You are here
Home > QB Subjectwise > 074 History Previous Year Questions

074 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Of the six systems of Hindu philosophy, some are cited below along with their founders:
1. Nyaya – Gautami
2. Samkhya – Kapila
3. Vaiseshikha – Kanada Kashyapa
4. Yoga – Patanjali
Which of the above are correctly paired?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q2. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama:
1. Madam Cama unfurled the National Flag at the International Socialist Conference in Paris in the year in 1907.
2. Madam Cama served as the Private Secretary to Dadabhai Naoroji.
3. Madam Cama was born to Parsi parents
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(b) 1 and 2, only
(d) 3 only

Ans: (b)

Q3. Provide is the correct chronological order of the given Bhakti saints?
(i) Tukaram (ii) Namdev (iii) Chaitanya (iv) Ramanuja
Codes:
(a) (i) (iii) (ii) (iv)
(b) (iv) (ii) (iii) (i)
(c) (ii) (iv) (i) (iii)
(d) (iii) (ii) (i) (iv)

Ans: (b)

Q4. The mercantile community was most attracted to Jainism because:
(a) It could follow the religion without any hindrance to its economic activities
(b) The Vedic rituals and sacrifices were hindrances to its vocation
(c) The peace and non-violence of Jainism was conducive to the development of trade and commerce
(d) The doctrine of Kama of Jainism greatly impressed the merchants and traders

Ans: (c)

Q5. Consider the following statements
1. Battle of Buxar provided the key to the English to establish their rule in India.
2. The Treaty of Allahabad, concluded in 1765, enabled the British to establish their rule in Bengal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q6. Match the columns:
A. “Freedom at Midnight” 1. Mahatma Gandhi
B. “Nineteen Eighty Four” 2. Sarojini Naidu
C. “My Experiments with 3. Larry Collins and Truth” Dominique Lapierre
D. “The Song of India” 4. George Orwell
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 1 2 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

Q7. Thillana is a format of
(a) Kathak
(b) Kuchipudi
(c) Odissi
(d) Bharatnatyam

Ans: (d)

Q8. The Mansabdari system of the Mughals was a complex system. Its efficient functioning depended upon
1. the practice of offering the title of ‘Mansabdar’ to military personnel only.
2. proper functioning of the dagh (branding) system.
3. proper functioning of the jagirdari system.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 1 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) All of these

Ans: (c)

Q9. Which of the following statement(s) is (are) false regarding the rathas of Mamallapuram?
1. They are called rathas because they resemble chariots
2. They are rock-cut imitations of structural temples
3. They are named after the five Pandava heroes of the Mahabharata
4. All of them have an identical architectural style
Choose the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q10. The early 20th century saw frantic activity among the dalits. They set up several political organisations:
1. All India Depressed Classes Conference by Maharaja of Kolhapur in 1920
2. All India Depressed Classes Association by M C Rajah in 1929
3. All India Depressed Classes Congress by B R Ambedkar in 1930
4. All India Depressed Classes League by Jagjivan Ram in 1935
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 2 and 3
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q11. Assertion (A): The Buland Darwaza at Fatehpur Sikri was built by Akbar in 1602.
Reason (R): He wanted to commemorate his conquest of Gujarat.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q12. The tank of Great Bath complex at Mohenjodaro had stairs on
1. Northern side 2. Southern side
3. Eastern side 4. Western side
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q13. Consider the following statements and identify the person referred to therein with the help of the codes given below During his stay in England, he endeavoured to educate the British people about their responsibilities as rulers of India. He delivered speeches and published articles to support his opposition to the unjust and oppressive regime of the British Raj. In 1867, he helped to establish the East India Association of which he became the Honorary Secretary.
(a) Fierozeshah Mehta
(b) Mary Carpenter
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Anand Mohan Bose

Ans: (c)

Q14. Non-Cooperation Movement was suspended in 1921 because
(a) Violence broke out at Chauri Chaura
(b) Gandhiji was arrested for five years
(c) Government accepted the demands of Indian leaders
(d) People were not supporting this movement

