You are here
Home > QB Subjectwise > 081 Geography Previous Year Questions

081 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Country) (Capital)
A. Libya 1. Tripoli
B. Guyana 2. Georgetown
C. Tanzania 3. Dodoma
D. Vanuatu 4. Port Vila
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 1 4 2
(c) 1 2 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)

Q2. Meghalaya gets maximum rainfall in India because
(a) It is surrounded by tall mountains.
(b) It is very near to the coast.
(c) Its hills are funnel shaped which entrap the moisture laden winds.
(d) Dense forest cover attracts the moisture laden winds.
Ans: (c)

Q3. Consider the following languages.
1. Gujarati 2. Kannada
3. Telugu
Which of the above has/have been declared as classical language/languages by the Government?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q4. If there were no Himalayan ranges, what would have been the most likely geographical impact on India ?
1. Much of the country would experience the cold waves from Siberia.
2. Indo-gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial soils.
3. The pattern of monsoon would be different from what it is at present.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q5. Which of the following is the chief characte ristic of ‘mixed farming’?
(a) Cultivation of both cash crops and food crops
(b) Cultivation of two or more crops in the same field
(c) Rearing of animals and cultivation of crops together
(d) None of the above
Ans: (c)

Q6. Monsoon is caused by the
(a) Seasonal reversal of winds
(b) Revolution of the earth
(c) Movement of the clouds
(d) Rise in temperature
Ans: (a)

Q7. About 95 per cent of active volcanoes occur at the
1. plate subduction zones 2. transform faults
3. island arcs 4. mid-oceanic ridges
Choose your answer from the following codes.
(a) 1 and 2 (b) 1 only
(c) 1 and 4 (d) All of the above
Ans: (c)

Q8. From West to East, which one of the following is the correct sequence of Hills?
(a) Mahadeo Hills—Maikala Hills—Garhjat Hills
(b) Mahadeo Hills—Garhjat Hills—Maikala Hills
(c) Maikala Hills—Mahadeo Hills—Garhjat Hills
(d) Maikala Hills—Garhjat Hills—Mahadeo Hills
Ans: (a)

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(National Highway No.) (Cities connected)
(A) NH 5 (1) Bhopal-Jaipur
(B) NH 7 (2) Bhubaneswar- Chennai
(C) NH 9 (3) Nagpur-Varanasi
(D) NH 12 (4) Pune-Hyderabad
(a) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3
(b) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1
(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1
(d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3
Ans: (c)

Q10. Which of the following are UNESCO recognised world heritage sites?
1. Caves of Ajanta.
2. Temple and Caves at Ellora.
3. Mandapas of Mahabalipurarn.
4. Caves of Kanheri.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q11. Match list I (Geographical Feature) with list II
(Country) and find out the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Geographical Feature) (Country)
A. Great Victoria Desert 1. Australia
B. Grand Canyon 2. Canada
C. Lake Winnipeg 3. New Zealand
D. Southern Alps 4. U.S.A.
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q12. Cwg type of climate according to Koppen’s classification of world climates is found in the
(a) Thar desert (b) Deccan plateau
(c) Kashmir Valley (d) Ganga plain
Ans: (d)

Q13. Which is the most urbanised State in India?
(a) Punjab
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q14. Which of the following pairs of States of India indicates the easternmost and Westernmost State?
(a) Assam and Rajasthan
(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) Assam and Gujarat
(d) Arunachal Pradesh and Gujarat
Ans: (d)

Q15. Geographic study encompasses the
(a) Earth’s surface
(b) Environment of the Earth’s surface
(c) Environment of the Earth’s surface and the relationship of humans to this environment
(d) none of these
Ans: (a,b)

Q16. Which of the following regions does not receive much rainfall in the southwest monsoon season?
(a) Chhotanagpur Plateau
(b) Eastern Himalayas
(c) Tamil Nadu Coast
(d) Maharashtra
Ans: (c)

Q17. When water freezes in the polar seas the salts
(a) form a layer on top
(b) remain in the sub-surface water that does not freeze
(c) sink to the bottom
(d) partly freeze and partly sink to the bottom
Ans: (b)

Q18. The hill range that separates the State of Manipur from the State of Nagaland is known as
(a) Arakan hills (b) Patkai hills
(c) Barail hills (d) Manipur hills
Ans: (c)

Q19. The Great Barrier Reef is located in which country?
(a) Chile (b) Australia
(c) USA (d) Indonesia
Ans: (b)

Q20. Which one of the following would have happened if the Himalayas did not exist?
(a) Monsoon rains would have taken place in winter months
(b) Coastal India would have experienced Mediterranean climate
(c) North Indian plain would have been much cooler in winter
(d) North western part of India would have experienced humid condition
Ans: (c)

Q21. Which the following statements regarding currents of the North Atlantic Ocean are not correct?
(a) Trade winds maintain fairly steady near North Equatorial current.
(b) Huge quantity of water is accumulated in the Caribbean Sea.
(c) On reaching the American coast, the North Equatorial current of the Atlantic Ocean is divided into Antilles current and Caribbean current.
(d) Florida current is the slowest of all the currents of the North Atlantic Ocean.
Ans: (d)

Q22. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns are commonly found in:
(a) Eastern Odisha
(b) North-Eastern Tamil Nadu
(c) Shiwaliks and Terai region
(d) Eastern Rajasthan
Ans: (d)

Q23. Iron ore mines are located in which of the following group of places?
(a) Bokaro, Balaghat, Hazaribagh
(b) Singhbhum, Monghyr, Singareni
(c) Jharia, Raniganj, Wardha
(d) Singhbhum, Mayurbhani, Keonihar
Ans: (d)

Q24. There are major eras in modern geological time scale.
(a) four (b) three
(c) five (d) only two
Ans: (a)

Q25. Which of the following conditions for the survival of corals are correct?
1. The water temperature must not fall below 20°C
2. The depth of water should not exceed 30 fathoms
3. The salinity should be less than 10%
4. The water should be free from sediments
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!