You are here
Home > QB Subjectwise > 079 History Previous Year Questions

079 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Ram Mohan Roy’s reform of Hinduism was along the lines of:
1. Condemnation of idolatry.
2. Irrelevance of Brahmanical priest craft.
3. Propagation of Monotheism.
4. Projecting Vedas as the repository of all scientific truths.
Which of the above statements are correct:
(a) 1 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) All of above

Ans: (c)

Q2. Which of the following statement(s) is/ are found to be correct?
I. The history of Chalukyas, the Karnataka rulers, is classified into three eras: Early Western Eraknown as the Chalukyas of Badami, Later Western Era-known as the Chalukyas of Kalyani and the Eastern Chalukya Era-known as the Chalukyas of Vengi.
II. Pulakeshin I was the first independent ruler of Badami with Vatapi in Bijapur as his capital.
III. Pulakeshin II defeated the mighty Harsha of Kanauj and won the three kingdoms of Maharashtra, Konkana and Karnata.
(a) I and II
(b) II and III
(c) I, II and III
(d) I and III

Ans: (c)

Q3. The masses were attracted to Gandhi because of his simple and saintly habits. Which of the following was/ were not one in them?
A. Nature therapy
B. Experiments in sexual restraint
C. Use of English in preference to Hindustani
D. Travelling by third class
E. Wearing only a loincloth from 1921 onwards
Choose the correct answer from the codes below:
(a) B only
(b) B and C
(c) C only
(d) A and C.

Ans: (c)

Q4. Match the last rulers with their dynasties List I List II
A Kaiqubad 1 Slave dynasty
B Nasir-ud-din Khusrau 2 Khalji dynasty
C Mahmud II 3 Tughluq dynasty
D Ala-ud-din Alam Shah 4 Syed dynasty
E Ibrahim 5 Lodhi dynasty
(a) A-2, B-3, C-4, D-5, E-1
(b) A-1, B-2, C-3, D-4, E-5
(c) A-5, B-4, C-3, D-2, E-1
(d) A-2, B-4, C-3, D-1, E-5

Ans: (b)

Q5. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q6. Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “unto this last’’ and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed Mahatma Gandhi ?
(a) Uplifting the oppressed and poor is the moral responsibility of an educated man
(b) The good of an individual is contained in the good of all.
(c) Thelife of celibacy and spiritual pursuit are essential for a noble life.
(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct in this context.

Ans: (b)

Q7. To which among the following the residuary powers were conferred by the federation established by the act of 1935?
(a) Federal legislature
(b) Provincial legislatures
(c) Governor-General
(d) Provincial Governors

Ans: (c)

Q8. The explorers with their travel routes have been cited here:
1. Christopher Columbus : Started from Spain, sailed westward across the Atlantic
2. Bartholomew Diaz : Sailed along the southern-most part of South Africa
3. Magellan: Sailed round the world via South of America
4. Vasco de Gama – Rounded the southernmost part of Africa and landed at the Malabar Coast
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q9. Assertion (A): The age of Guptas is described as the Golden Age of Indian history.
Reason (R): The Guptas issued a large number of gold coins.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q10. Arrange the following in correct chronological order:
A. Jallianwala Bagh massacre
B. Second Civil Disobedience Movement
C. Congress split at Surat
D. Boycott of the Simon Commission
(a) C, A, D, B
(b) A, B, C, D
(c) D, C, A, B
(d) D, C, B, A.

Ans: (a)

Q11. Which of the following measures were taken by Balban for re-establishing the prestige and power of the crown?
1. He claimed his descent from the mythical hero Afrasiyab.
2. He copied the court etiquettes of the Iranian Court.
3. He instituted rigid formalities in the harem
4. He reorganised the boundaries of provinces of the kingdom.
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4

Ans: (b)

Q12. Assertion (A): The emphasis of Jainism on nonviolence
(ahimsa) prevented agriculturalists from embracing Jainism.
Reason (R): Cultivation involved killing of insects and pests.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q13. With which one of the following movements is the slogan ‘’Do or Die” associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non – Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

Ans: (d)

Q14. Which two of the following plays did Kalidasa wrote before writing Abhigyanashakuntalam?
1. Vikramorvashiyam
2. Malavikagnimitram
3. Swapnavasavadattam
4. Kadambari
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 1 and 4 (d) 3 and 4

Ans: (a)

Q15. There was a change in the colonial policy of governance in the 1820s. It was believed that human nature could be transformed by
1. Education
2. Free trade
3. Execution of Laws
Choose the code for correct statements:
(a) only 1
(b) 1 & 3
(c) only 3
(d) 1, 2, & 3

Ans: (d)

Q16. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Ashoka’s empire covered the entire territory from Hindukush to Bengal.
II. The last king of the Mauryan Empire was Dasratha who was assassinated by his Senapati, Pushyamitra Sunga.
III. Ashoka’s empire was divided into provinces with a viceroy in each province and Dharama Mahapatras were appointed to preach to the people.
(a) Only III
(b) Only I
(c) Only II
(d) I, II and III

Ans: (a)

Q17. Which of the following statements is not correct?
(a) Dr. Annie Besant was a theosophist.
(b) Mahatma Gandhi was born in Gandhinagar.
(c) The international headquarter of the Theosophical Society is in Chennai.
(d) Swami Dayanand Sarawati established the Arya Samaj.

Ans: (b)

Q18. Arrange the following in chronological order : –
1. Lingaraja temple
2. Brihadisvara temple
3. Sun temple at Konark
4. Hoyasalesvara temple
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3, 1 and 4
(c) 4, 3, 2 and 1
(d) 2, 4, 1 and 3

Ans: (d)

Q19. Match the columns :
A. Roaper 1. Informs about Mauryan Empire
B. Kumarahar 2. Treaty of alliance between Bentinck and Ranjit Singh
C. Aihole 3. Statue of Lord Bahubali
D. Shravan Belgola 4. Sites of Chalukyan architecture
Select the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Q20. With reference to the revolt of the year 1857, who of the following was betrayed by a friend; captured and put to death by the British?
(a) Nana Sahib
(b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan
(d) Tantya Tope

Ans: (d)

Q21. The Doctrines of ‘Non-Violence’ and ‘Civil Disobedience’ associated with Mahatma Gandhi were influenced by the works of
(a) Churchill-lrwin-Tolstoy
(b) Ruskin-Tolstoy-Thoreau
(c) Thoreau-Humen-Shaw
(d) Cripps-Tolstov-Howes

Ans: (b)

Q22. Which river is praised in the fifth century Tamil epic, Silappadikaram?
(a) Cauvery (b) Godavari
(c) Saraswati (d) Ganges

Ans: (a)

Q23. Din-i-Ilahi of Akbar was not a success because
(a) it was not patronised after Akbar
(b) muslims found it difficult to accept another religion
(c) it was not suitably projected to the masses
(d) all the above.

Ans: (d)

Q24. Consider the following statement: ‘We shall send you figs and wine, but in Greece, the laws forbid a sophist to be sold’.
Who said to whom?
(a) Seleucus Nikator to Chandragupta Maurya
(b) Antiochus I to Bindusara
(c) Antigonus Gonatus to Asoka
(d) Alexander to Bindusara

Ans: (b)

Q25. Which of the following statements about the revolutionary terrorists are true?
A. They mainly came from the lower classes.
B. Most of them belonged to the upper caste.
C. Most of them came from rural areas.
D. They neglected the real demands of the peasants and workers.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A, B and C
(b) B and D
(c) B, C and D
(d) A and C.

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!