marks the arrival of iron technology in India
3. Northern Black Polished (NBP)–Ceramic par-excellence was traded, presumably, for wine or oil.
4. Black and Red ware (BRW)–Characterizes the first iron object-using cultural sites in the east
Select the code for correct matches:
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) Only 2
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q6. Consider the following statements:
1. The inhabitants of Harappa grew and used cotton.
2. The inhabitants of Harappa had no knowledge of copper and bronze.
3. The standard Harappan seals were made of clay.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Q7. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. The English were granted a Farman by Aurangzeb in 1691, which exempted the British company from paying customs duties in Bengal.
II. The Mughal emperor Farukhsiyar, in 1717, granted the English another farman, thus extending the privilege to British in Gujarat and Deccan.
III. The British brought silver bullion and copper to pay for transactions, helping the smooth functioning of the Mughal revenue system and increasing the benefits of local artisans and traders.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (a)

Q8. Which of the following is/are true regarding Buddhism?
1. It did not reject Varna and Jati.
2. It challenged the highest social ranking of Brahmanas.
3. It regarded certain jobs as low.
Choose the correct code.
(a) 1 and 2
(b) 3 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) None of these

Ans: (a)

Q9. The main cause behind the rise of the Faraizi Movement was that
(a) the Muslim tenants were oppressed by the East India Compay.
(b) the Christian missionaries attacked the Islamic religion.
(c) the Hindu domination was to be eradicated.
(d) the Hindu money-lenders oppressed the Muslim community.

Ans: (a)

Q10. Consider the following sessions of the Indian National Congress :
The session in which
1. The Muslim League and the Indian National Congress met jointly.
2. The Indian National Congress divided into two groups.
3. The resolution for “Complete Independence” was passed.
4. The Non-cooperation resolution was passed.
The correct chronological sequence of these sessions is
(a) 3 — 4 — 1 — 2
(b) 2 — 1 — 4 — 3
(c) 2—3—4——1
(d) 1—2—3——4

Ans: (b)

Q11. Which one of the following temples figured in the news regarding the institution of the Devadasis?
(a) Jagannath temple, Puri
(b) Pasupatinath temple, Kathmandu
(c) Kandariyamahadev temple, Khajuraho
(d) Chaunsathyogini temple, Bheraghat

Ans: (a)

Q12. Consider the following statements about Syed Ahmed Khan, the founder of Muhammadan Anglo-Oriental College, Aligarh
1. He was a staunch supporter of Indian National Congress.
2. Muhammadan Anglo-Oriental College was set-up with the objective of promoting learning of Islamic education among the Muslims.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Q13. In the context of Hinduism, which of the following statements is incorrect?
(a) Foreigners were not given any place in the caste structure.
(b) Brahmanas incorporated other beliefs and tradition to strengthen their own position.
(c) It recognised popular heroes of other religions as incarnations of God.
(d) None of the above.

Ans: (a)

Q14. Which is the correct chronological order of the following developments?
1. Cripps Mission
2. Gandhi-Irwin pact
3. Simon Commission
4. Partition of the country
Choose the correct order.
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (d)

Q15. Match List-I with List-II relating to Books and Authors:
List I (Author) List II (Book)
A. Catherine
B. Asher (i) Mughal Architecture: An Outline of its History and Development.
B. R. Nath (ii) Architecture of Mughal India
C. A. J.
Qaisar (iii) History of Mughal Architecture
D. Ebba Koch (iv) Building Construction in Mughal India:
The Evidence from Painting.
Select your answer for the code given below:
A B C D
(a) (ii) (i) (iii) (iv)
(b) (ii) (iii) (iv) (i)
(c) (i) (ii) (iii) (iv)
(d) (iv) (iii) (ii) (i)

Ans: (b)

Q16. The main differ ence between Jainas and H indus in treating the ascetics is:
(a) To Hindus ascetic were escapists be listed to
(b) Jains respect them while Hindus worship them
(c) Hindus treat ascetics as Godmen whereas Jains don’t
(d) An acsetic is outside the society to Hindus, while Jaina ascetic kept a relationship with the society.

Ans: (d)

Q17. Consider the following statements about Shivaji’s military acumen
1. He was a master in guerrilla tactics and swift cavalry warfare.
2. He had built a series of fortified strongholds on the table mountains of the Western Deccan.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q18. Which of the following pairs are correct?
1. The Indian Councils Act, 1909 — Provincial Autonomy
2. The Government of Act, 1919 — Introduction of India Dyarchy
3. The Government Act, 1935 — Proposal for a of India Federation of India
4. The Indian Act, 1947 — Provincial Independence Legislature
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (b)

Q19. Given below are four wonders not usually included among the seven wonders of the world:
1. The Great Wall of China
2. The Taj Mahal at Agra
3. The Leaning Tower of Pisa
4. The Angkor Vat Temple in Kampuchea What is the correct chronological sequence in which they were constructed?
Choose the answer from the codes given below.
(a) 3, 2, 1 and 4
(b) 1, 4, 3 and 2
(c) 1, 3, 4 and 2
(d) 4, 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q20. Which of the following did not constitute part of the army reforms of Sher Shah?
(a) Keeping a large army at the centre
(b) Introduction of a swiftly moving artillery
(c) Cash payment to soldiers
(d) Introduction of the practice of branding horses

Ans: (b)

Q21. Consider the following statements:
1. Amaravati is a major site in the Andhra region, which is supposed to mark the site of ancient Dhanyakataka, an important town in the Deccan and capital of the later Satavahanas.
2. Sanchi was situated on the outskirts of ancient Vidisha (present Besnagar), one of the prominent cities of Ashoka’s empire and also, according to Buddhist legend, the birthplace of his wife, Devi.
3. Nagarjunakonda in Guntur district, Andhra Pradesh, at the eastern edge of the Deccan plateau, is one of the most important sites. It represents the ancient site of Vijayapuri, capital of the Ikshvaku dynasty (c. AD 225-325).
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q22. Some of the important writings that were undertaken in the colonial period were:
1. The Motherland by Mazhar-ul-Haq
2. Al Hilal by Kalam Azad
3. Hindustan by M.M. Malviya
4. Bombay Chronicle by Feroz Shah Mehta

Ans: (d)

Q23. Assertion (A): The month scales were introduced by Shah Jahan to fix the minimum military obligation of a mansabdar according to his salary.
Reason (R): The Mughals were always faced with the problem of hasil falling far below the jama.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q24. Which of the following statements are correct with regard to the Indus valley civilisation?
1. The people of this civilisation were the earliest to make use of cotton.
2. They did not cremate their dead.
3. A grid system was followed in city planning.
4. Stone was the chief building material.
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q25. Which of the following statement is true with regard to the Golden Farman
(a) It granted the privilege of trading in Bengal in return for a fixed annual payment of duties worth Rs. 3000
(b) It allowed free trade in the ports belonging to the kingdom of Golkunda on payment of duties with 500 pagodas
(c) The English factories were not bothered with demands of customs for goods imported or exported by land or by water
(d) The English were allowed to fortify their positions on Indian soil

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!