You are here
Home > QB Subjectwise > 076 History Previous Year Questions

076 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Under whose presidency was the Lahore Session of the Indian National Congress held in the year 1929 wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru

Ans: (c)

Q2. ‘A Forgotten Empire’, written by the renowned historian Robert Sewell is about which one of the following empires?
(a) Kushan empire (b) Mauryan empire
(c) Vijayanagar empire (d) Mughal empire

Ans: (c)

Q3. Which twelfth century Sanskrit scholar was first responsible for the compilation of ‘Nibandhas’ or digests of epic and Puranic texts?
(a) Harsha (b) Govinda chandra
(c) Lakshmidhara (d) Kalidasa

Ans: (a)

Q4.

Q5. Q301 A large number of historically significant works written by eminent personalities in Mughal India were: 1. Tuzuk-i-Baburi by Babar
2. Humayun Nama by Humayun
3. Ain-i-Akbari by Abul Fazl
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3

Ans: (c)

Q6. Consider the following statements regarding Kautilya’s Arthashastra:
A. It places morality higher than political expediency.
B. It argues the case for a fully centralised government for the empire
C. It deals with the problems of administration as well as the laws of property and crime
D. It includes section on government of the State and diplomatic relations with other states Of these statements, the correct ones are:
(a) A, B and C
(b) B and C
(c) A, B and D
(d) C and D.

Ans: (b)

Q7. Which of the following statements is/ are not true?
A. Khudiram Basu and Prafulla Chaki assasinated Mr. Kingsford, the judge of Muzaffarpur.
B. Stevens, the district magistrate of Tippera in Bengal, was murdered by Santi and Suniti Chaudhuri.
C. Many revolutionaries, including Aurobindo Ghosh, were arrested by the British immediately after the Kennedy murder.
D. Saunders was assasinated by Bhagat Singh and others as a revenge for the police assault on Bipinchandra Pal.
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) A only
(b) A and D
(c) D only
(d) B and D.

Ans: (d)

Q8. Which of the following is correctly matched?
1. Kshetra : Cultivated land
2. Khila : Waste land
3. Aprahta : Forest land
4. Vasti : Pasture land
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q9. Consider the following statements relating to the famous Muzaffarpur murders (1908)
1. The bomb, which was hurled at their carriage of Mrs Pringle and her daughter was actually intended for Mr Kingsford, the District Judge of Muzaffarpur.
2. The revolutionaries wanted to kill Mr Kingsford, because he had inflicted severe punishments on Swadeshi activists.
3. Khudiram and Prafulla Chaki had to pay the penalty for their action by death.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) All of these

Ans: (d)

Q10. Consider the following statements:
1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular police force in India on the British pattern
2. A Supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773.
3. The Indian Penal Code came into effect in the year 1860.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q11. Arrange the following in chronological order
1. Partition of Bengal
2. Chauri-Chaura Incident
3. First Round Table Conference
Codes :
(a) 1, 2, 3 (b) 3, 2, 1
(c) 1, 3, 2 (d) 2, 1, 3

Ans: (a)

Q12. Which of the following statements about the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee (SGPC) are correct?
1. It began as the political wing of the Singh Sabhas in the late 19th century.
2. It was formed in 1920 as part of the upcoming Akali movement.
3. It was founded to reclaim control of the Sikh shrines from the government manipulated loyalist committees.
4. It formed the Akali Dal to coordinate groups (Jathas) to reclaim control of the shrines.
Select the correct answer using the code given below.
(a) l, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 2 and 4 only (d) 2 and 3 only

Ans: (b)

Q13. Mongols of central Asia were a menace that threatened the Delhi Sultanate time and again. Arrange the following events chronologically:
1. Jalaluddin Mangbani’s return
2. Halagu’s envoy to India
3. Mongols domestic troubles in Transoxiana
4. Chengiz Khan’s death
Choose the correct code:
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 1, 4, 2, 4
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (b)

Q14. Assertion (A): The Indo-Greek king Menander accepted Buddhism.
Reason (R): The Buddhist philosopher Nagasena persuaded him to do so.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q15. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Newspapers (Incitement to Offence) Act 1. 1910
B. Indian Press Emergency Powers Act 2. 1908
C. Indian Press Act 3. 1931
D. Vernacular Press Act 4. 1878
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 2 3 1 4
(b) 2 4 3 1
(c) 1 2 3 4
(d) 1 2 4 3.

