You are here
Home > QB Subjectwise > 080 History Previous Year Questions

080 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which of the following are true about Samudragupta?
1. He is also known as ‘Kaviraja’
2. He is known as “Lichchhavi Dauhitra’
3. He built most extensive empire after Ashoka.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (c)

Q2. Which of the following statements about Annie Besant are correct?
1. She founded the Central Hindu College at Benaras.
2. She organised the Home Rule League.
3. She introduced the Theosophical Movement in India.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q3. Consider the following statements :
The Government of India Act, 1935 provided for
1. The provincial autonomy
2. The establishment of Federal Court
3. All India Federation at the centre
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q4. Who among the following was the Viceroy of India at the time of the formation of Indian National Congress?
(a) Lord Mayo (b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin (d) Lord Lansdowne

Ans: (c)

Q5. Which of the following statements with regard to the speech of Mahatma Gandhi at the opening of the Banaras Hindu University are correct?
1. He charged the Indian elite with a lack of concern for the labouring poor.
2. He asserted that our salvation can come only through the farmers.
3. He highlighted the plight of the untouchables.
4. He promised to take up the cause of the mill owners of Ahmedabad.
Select the correct answer using the code given below.
(a) l, 2, 3 and 4 (b) l and 2 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only

Ans: (b)

Q6. The works of the following travelers refer to a dynasty/ kingdom in India
1. Athaanasius Nikitin that of the Bahamanis
2. Nicolo Conti that of Vijaynagar
3. Ibn Batuta that of Mohammad-bin-Tughlaq
4. Marco Polo that of Mongol emperor Kublai Khan
Select the code by choosing the correct statements:
(a) Only 1 and 2
(b) Only 1, 3 and 4
(c) Only 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q7. Assertion (A): The Jainas follow the practice of worshipping images of Tirthankaras.
Reason (R): They denied the existence of a Supreme Being.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q8. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. A.O. Hume 1. Secretary of the Indian National Congress
B. Sir Syed Ahmad Khan 2. Enacted Seditious Meeting Act
C. Minto 3. Lt. Governor of East Bengal and Assam
D. Fuller 4. Hindus and Muslims were two eyes of India
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 2 3
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3.

Ans: (b)

Q9. Which of the following was not one of the reasons why India had a favourable balance of trade with the West?
(a) Great demand for Indian luxury goods
(b) Import of gold by India in return for her exports
(c) Imports of coins by India
(d) Better business sense of Indian traders

Ans: (d)

Q10. List-I List-II
A. Kanpur 1. Rani Lakshmibai
B. Arrah 2. Nana Saheb
C. Lucknow 3. Kunwar Singh
D. Bareilly 4. Begam Hazrat Mahal
E. Jhansi 5. Khan Bahadur Khan
(a) A-2, B-4, C-3, D-5, E-1
(b) A-2, B-3, C-4. D-5. E-1
(c) A-3. B-1. C-2. D-4, E-5
(d) A-1. B-2, C-3. D-4. E-5

Ans: (b)

Q11. Assertion (a): The effect of labour participation in the Indian nationalist upsurge of the early 1930s was weak.
Reason (R): The labour leaders considered the ideology of Indian National Congress as bourgeois and reactionary.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (a)

Q12. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock-cut monuments.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the statements given above is correct

Ans: (d)

Q13. Which one among the following was not an attribute of Samudragupta described in Prayag Prashasti ?
(a) Sharp and polished intellect
(b) Accomplished sculptor
(c) Fine musical performances
(d) Poetical talent of genius

Ans: (b)

Q14. Some of the early ancient Indian monuments/sculptures are paired with their patrons:
1. Amaravati–Satavahana
2. Cave Shrines at Barabar Hills–Ashoka
3. Kailash temple at Ellora–Rashtrakutas
4. Stupa at Shahji ki dheri near Peshawar–Kanishka
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q15. Which of the following texts are not related to the Vedic culture?
1. Satapatha Brahamana
2. Vinaya Pitaka
3. Acharanga Sitra
4. Brhadaranyaku Upanishad
Which of these is/are not related to Vedic literature?
(a) Only 4
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q16. Match List I with List II using the given codes.
List I (Revolts of tribes) List II (Year)
A. Khonds 1. 1820
B. Santhals 2. 1895
C. Kols 3. 1855
D. Mudnas 4. 1846
Codes:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q17. The Kushana kings assured title of Devaputra Kushana Kanishka’s predecessors also were assuming titles like Sarvaloka Isvara Mahisvara. This shows that Kushana Kings–
1. assumed high sounding titles implying power and fame.
2. assumed divine Kingship
Which of the above statements are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q18. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle?
1. Sandhya
2. Yugantar
3. Kaal
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2
(b) 1, 3
(c) 2, 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q19. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I (Persons) List-II (Journals)
A. Shyamji Krishna Varma 1. Bande Mataram
B. Madame Bhikaji Cama 2. Indian Sociologist
C. Annie Besant 3. The Talwar
D. Aurobindo Ghosh 4. Commonwealth
Codes :
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Q20. Where is the famous Virupaksha temple located?
(a) Bhadrachalam
(b) Chidambaram
(c) Hampi
(d) Srikalahasti

Ans: (c)

Q21. Patanjali was
(a) a philosopher of the ‘Yogachara’ school
(b) the author of a book on Ayurveda
(c) a philosopher of the ‘Madhyamika’ school
(d) the author of a commentary on Panini’s Sanskrit grammar

Ans: (d)

Q22. In the context of Buddhism, examine the following statements:
1. Vinay Pitaka deals with the rules of the Buddhist order.
2. Sutta Pitaka is a collection of Buddhist sermons.
3. Abhidhama Pitaka discusses the problems of metaphysics.
4. Jatakas deal with the stories of the previous births of Buddha.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q23. Boghazkoi is important because
(a) inscriptions found here mention the names of Vedic gods and goddesses
(b) it is known as a significant trading centre between Central Asia and Tibet
(c) the original text of the Vedas was composed there
(d) None of these

Ans: (a)

Q24. Which of the following statements about Tipu Sultan are correct?
1. He tried to make an alliance with the French.
2. He had no rivalry with the Marathas.
3. He did not enter into any treaty with the British.
4. He died fighting against the British.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (d)

Q25. The lowest order in the social scale of Mauryan society was not a slave but the outcaste. Which of the following statements about the outcastes is not correct?
(a) Their caste names referred directly to their profession or work
(b) They accepted the position of social ostracism
(c) They lived together with their families outside the towns
(d) They were not allowed to perform any rituals

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!