You are here
Home > QB Subjectwise > 078 History Previous Year Questions

078 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following is a historical work by Hemachandra?
(a) Dvasraya-kavya
(b) Prabandhachintamani
(c) Kamatakabhasabhushana
(d) Samaranganasutradhara

Ans: (a)

Q2. Among the precious stones, the most extensive foreign trade during the Gupta age was that of
(a) diamonds (b) ruby
(c) pearl (d) sapphire

Ans: (d)

Q3. Which of the following statement is false?
(a) The Gandhara school of art flourished between the 1st and 5th centuries AD in Afghanistan and northwest India.
(b) The largest stupa at Sanchi is also called the Great Stupa. Its brick core was built in Ashoka’s time. Many of the sculptural panels represent important events in the life of the Buddha.
(c) At Nagarjunakonda, the railing fragments are plain and uninscribed, thus forming a contrast with the dome, railings and gateways of the Amaravati stupa, which are profusely ornamented with beautiful relief carvings.
(d) None of the above.

Ans: (d)

Q4. The following monthly publications contributed to the cause of the Indian national movement:
1. Talwar: Rotterdam and Berlin
2. Bande Mataram: Paris
3. Free Hindustani: Vancouver
4. The Indian Sociologist: London
5. Indian Opinion: Johannesburg
Select the code for correct pairs:
(a) 1 and 5
(b) 2 and 3
(c) 3, 4 and 5
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: (d)

Q5. Assertion (A): Mahabat Khan rebelled and made Jahangir and Nurjahan prisoners.
Reason (R): Mahabat Khan wanted to instal Prince Khurram on the Mughal throne.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q6. Which of the following animals as figures surround the male deity in the Indus Valley Civilizations?
1. Elephant 2. Tiger
3. Rhinoceros 4. Buffalo
5. Deer
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2, 3, 4 and 5
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 5

Ans: (b)

Q7. To which of the following governor general goes the credit of taking steps to stop the human sacrifices practiced by the Khonds in Orissa under the erroneous belief that there by the fertility of the land was increased?
(a) Lord Ellenborough
(b) First Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie
(d) Lord Canning

Ans: (b)

Q8. Why could British only succeed in trade and commerce in India?
(a) Because of government backing
(b) Quality of merchandise
(c) Naval superiority
(d) All of the above

Ans: (c)

Q9. Which of the following are features of Mughal Style of architecture?
1. Curvilinear roof
2. Flat roof
3. Domes
4. Arches
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

Q10. The first Indian ruler to be shown in images as wearing a dress akin to trousers is
(a) Chandragupta (b) Ashoka
(c) Kanishka (d) Samudragupta

Ans: (c)

Q11. Palaeolithic Cultures specialized in different Tools
1. Middle palaeolithic in Hand-axes and chopperchopping tools
2. Lower palaeolithic in Flake Tools
3. Upper palaeolithic in blades and burins
Which of the above mentioned statements are correct?
Select the code for correct answer:
(a) Only 1
(b) Only 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, and 3

Ans: (b)

Q12. Which of the following is false about the Bombay Plan?
1. It was formulated in 1944.
2. It was formulated by socialists and communists.
3. It influenced the five-year plans of post-1947 India.
4. It was a principle about the formation of linguistic states.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 4
(c) Only 4
(d) All are correct

Ans: (b)

Q13. What is the correct chronological order of the following Mughal emperors?
A. Ahmad Shah
B. Shah Alam II
C. Alamgir II
D. Akbar II
Choose the answer from the codes given below:
(a) B, A, C, D
(b) A, B, D, C
(c) A, C, B, D
(d) D, C, A, B

Ans: (c)

Q14. Consider the following representatives of different cultures:
1. Arretine ware
2. Northern black polished ware
3. Painted grey ware
4. Ochre coloured pottery Their correct chronological sequence is
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 4, 2, 1
(d) 4, 3, 2, 1

Ans: (d)

Q15. List-I List-II
A. Iqta 1. Maratha
B. Jagir 2. Delhi Sultans
C. Amaram 3. Mughals
D. Mokasa 4. Vijaynagar
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 3 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Q16. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct?
(a) Alauddin Khilji first set up a separate Ariz’s department
(b) Balban introduced the branding system of horses of military
(c) Muhammad bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the Delhi throne
(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves

Ans: (d)

Q17. Black Pagoda is in
(a) Egypt
(b) Konark
(c) Madurai
(d) None of these

Ans: (b)

Q18. Which one among the following Indus cities was known for water management?
(a) Lothal (b) Mohenjodaro
(c) Harappa (d) Dholavira

Ans: (d)

Q19. Which of the following statements about the ideological influences on revolutionaries is false?
(a) Some revolutionary leaders came in touch with revolutionaries from the west in their journeys abroad.
(b) Revolutionaries in India were inspired by contemporary struggles in the world, especially the Irish war of Independence and the Russian Revolution.
(c) All revolutionary movements were deeply inspired by Hindu revivalism.
(d) Revolutionaries in secret societies in Bengal had access to radical literature about revolutionary activity in Europe, which inspired them.

Ans: (c)

Q20. Assertion (A): The market regulations introduced by Sultan Ala-ud-din Khilji died instantaneously with his death.
Reason (R): The market regulations were implemented with the use of brute force.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q21. What was the reason that forced Mahatma Gandhi to undertake fast unto death in September, 1932?
(a) His demand for complete independence of India was being ignored.
(b) People resorted to communal riots.
(c) The congress was facing division.
(d) He objected to separate electorates for the depressed classes.

Ans: (d)

Q22. Why did reign of Shahjahan considered as the ‘golden period’ of Mughal empire?
1. Trade and commerce flourished.
2. The was no external threat to India. The country was safe and sound.
3. The territorial expansion was at its top.
4. Financially the state was comfortable.
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Q23. Consider the following pairs :
Vaisnava Saints : Region of strong following
1. Ramanujacharya : South India
2. Chaitanya : Central India
3. Vallabhacharya : Gujarat and Braj area
4. Ramanand : North India Of these pairs :
(a) 1, 2 and 3 are correctly matched
(b) 2, 3 and 4 are correctly matched
(c) 1 and 4 are correctly matched
(d) 1, 3 and 4 are correctly matched

Ans: (c)

Q24. The Ghadr (Ghadar) was a
(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco.
(b) nationalist organization operating from Singapore
(c) militant organization with headquarters at Berlin
(d) communist movement for India’s freedom with head-quarters at Tashkent

Ans: (a)

Q25. What was the ‘privy purse’ in the context of the history of modern India?
(a) A purse given privately by one organisation to another
(b) A purse given by the Government of India to dignitaries for services rendered
(c) A grant given by the Government of India to the erstwhile Prince of India
(d) A gift given by an erstwhile Prince of india to the Government of India

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!