Ans: (a)

Q16. Which of the following statements about the social structure of the Sangam Age is not correct?
(a) The difference in the status and economic conditions was well accepted and rarely challenged by the people
(b) Sangam literature mentions three regular varnas, namely, Brahmins, Kshatriyas and Vaisyas
(c) There were four castes, namely, Tudiyan, Panan, Paraiyan and Kadamban
(d) People were organized in professional social groups living apart from one-another

Ans: (b)

Q17. List-I List-II
A. Bal Gangadhar Tilak 1. Swaraj is my birthright and I shall have it.
B. M.K. Gandhi 2. We do not ask any favour. We only want Justice.
C. Dadabhai Naoroji 3. What I have done will endure not what I have said or written.
D. J.L. Nehru 4. There will be no freedom in this country or in the world so long as a single human being is unfree.
(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4
(b) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2
(c) A – 1; B – 3; C – 2; D – 4
(d) A – 1; B – 2; C – 4; D – 3

Ans: (c)

Q18. Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?
(a) The trading activities of the East India Company were to be abolished
(b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council
(c) All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council
(d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General’s Council

Ans: (d)

Q19. Consider the following pairs:
Famous place Region
1. Bodhgaya : Baghelkhand
2. Khajuraho : Bundelkhand
3. Shirdi : Vidarbha
4. Nasik (Nashik) : Malwa
5. Tirupati : Rayalaseema
Which of the pairs given above are correctly matched?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3, 4 and 5
(c) 2 and 5 only
(d) 1, 3, 4 and 5

Ans: (c)

Q20. Shishu, Kishor and Tarun are the schemes of :
(a) Regional Rural Banks.
(b) Micro Units Development & Refinance Agency Ltd .(MUDRA).
(c) Small Industries Development Bank of India.
(d) Industrial Developement Bank of India.

Ans: (b)

Q21. Examine the following statements:
1 The Dasavatara temple is located in Bhubaneswar 2 The Kandariya Mahadeva temple is located in Khajuraho 3 The Brihadeswara temple is in Thanjavur 4 The Lingaraj temple is in Deogarh
Select the correct statements to choose the right code:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (b)

Q22. The Brahamanas were allowed to marry girls belonging the following caste/ castes during the period of the Sutras:
(a) Only belonging to the Brahmana families
(b) Belonging to Brahmana and Kshatriya families
(c) Belonging to Brahmana, Kshatriya and Vaishya families
(d) Belonging to Brahmana, Kshatriya, Vaishya and Shudra families

Ans: (c)

Q23. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Rani Lakshmi Bai 1. Jagdishpur
B. Maulavi Ahmadullah 2. Kanpur
C. Nana Saheb 3. Faizabad
D. Kunwar Singh 4. Gwalior
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 1 2 3 4

Ans: (b)

Q24. Which one is the correct chronological order in which the given rulers ruled over Magadha?
1. Brihadratha – Bimbisara – Sisunaga – Bindusara
2. Sisunaga – Bindusara – Brihadratha – Bimbisara
3. Brihadratha – Bindusara – Sisunaga – Bimbisara
4. Sisunaga – Bimbisara – Brihadratha – Bindusara
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 2, 3 and 4
(d) 4 only

Ans: (b)

Q25. Arrange the following in the chronological order and the select the correct answer from the codes given below:
1. The August offer
2. The Cabinet Mission Plan
3. The Cripps Mission Plan
4. The Wavell Plan
Codes:
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 4, 3, 2, 1
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 4, 1, 2

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!