You are here
Home > QB Subjectwise > 077 Geography Previous Year Questions

077 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?
(a) Tropical moist deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Tropical thorn scrub forest
(d) Temperate forest with grasslands
Ans: (a)

Q2. cultural geography is the study of
(a) physical and cultural elements of the Earth
(b) phases of human social life in relation to the physical earth
(c) Only cultural elements of earth
(d) Includes geomorphology, climatology, biogeography and oceanography
Ans: (b)

Q3. Which one of the following problems is not encountered in the Indira Gandhi Canal command area?
(a) Increase in soil salinity
(b) Progressive water logging
(c) Aeolian silting of the canal
(d) Decline in water supply
Ans: (d)

Q4. Dolphin Challenger Ridge is located in
(a) Atlantic Ocean (b) Pacific Ocean
(c) Arctic Ocean (d) Indian Ocean
Ans: (a)

Q5. Which one of the following longitudes determines the Indian standard time?
(a) 85.5° E (b) 86.5° E
(c) 84.5° E (d) 82.5° E
Ans: (d)

Q6. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Headquarters of Railways Zone City
A. South-Western Hubli
B. North-Western Jaipur
C. Western Mumbai
D. Central Jabalpur
Ans: (d)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II
(Phenomenon) (Date)
A. Summer solstice 1. 21st June
B. Winter solstice 2. 22nd December
C. Vernal Equinox 3. 23rd September
D. Autumnal 4. 21st March Equinox
Code :
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q8. Consider the following statements:
1. Ocean currents are the slow-surface movements of water in the ocean.
2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.
3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.
4. Ocean currents are affected by the configuration of the ocean.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q9. Which of the following countries have sex ratio in favour of females i.e number of females is more than the number of males?
(a) China and U.S.A.
(b) U.S.A. and Brazil
(c) Indonesia and Russian Federation
(d) Bangladesh and Japan
Ans: (b)

Q10. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Types of forests) (Area)
A. Tropical evergreen 1. Nilgiri Hills
B. Tropical deciduous 2. Meghalaya
C. Tropical thorn 3. Rajasthan
D. Temperate evergreen 4. Kashmir Valley
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 4 3 1
(c) 4 3 1 2
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q11. In the following map; the numbers 1, 2, 3 and 4 stand respectively for 2 4 3 1 2 3 4

(a) Goa Daman Pondicherry Dadar and and Diu Nagar Haveli
(b) Pondicherry Goa Mizoram Dadar and Nagar Haveli
(c) Goa Mizoram Pondicherry Dadar and Nagar Haveli
(d) Daman and Dadar and Goa Pondicherry Diu Nagar Haveli
Ans: (b)

Q12. Forests help in
(a) Soil erosion
(b) Soil protection
(c) Depleting the soil of its moisture
(d) All of the above
Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(Name of the forest) List II
(Location)
A. Maas 1. West Bengal
B. Betla 2. Assam
C. Gorumara 3. Jharkhand
D. Mudumalai 4. Tamil Nadu
Choose the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (a)

Q14. Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?
(a) Aravalli (b) Satpura
(c) Ajanta (d) Sahyadri
Ans: (c)

Q15. Which one of the following pairs is correctly matched?
Country Currency
A. M yanmar Baht
B. Thailand Qyat
C. Cambodia Riel
D. Vietnam Rupiah
Ans: (c)

Q16. Inclusion strategy does not focus on
(a) reduction of inequality
(b) reduction of poverty
(c) diversifying livelihood for tribal population
(d) getting poorer countries close
Ans: (d)

Q17. Consider the following factors.
1. Temperature between 18ºC and 20ºC
2. Upwelling of cold water
3. Salinity above 40º ‰
4. Turbidity
5. Fresh water
6. Submarine Plateforms
Which of the above factors are not suitable for the growth of corals?
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 3, 4, 5 and 6
(c) 2, 3, 4 and 5 (d) 1, 3, 5 and 6
Ans: (c)

Q18. Match the following List I List II
(Crops) (Associated factors)
A. Wheat 1. At least 200 frost free days
B. Cotton 2. Rainfall not exceeding 75cm
C. Coffee 3. Friable soil
D. Sugar-beet 4. High temperature in shade
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)

Q19. The principal cause of soil damage in Punjab and Haryana is
(a) Salinity and water-logging
(b) Deforestation
(c) Ravine erosion
(d) Overgrazing
Ans: (a)

Q20. Match the columns :
A. Magnesium : 1. Mantle
B. Upper layer of the earth’s crust : 2. Sima
C. Light rocks of the lithosphere : 3. Bill
D. Small Peninsula : 4. Sial
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 1 3 4 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (*)

Q21. In the Northern Hemisphere, the vernal or spring equinox occurs about
(a) March 21 (b) April 21
(c) May 21 (d) June 21
Ans: (a)

Q22. Which one of the following states leads in the production of maize?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
Ans: (c)

Q23. Arrange the following tributaries of river Indus from North to South :
1. Chenab 2. Jhelum
3. Ravi 4. Sutlej
Select the correct answer using the code given below :
(a) 4-3-1-2 (b) 2-3-1-4
(c) 1-2-3-4 (d) 2-1-3-4
Ans: (d)

Q24. 38° N and 77.12° E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?
(a) Jaipur (b) Delhi
(c) Lucknow (d) Allahabad
Ans: (b)

Q25. The Mahatma Gandhi National Marine Park is located in :
(a) Pirotan Island (b) Rameswaram
(c) Ganga Sagar Island (d) Port Blair
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!