You are here
Home > QB Subjectwise > 077 History Previous Year Questions

077 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which Indian nationalist leader looked upon a war between Germany and Britain as a godsent opportunity which would enable Indians to exploit the situation to their advantage?
(a) C. Rajagopalachari
(b) M. A. Jinnah
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: (c)

Q2. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Uttarakhand

Ans: (b)

Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Author) (Work)
A. Somadeva l. Malavikagnimitra
B. Kalidasa 2. Kathasaritsagara
C. Bhasa 3. Chaurapanchasika
D. Bilhana 4. Svapnavasavadatta Code :
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3
(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Q4. Stupa, a Buddhist monument, was raised:
1. over Buddha’s relics
2. at places connected with Buddha’s life
3. over relics of celebrated members of the Sangha
4. as an object of devotion by Buddhist monasteries.
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q5. Consider the following statements about the Rig Vedic Age:
A. There was no purdah system
B. Women often performed Sati
C. Girls were given in marriage only after puberty
D. Girls sometimes had on their own chosen their husbands.
Of these,
(a) only A and B are true
(b) only B and C are true
(c) A, B and C are true
(d) A, C and D are true

Ans: (d)

Q6. What is the correct chronological order of the Indian states annexed by the British?
(a) Sikhs, Bengal, Marathas, Mysore
(b) Bengal, Mysore, Marathas, Sikhs
(c) Bengal, Marathas, Mysore, Sikhs
(d) Mysore, Bengal, Marathas, Sikhs

Ans: (b)

Q7. Which of the following public health measures was not punishable under the Mauryan public health laws?
(a) Throwing dirt, mud or dead bodies on public thoroughfares
(b) Polluting the water tanks or sources of water
(c) Taking the dead bodies for cremation or burial along paths not meant for the purpose
(d) Treating patients and selling herbs and drugs without securing registration

Ans: (d)

Q8. Which one among the following statements appropriately defines the term ‘Drain Theory’ as propounded by Dadabhai Naoroji in his work ‘Poverty and Un–British Rule in India’?
(a) That a part of India’s national wealth or total annual product was being exported to Britain for which India got no material returns
(b) That the resources of India were being utilised in the interest of Britain
(c) That the British industrialists were being given a opportunity to invest in India under the protection of the imperial power
(d) That the British goods were being imported to India making the country poorer day by day

Ans: (a)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I
A. Surendranath Bannerjee
B. M. K. Gandhi
C. Subhash Chandra Bose
D. Lajpat Rai
List-II
1. Hind Swaraj
2. The Indian Struggle
3. Autobiographical Writings
4. A Nation in Making
Codes :
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 1 4 3 2
(c) 4 1 2 3
(d) 1 4 2 3

Ans: (c)

Q10. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Harappan Civilisation : Painted Grey Ware
(b) The Kushans : Gandhara School of Art
(c) The Mughals : Ajanta Paintings
(d) The Marathas : Pahari School of Painting

Ans: (b)

Q11. Which of the following characteristic(s) describes the nature of religion according to the Rig Veda?
1. Rig Vedic religion can be described a naturalistic polytheism.
2. There are striking similarities between the Rig Vedic religion and the ideas in the Iranian Avesta.
3. Vedic sacrifices were conducted in the house of the priest who was called yajaman.
4. Vedic sacrifices were of two kind – those conducted by the household and those that required rituals specialists.
Select the correct answer using the code give below :
(a) 3 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4 only

Ans: (c)

Q12. Examine the following statements:
1. Copper melts at 1083°C and iron at 1534°C
2. Iron was found in the Chalcolithic level at the sites of Ahar and Gufkral.
3. Indo-Gangetic Divide and the Upper Ganga plains are the core area of the PGW distribution zone.
Which of the above are correct, select the option/s
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

Q13. Which of the following types of pottery were used by the Harappans?
A. Glazed B. Polychrome
C. Perforated D. Incised
Select the answer from the codes given below:
(a) B, C and D only
(b) A, C and D only
(c) A, B, C and D only
(d) All of the above

Ans: (d)

