You are here
Home > QB Subjectwise > 080 Geography Previous Year Questions

080 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match the following
A. NH 10 1. Delhi-Fazilka
B. NH 15 2. Pathankot-Jaisalmer
C. NH 24 3. Delhi-Bareilly-Lucknow
D. NH 49 4. Kochi-Madurai-Dhanushkodi
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q2. Consider the following countries :
1. Albaina
2. Bosnia Herzegovina
3. Croatia
4. Macedonia
Which of these countries has/have Adriatic Sea as a boundary?
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 4 only
(d) 3 and 4
Ans: (b)

Q3. Metallic liquid mercury is
(a) minerals (b) compound
(c) mineraloid (d) none of these
Ans: (c)

Q4. Which water body separates Australia from New Zealand?
(a) Cook Straits (b) Megallan
(c) Tasman Sea (d) Great Barrier Reef
Ans: (c)

Q5. Which one among the following is a source of methane emission into the atmosphere?
(a) Automobile exhaust fume (b) Industrial chimney
(c) Mining (d) Wetland
Ans: (d)

Q6. Consider the following statements with respect to underground water
1. An aquifer is an underground layer of impervious rock which holds water.
2. Underground water table generally follows the relief of land
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q7. Match the following pairs and find out the correct pairs using the code given below.
List I List II
A. Af 1. Winter dry and very severe
B. Aw 2. Dry hot summer, mild rainy winter
C. Cs 3. Winter dry season
D. Dw 4. No dry season
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 3 2
(c) 1 2 3 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q8. Consider the following rivers/tributaries
1. Satluj 2. Beas
3. Ravi 4. Indus
5. Ganga 6. Ghaghara
Which of the above rivers/tributaries are believed to be older than the Himalayas?
(a) 1, 2, 4 and 5 only (b) 1 and 4 only
(c) 2, 3, 5 and 6 only (d) 1, 4, 5 only
Ans: (b)

Q9. Which is the most important cause of female migration?
(a) Employment (b) Marriage
(c) Education (d) Lack of security
Ans: (b)

Q10. Which of the following substances are found in the beach sands of many parts of Kerala?
1. Ilmenite
2. Zircon
3. Silimanite
4. Tungsten
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 only
(d) 1 and 2 only
Ans: (b)

Q11. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bahamas – Nassau
(b) Costa Rica – San Jose
(c) Nicaragua – Belmopan
(d) Dominican Republic – Santo Domingo
Ans: (c)

Q12. The vertical development fraction due to the bending stress of unloaded sheets across a three-dimensional plane is called
(a) slaking (b) spalling
(c) solution (d) none of these
Ans: (b)

Q13. Assertion (A) : The Steppe climate is most widespread in North America and Eurasia.
Reason (R) : The Steppe climate is characterized by wet summers as well as wet winters.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (c)

Q14. Which one among the following is a correct sequence of production of coal in the Indian States in descending order?
(a) Jharkhand – Madhya Pradesh – West Bengal – Meghalaya
(b) West Bengal – Madhya Pradesh – Jharkhand – Meghalaya
(c) Jharkhand – West Bengal – Meghalaya – Madhya Pradesh
(d) Madhya Pradesh – Jharkhand – West Bengal – Meghalaya
Ans: (a)

Q15. When a dome shaped rock comes in the way of a glacier, it does not by-pass the rock, rather tries to ride over it and moves to the other side of the rock.
In the process, it does the action of abrasion in the direction of ice movement and plucking on the other side. Which feature does it make in this situation?
(a) Rochc Moutonnes (b) Crag and tail
(c) Nunatak (d) Horn
Ans: (a)

Q16. Match the following and find out the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Country) (Currency)
A. Peru 1. Sol
B. Panama 2. Balboa
C. Slovenia 3. Tolar
D. Ukraine 4. Hryvnia
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 2 3 4 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q17. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below:
1. The Ganga has minimum flow from January to June
2. Jhelum has maximum flow in May and June
3. Godavari has two maxima of water flow.
4. Narmada has maximum flow January to July
Code:
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 2, 3 and 4 are correct
(c) 1, 2 and 4 are correct
(d) 1, 3 and 4 are correct
Ans: (a)

Q18. Assertion (A): Coal based thermal power stations contribute to acid-rain.
Reason (R): Oxides of carbon are emitted when coal burns.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements :
1. Chikmagalur is well-known for sugar production.
2. Mandya is well-known as a coffee-production region.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q20. Which one of the following countries is planning to construct a rival to the Panama Canal to link the Pacific and Atlantic oceans?
(a) Colombia
(b) Costa Rica
(c) Guatemala
(d) Nicaragua
Ans: (d)

Q21. Various discontinuities between different layers of the Earth’s interior are due to
(a) chemical changes
(b) structural changes
(c) seismic velocity changes
(d) all of them
Ans: (d)

Q22. When there is noon at I.S.T. meridian people another place of the Earth are taking their 6 O’ clock morning
tea. The longitude of the place is
(a) 17°30’ E (b) 7°30’ W .
(c) 172°30’ E (d) 90° W
Ans: (b)

Q23. One of the states through which the Tropic of Cancer passes is
(a) Jammu and Kashmir (b) Himachal Pradesh
(c) Bihar (d) Jharkhand
Ans: (d)

Q24. ‘Global Dimming’ means
(a) gradual increase of the temperature of ionosphere
(b) gradual loss of biodiversity hot spots
(c) gradual reduction in the amount of global direct irradiance at the Earth surface
(d) gradual increase in the melting of ice in polar regions
Ans: (c)

Q25. Consider the following statements regarding continental shelves
1. They have gentle slope and they extend up to 200m depth.
2. They are quite wide where mountains are close and parallel to the coast.
3. They are narrow where there are wide plains near the coast.
4. The widest continental is off the Arctic coast of Siberia.
(a) 1 and 2 are true (b) 2 and 3 are true
(c) 3 and 4 are true (d) 1 and 4 are true
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!