You are here
Home > QB Subjectwise > 076 Geography Previous Year Questions

076 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The expression South Asia usually includes
(a) Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and SriLanka
(b) Nepal, Bhutan, India, Afghanistan, China, Pakistan and SriLanka
(c) Bangladesh, India, China, Nepal, Japan, Pakistan and Maldives
(d) Bangladesh, Bhutan, China, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka
Ans: (a)

Q2. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Moraines formed at the : Medial moraine sides of a glacier
2. An elongated and narrow : Fiord coastal indentation resulting from drowning of deeps glacial trough
3. A crescent shaped sand : Barchan dune with horns
4. A sudden break in slope : Knick fount of the long profile of a river
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3, and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4 only
Ans: (d)

Q3. Arrange the following mountain peaks in descending order of their respective height.
(a) Mount Blanc, Jungfrau, Kamet, Mt Markham
(b) Kamet, Mount Blanc, Mt Markham, Jungfrau
(c) Jungfrau, Kamet, Mount Blanc, Mt Markham
(d) Mt Markham Mt Blanc, Kamet, Jungfrau
Ans: (b)

Q4. Which of the following statements is not correct?
(a) The Ganga has the fastest growing delta in India
(b) The Krishna delta appears to merge with the Godavari delta
(c) There are more frequent floods caused by Cauvery than Ganga
(d) The Ganga delta is characterized by mangrove forest
Ans: (c)

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Resorts) (States)
A. Chakrata 1. Assam
B. Haflong 2. West Bengal
C. Kalimpong 3. Uttarakhand
D. Kufri 4. Himachal Pradesh
Code:
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 3 1 2 4
(d) 1 3 4 2
Ans: (c)

Q6. Where is Copacabana Beach located?
(a) Buenos Aires
(b) Hawaiian Islands
(c) Rio de Janerio
(d) Valletta
Ans: (c)

Q7. The Earth’s magnetism is due to the presence of
(a) Fe in core
(b) Si and Mg rich rocks in crust
(c) olivine and pyroxeno in upper mantle
(d) Mg and Fe silicate in lower mantle
Ans: (a)

Q8. The theory suggesting that the continents of South America and Africa were once joined together was the
(a) continental drift theory
(b) tetrahedral theory
(c) Kant’s theory
(d) Ritter’s theory
Ans: (a)

Q9. Most of the rivers flowing west-ward from the Western Ghats do not form deltas because
(a) of the high gradient
(b) they are too slow
(c) they are not perennial
(d) there is no vegetation
Ans: (a)

Q10. Oil is found in petroliferous rock. Which one among the following structures demonstrates an ideal trap?
(a) Horizontal structure (b) Fault structure
(c) Synclinal structure (d) Anticlinal structure
Ans: (b)

Q11. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Sea) (Country)
A. Black Sea 1. Bulgaria
B. Red Sea 2. China
C. Yellow Sea 3. Eritrea
D. Caspian Sea 4. Kazakhstan
Code:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 2 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)

Q12. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bahamas : Nassau
(b) Costa Rica : San Jose
(c) Nicaragua : Beloropar
(d) Dominican Republic : Santa Domingo
Ans: (c)

Q13. Orographic rainfall occurs
(a) Along the Western Ghats
(b) Along Aravali Hills
(c) Along Coromandel Coast
(d) In Gujarat
Ans: (a)

Q14. Other than poaching, what are the possible reasons for the decline in the population of Ganges River Dolphins?
1. Construction of dams and barrages on rivers.
2. Increase in the population of crocodiles in the rivers.
3. Getting trapped in fishing nets accidently.
4. Use of synthetic fertilizers and other agricultural chemicals in crop fields in the vicinity of rivers.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4 (d) All above
Ans: (c)

Q15. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Dam/Lake River
(a) Govind Sagar Sutlej
(b) Kolleru Lake Krishna
(c) Ukai Reservoir Tapi
(d) Wular Lake Jhelum
Ans: (d)

Q16. Consider the following agricultural practices:
1. Contour bunding
2. Relay cropping
3. Zero tillage In the context of global climate change, which of the above helps/help in carbon sequestration/ storage in the soil?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of them
Ans: (b)

Q17. Maximum genetic diversity is found in the
(a) Temperate forests
(b) Tropical rain forests
(c) Subtropical forests
(d) Coniferous forests
Ans: (d)

Q18. What explains the eastward flow of the equatorial countercurrent?
(a) The Earth’s rotation on its axis
(b) Convergence of the two equatorial currents
(c) Difference in salinity of water
(d) Occurrence of the belt of calm near the equator
Ans: (a)

Q19. Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?
(a) Zozila-Nathula-Shipkila
(b) Nathula-Shipkila-Zozila
(c) Nathula-Zozila-Shipkila
(d) Zozila-Shipkila-Nathula
Ans: (d)

Q20. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(Industry) (Industrial Centre)
(A) Aluminium (1) Coimbatore
(B) Heavy Electricals (2) Renukoot
(C) Petrochemicals (3) Vadodara
(D) Cotton Textiles (4) Jagdishpur
(a) A – 2; B – 4; C – 3; D – 1
(b) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2
(c) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2
(d) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1
Ans: (a)

Q21. Match the following Lis t I Lis t II
(Indus trial production) (Place of production)
A. Bras sware 1. Kanchipuram
B. Silk Sarees 2. Lucknow
C. Chikkan Embroidery 3. Muradabad
D. Sports Goods 4. Jalandhar
Codes :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q22. Consider the following statements regarding submarine canyons:
1. They are largely found in front of large rivers.
2. They are rarely found in islands studded seas or along desert coasts.
3. They are absent along straight coasts.
4. They are commonly found off the coast of North America from Canada to Cape Hatteras.
Which of the above mentioned statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, and 4 only
Ans: (d)

Q23. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Waterfall) (Country)
A. Angel falls 1. U.S.A.
B. Yosemite 2. Venezuela
C. Uitshi 3. Guyana
D. Takkakau 4. Canada
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 1 2
Ans: (c)

Q24. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Type of climate) (Region)
A. Aw 1. Rain, shadow of Karnataka
B. A m w 2. Thar Desert
C. B S h w 3. West Bengal and Bihar
D. B W h w 4. Malabar Coast
Code:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 2 4 1 3
Ans: (b)

Q25. Which of the following statements about the cultivation of tea and coffee is true?
(a) Tea grows at a higher altitude than coffee
(b) Coffee grows at a higher altitude than tea
(c) Both grow at about the same altitude
(d) There is no climatic relationship between the two crops
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!