Ans: (a)

Q15. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian language is
(a) Indus
(b) Brahmi
(c) Kharosti
(d) Aramic

Ans: (b)

Q16. Which one among the following is not a function of Mir Bakshi, the Head of the Military Department as well as of the nobility under Mughal rule?
(a) He made recommendations for appointment to Mansabs to the emperor
(b) He collected reports of intelligence and information agencies of the empire and presented them to the emperor at the court
(c) He was responsible for all incomes and expenditures and held control over Khalisa, Jagir and Inam lands
(d) He was responsible for the security of foreign travellers on the highways of the empire

Ans: (c)

Q17. Examine the following statements:
1. The neolithic people of Burzahom, around 2700 B.C, lived in circular or oval-shaped lakeside pit dwellings.
2. Lahuradeva (7th-5th millennium B.C.), has pushed back the antiquity of rice domestication.
3. The earliest evidence of agricultural life based on wheat and barley comes from the site of Mehrgarh.
4. The site of Piklihal is essentially an ash mound situated in the Raichur district of Karnataka.
5. A variety of bone tools have been discovered at Chirand.
Choose the code for correct statements:
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 and 4
(c) 3 and 5
(d) All are correct

Ans: (d)

Q18. Select the statements where quotes have been ascribed to the right source.
1. ‘The elections have well-established the Muslim League is the only mouthpiece of the Muslims. They are decided upon a divided India and this question must be tackled first’: MA Jinnah, 1945
2. ‘Pakistan is our irrevocable and unalterable national demand’: MA Jinnah, 1944
3. ‘India is a multilingual and therefore a multinational country’: Adhikari Thesis, 1942
4. ‘Rajaji formula offers only a shadow and husk,a maimed, mutilated and moth-eaten Pakistan: B R Ambedkar, 1946
Choose the correct code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 4

Ans: (b)

Q19. Consider the following statements pertaining to customs rates in the Mughal empire:
I. Abul Fazl mentions that 4.5 per cent was the maximum customs duties under Akbar.
II. In Jahangir’s reign customs duties were 3.5 per cent on all imports and exports of goods.
III. In Shahjahan’s reign customs duties were 2 per cent on money either gold or silver.
IV. Aurangzeb fixed a higher custom rates for non-muslims. That is why Muslim merchants smuggled goods belonging to Hindus to evade higher customs rate.
Select the correct answer from the code given below :
(a) I only
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II and IV

Ans: (d)

Q20. List-I List-II
A. Birbhanpur 1. Banas culture
B. Ujjain 2. Copper hoard
C. Kayatha 3. Ochre-coloured pottery
D. Ahar 4. Microliths
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 2 3

Ans: (b)

Q21. List-I List-II (Books) (Authors)
A. Alamgir namah 1. Muitamad Khan
B. Tabaqat-i Akbari 2. Munshi Mohd.Kazim
C. Chahar Chaman 3. Chandra Bhan Brahman
D. Iqbal namah-i 4. Nizamuddin Jahangiri Ahmad
Codes:
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 3 2 1 4
(c) 4 1 2 3
(d) 2 4 3 1

Ans: (d)

Q22. Assertion (A): Muhammad bin Tughlaq left Delhi, and, for two years lived in a camp called Swargadwari.
Reason (R): At that time, Delhi was ravaged by a form of plague and many people died.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (a)

Q23. Which is not the Indo-Aryan language?
(a) Gujarati
(b) Tamil
(c) Oriya
(d) Marathi

Ans: (b)

Q24. Which one among the following states was first annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse?
(a) Nagpur (b) Jhansi
(c) Sambalpur (d) Satara

Ans: (d)

Q25. While joining the Muslim League who said that his ‘loyalty to the Muslim League and the Muslim interest would in no way and at no time imply even the shadow of disloyalty to the larger national cause to which his life was dedicated’?
(a) Aga Khan
(b) Mohammad Ali Jinnah
(c) Mohsin-ul-Mulk
(d) Viqar-ul-Mulk

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!