Q14. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. The first Carnatic war came to an end with the Treaty of Paris in Europe.
II. The third Carnatic war came to an end with the Treaty of Aix La Chappelle in 1763 in Europe.
III. In 1754, Dupleix was sent back to France and succeeded by General Godeheu.
(a) II and III
(b) I and III
(c) I and II
(d) All are incorrect

Ans: (c)

Q15. Which of the following are characteristic ascribed to Buddhis m? Choose the correct answer given below:
1. Theory of Prakrit and Purusha
2. Rejection of the authority of the Vedas
3. Emphasis on the role of the individual
4. Beliefs in the categories of Jiva and Ajiva
(a) 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1 and 3

Ans: (a)

Q16. An important administrative reform for which the early nationalists agitated concerned
(a) the separation of judiciary from executive
(b) the discontinuation of the policy of disarming the Indians
(c) Indianisation of higher grades of the administrative service
(d) dissuading the British policy of aggressiveness against India’s neighbours

Ans: (c)

Q17. Consider the following events in Indian Freedom Movement :
1. Singh Sabha Movement
2. Quit India Movement
3. Dandi March
4. Gurdwara Reform Movement The correct chronological sequence of these events is
(a) 1 — 4 — 3 — 2
(b) 4 — 1 — 2 — 3
(c) 2 — 3 — 4 — 1
(d) 3— 2 — 1 — 4

Ans: (a)

Q18. Which one of the following sculptures invariably used green schist as the medium?
(a) Maurya sculptures
(b) Mathura sculptures
(c) Bharhut sculptures
(d) Gandhara sculptures

Ans: (c)

Q19. The social ideals of Mahatma Gandhi were first put forth in
(a) Hind Swaraj
(b) An Authobiography–The Story of My Experiments with Truth
(c) History of the Satyagraha in South Africa
(d) The Bhagavad Geeta According to Gandhi

Ans: (a)

Q20. Consider the following in the context of Ancient Indian Polity and economy:
1. Akaradayi refers to the lands that were granted by kings to temples or brahmanas or the Buddhist sangha; this land came with the privilege of being tax-free.
2. Tinai refers to a unit of linear measurement in the Sangam age
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q21. Consider the following statements: On the eve of the launch of Quit India Movement Mahatma Gandhi
1. Asked the government servants to resign.
2. Asked the soldiers to leave their posts.
3. Asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own people.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q22. Consider the following statements relating to various gaz used in the Mughal empire:
I. Abul Fazl mentions that Humayun’s gaz-i Sikandari consisted of 32 angusht (digits)
II. Abul Fazl records that the length of gaz-i Ilahi was equal to 41 angusht.
III. The length of dira (gaz)-i Shahjani was equal to a little less than 33.5 angusht.
IV. Tuzuk-i Jahangiri mentions the length of gaz-i Shar‘i as 26 angusht.
Select the correct answer from the codes given below :
(a) I, II and III
(b) I and IV
(c) II and IV
(d) II, III and IV

Ans: (a)

Q23. The merchants were attracted to a sect like Buddhism because:
(a) Brahamanical rituals were becoming expensive for them.
(b) They found it suitable for their vocation.
(c) They felt that the new materialistic conditions were corrupting society.
(d) They were not granted a social status that was in resonance with economic prosperity.

Ans: (d)

Q24. Under the forceful thrust of British rule, a rapid transformation of the Indian economy took place. In this context, which of the following statements is/ are correct?
1. Indian economy was transformed into a colonial economy in the 19th century whose structure was determined by Britain’s fast developing industrial economy.
2. The influx of cheap Indian products into England gave a great blow to English textile industries.
3. The 19th century saw the collapse of the traditional Indian village economy and fresh economic alignment along commercial lines.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3
(b) 1 only
(c) 2 only
(d) l and 2

Ans: (a)

Q25. The partition of Bengal was undertaken with the view of
(a) Suppressing the revolt arisen
(b) Satisfying the Hindus and the Muslims
(c) Meeting the demand by the Hindus and the Muslims for a separate State
(d) Dividing the Hindus of the West and the West Bengal and increasing Hindu-Muslim tensions

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!