You are here
Home > QB Subjectwise > 078 Geography Previous Year Questions

078 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Examine the following statements and select the correct answer using the code given below.
1. Gases in heterosphere are not evenly mixed
2. Troposphere contains over 90 % of the earth’s water vapour
3. Hydrogen is confined to lower layers of the atmosphere
4. Temperature at tropopause is less at the equator than at the poles
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 3 and 4 only
Ans: (b)

Q2. Consider the following statements.
1. Wheat is the most important foodgrain of India.
2. Wheat is grown as a rabi crop in India.
3. It thrives well in areas receiving an annual rainfall of about 75 cm.
4. Cultivation of wheat is largely confined to the north-western parts of India.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 2, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q3. Mohair is obtained from
(a) Angora goat
(b) Beetal goat
(c) Karakul sheep
(d) Lincoln sheep
Ans: (a)

Q4. Corals is/are
(a) A particular type of shell found near some of the seacoasts.
(b) A special variety of fish which live in shells.
(c) The tiny animals that live in shells in the sea.
(d) The remains of tiny sea animals resembling shells.
Ans: (d)

Q5. Papaghani series of rocks belong to
(a) Paleocene
(b) Eocene
(c) Oligocene
(d) Pleistocene
Ans: (d)

Q6. A centre of mica mining in India is located at
(a) Khetri
(b) Kodarma
(c) Kalahandi
(d) Guru Mahasani
Ans: (b)

Q7. Which of the following is not a problem associated with land?
(a) Water logging (b) Salinization
(c) Desertification (d) Climate Change
Ans: (d)

Q8. Which one of the following is not related to wind erosion?
(a) Wind gap (b) Zeugen
(c) Dreikanter (d) Demoiselle
Ans: (a)

Q9. The best way to gain knowledge about the earth’s interior in the study of:
(a) Temperature (b) Volcanic eruptions
(c) Density (d) Earthquake waves
Ans: (d)

Q10. Match the following List I List II
A. Temperature falls 1. Ionosphere with height
B. Reflects radio 2. Stratosphere waves back
C. Contains most 3. Troposphere of Ozone
D. Fall in temperature 4. Tropopause stops
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 1 2 4
Ans: (d)

Q11. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below:
List I List II
(Steel manufacturing (Country) centre)
A. Tbilisi 1. Georgia
B. Krivay Rog 2. Ukraine
C. Metz 3. France
D. Cracow 4. Poland
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 1 3 2 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q12. Which is the main use of manganese?
(a) Iron and steel industry
(b) Bleaching powder
(c) Insecticides
(d) Batteries
Ans: (a)

Q13. With 2.4 per cent of the world’s area, how much of the world’s population does India support?
(a) 12%
(b) 9%
(c) 16%
(d) 7%
Ans: (c)

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Deforestation : 1. Vacuoles
B. Cellular Structure : 2. Maize
C. Cross Pollination : 3. Soil Erosion
D. Nitrogen fixation : 4. Legumes
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 1 2 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 4 1
Ans: (a)

Q15. When only a part of the moon enters the umbra of the Earth’s shadow, leaving a portion of the moon in total darkness:
(a) total lunar eclipse occurs
(b) partial lunar eclipse occurs
(c) partial solar eclipse occurs
(d) total solar eclipse occurs
Ans: (b)

Q16. Match the following:
List I
(Mineral) List II
(Place)
A. Mica 1. Khetri
B. Bauxite 2. Hazaribagh
C. Manganese 3. Palamau
D. Copper 4. Keonjhar
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (b)

Q17. A layer in the Earth’s atmosphere called ionosphere facilities radio communication. Why?
1. The presence of ozone causes the reflection of radio waves to earth.
2. Radio waves have a very long wavelength.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q18. What is mixed farming?
(a) Growing of several crops in a planned way
(b) Growing rabi as well as kharif crops
(c) Growing several crops and also rearing animals
(d) Growing of fruits as well as vegetables
Ans: (c)

Q19. Which continent of the world does not have a desert?
(a) Australia (b) Europe
(c) Asia (d) North America
Ans: (b)

Q20. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I
(Mountain Range)
A. Satpura
B. Vindhya
C. Aravalli
D. Mahadeo List-II
(Location in Map)
Code :
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 1 2 4
(c) 3 2 1 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)

Q21. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
A. Overthrust folds 1. One l imb s l ide s forward over the other limb
B. Anticlinorium 2. Se r i e s of sma l l a n t i c l i n e s a n d synclines
C. Nappe 3. An overthrust mass of rock in a near horizontal fold
D. Fan fold 4. A series of small folds
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (a)

Q22. Velocity of winds is governed by
(a) Atmospheric pressure
(b) Atmospheric moisture
(c) Pressure gradient
(d) Insolation
Ans: (c)

Q23. Latitudinal extent of India is
(a) 8º 4 N to 37º6 N (b) 6º45 N to 37º6 N
(c) 6º4 N to 36º7 N (d) 8º4 N to 36º12 N
Ans: (b)

Q24. In which one of the following states area Namchik – Namrup coal field located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Mizoram
Ans: (a)

Q25. In the map given below, three out of the four places marked indicates places where a thermal power station is located :
The place where there is no thermal power station is marked
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_270_Image_0001.jpg
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!