You are here
Home > QB Subjectwise > 075 Geography Previous Year Questions

075 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements regarding Fold Mountains:
1. They are some of the tallest mountains in the world
2. They have come out of geosynclines
3. The Nilgiri hills in India represent a good example of Fold Mountains.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1 and 2 only
Ans: (d)

Q2. Consider the following statements:
I. Smog is a mixture of fog and smoke.
II. It appears over urban and industrial areas.
(a) I is correct
(b) II is correct
(c) I and II are correct
(d) Neither I nor II is correct
Ans: (c)

Q3. Match the following List I List II
(Lake) (State)
A. Vembanad Lake 1. Andhra Pradesh
B. Pulicat Lake 2. Kerala
C. Chilka Lake 3. Rajasthan
D. Sambhar Salt Lake 4. Odisha
Code:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)

Q4. Consider the following statements:
1. Sugar industry is a raw material oriented industry.
2. There is a gradual shifting of sugar industry from the peninsular India to north India.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Q5. Which one of the countries labelled as 1, 2, 3 and 4 on the given map was granted membership of G -15 in its VII Summit at Kuala Lumpur?
AFRICA 1 2 3 4

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (a)

Q6. The temperature increases rapidly after
(a) Ionosphere
(b) Exosphere
(c) Stratosphere
(d) Troposphere
Ans: (a)

Q7. Which of the following items in the columns is/are matched correctly?
List I List II
A. Koyali Refinery 1. USA
B. Barauni Refinery 2. Soviet Union
C. Guwahati Refinery 3. Romania
D. Haldia Refinery 4. Germany
(a) B and C (b) A and B
(c) C and D (d) A and D
Ans: (a)

Q8. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the United Kingdom and France?
(a) Davis Strait (b) Denmark Strait
(c) Strait of Dover (d) Strait of Gibraltar
Ans: (c)

Q9. Match the following
A. Manas 1. Meghalaya
B. Pachmarhi 2. Asom
C. Nokrek 3. Madhya Pradesh
D. Achanakmar Amarkantak 4. Chhattisgarh List I
(Biosphere Reserve) List II
(Places)
Codes :
A B C D A B C D
(a) 4 3 1 2 (b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2 (d) 2 3 1 4
Ans: (d)

Q10. Which of the following statements regarding red soils of India is/are correct?
1. The colour of the soil is red due to ferric oxide content.
2. Red soils are rich in lime, humous and potash.
3. They are porous and have friable structure.
Select the correct answer using the code given below
(a) Only 1 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q11. Which of the following statements is not correct?
(a) Physical weathering is mainly confined to desert areas and cold regions.
(b) Rocks are decomposed under chemical weathering.
(c) Oxidation chemical weathering is most effective on calcareous rocks.
(d) Granular disintegration takes place on rocks composed of coarse mineral grains and having different colours.
Ans: (c)

Q12. Consider the following statements:
1. Cold front has a sleeper slope than warm front.
2. Weather along a warm front changes more quickly than along cold front.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q13. Consider the following statements:
(a) Bhangar is composed of old alluvium.
(b) Bhangar is always above the level of the flood plains
(c) It is often impregnated with calcareous concretions
(d) It does not contain any fossils of animals
Which of the above statements is not correct?
Ans: (d)

Q14. Consider the following statements:
1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal
2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune
3. Bangalore is situated more southward than Chennai.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q15. Consider the following statements:
1. Ocean currents are the slow-surface movement of water in the ocean.
2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.
3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.
4. Ocean currents are affected by the configuration of the ocean.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q16. Turkey is located between
(a) Black Sea and Caspian Sea
(b) Black Sea and Mediterranean Sea
(c) Gulf of Suez and Mediterranean Sea
(d) Gulf of Aqaba and Dead Sea
Ans: (b)

Q17. Over 90% of the world’s biomass is in
(a) tropical rain forests (b) freshwater wetlands
(c) topsoils (d) oceans
Ans: (d)

Q18. Which one of the statements is not correct with respect to Koppen’s classification of world climates?
(a) ‘B’ climates are based on the amount of rainfall.
(b) ‘A’ climate has no month with temperature below 18ºC
(c) ‘E’ climates have average temperature of the warmest month above 10ºC
(d) ‘BW’ represents desert climate.
Ans: (c)

Q19. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I (River) List II (Source)
A. Mahanadi 1. Amarkantak Plateau
B. Godavari 2. Mahabaleshwar
C. Krishna 3. Trimbak Plateau
D. Narmada 4. Dandakaranya
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q20. Give correct sequence of number of people speaking following languages.
(a) Hindi, Bengali, Telugu, Marathi
(b) Hindi, Telugu, Bengali, Marathi
(c) Hindi, Marathi, Telugu, Bengali
(d) Hindi, Bengali, Marathi, Telugu
Ans: (a)

Q21. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Monastery : State
(a) Dhankar Monastery : Himachal Pradesh
(b) Rumtek Monastery : Sikkim
(c) Tabo Monastery : Himachal Pradesh
(d) Kye Monastery : Arunachal Pradesh
Ans: (d)

Q22. Consider the following statements:
1. The axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23½° to the geographic axis of the earth.
2. The earth’s magnetic pole in the northern hemisphere is located on a peninsula in northern Canada.
3. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: (d)

Q23. About 95 per cent of active volcanoes occur at the
I. plate subduction zones
II. transform faults
III. island arcs
IV. mid-oceanic ridges C hoose your answer from the following codes.
(a) I. and II. (b) I. Only
(c) I. and IV. (d) all
Ans: (c)

Q24. The process that may cause physical weathering or mechanical rupture are
(a) abrasion, crystallisation, pressure release
(b) abrasion, oxidation, hydrolysis
(c) crystallisation, carbonation, thermal insolation
(d) none of these
Ans: (a)

Q25. Consider the following pairs :
Region Country
1. Chechnya : Russian Federation
2. Darfur : Mali
3. Swat Valley : Iraq
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!