You are here
Home > QB Subjectwise > 074 Geography Previous Year Questions

074 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Tropic of Capricorn in located at
(a) 23° 27’ N of the equator
(b) 23° 27’ S of the equator
(c) 66° 30’ N of the equator
(d) 66° 30’ S of the equator
Ans: (b)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:
List I
(Mining area) List II
(Mineral)
A. Kudremukh 1. dolomite
B. Mosabani 2. bauxite
C. Birmitrapur 3. iron ore
D. Lohardaga 4. copper
Codes:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 1 2
(c) 3 2 1 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q3. Normally, the temperature decreases with the increase in height from the Earth’s surface, because
1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface.
2. there is more moisture in the upper atmosphere.
3. the air is less dense in the upper atmosphere.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q4. The hill range that separates the State of Manipur from the State of Nagaland is known as
(a) Arakan hills (b) Patkai hills
(c) Barail hills (d) Manipur hills
Ans: (c)

Q5. What are the main constituents of biogas?
(a) Methane and sulphur dioxide
(b) Methane and carbon dioxide
(c) Methane, hydrogen and nitric oxide
(d) Methane and nitric oxide
Ans: (b)

Q6. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Asymmetrical fold : On e l imb mo r e inclined than the other
2. Monoclinal fold : Both the limbs are equally inclined
3. Isoclinal fold : Bo t h l imb s a r e inclined in the same direction
4. Recumbent fold : One limb is inclined and the other is vertical
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q7. Which of the following is/are correctly matched?
1. Doldrum : Equatorial low pressure belt
2. Horse latitudes : Sub-polar low pressure belt
3. Torrid zone : Sub-tropical high pressure belt
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q8. Consider the following countries
1. U.S.A 2. China
3. Mongolia 4. Brazil
5. Kazakhastan 6. Tanzania
Which of the above countries are smaller than India with respect to area?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 4, 5, and 6 only (d) 3, 5 and 6 only
Ans: (d)

Q9. Consider the map given below :
The divisions along India’s coastal region indicate
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0003.jpg
(a) coastal pollution zones
(b) salinity density isopleths
(c) the areas upto which sovereignty extend
(d) underwater relief contours
Ans: (a)

Q10. Which of the following places have their standard times, that are the same as GMT?
1. Accra 2. Dublin
3. Madrid 4. Lisbon
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q11. There are major continents on the earth’s surface.
(a) six (b) seven
(c) eight (d) five
Ans: (d)

Q12. Match the items of List I with the items of List II.
List I List II
A. Length of Indian Land Borders 1. 15,200 km
B. Length of Indian Coastline 2. 7,516.6 km
C. Distance from east to west 3. 2,933 km
D. Distance from north to south 4. 3,214 km
(a) A-1, B-2, C-3, D-4 (b) A-4, B-3, C-2, D-1
(c) A-1, B-2, C-4, D-3 (d) A-2, B-1, C-3, D-4
Ans: (a)

Q13. Which one of the following town is located in the New England state of the USA?
(a) Boston (b) Chicago
(c) Milwauki (d) St. Paul
Ans: (a)

Q14. Which one of the following sets of conditions is necessary for a good crop of wheat?
(a) Moderate temperature and moderate rainfall
(b) High temperature and heavy rainfall
(c) High temperature and moderate rainfall
(d) Low temperature and low rainfall
Ans: (a)

Q15. Which one of the following places is not located on the bank of river Ganga?
(a) Uttarkashi (b) Kanpur
(c) Fatehpur (d) Bhagalpur
Ans: (a)

Q16. Consider the following statements:
1. Old Faithful Geyser of Yellowstone Park is located in Nevada State of U.S.A
2. In the Great Geyser of Iceland, there is a saucer shaped depression above the pipe
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q17. Strong land and sea breezes can be observed in the:
(a) Mediterranean Sea
(b) Baltic Sea
(c) Bering Sea
(d) Caribbean Sea
Ans: (d)

Q18. Match list I with list II and find out the correct answer by using the codes given below:
List I List II
(State) (Capital)
A. Telangana 1. Bengaluru
B. Karnataka 2. Hyderabad
C. Tripura 3. Aizawl
D. Mizoram 4. Agartala
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 2 1 4 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (c)

Q19. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I : List II
(Minerals) : (Typical areas of Occurrence)
A. Coal : 1. Bhandara
B. Gold : 2. Karanpura
C. Mica : 3. Hutti
D. Manganese : 4. Nellore
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q20. About 50% of the world population is concentrated between the latitudes of
(a) 5°N and 20°N
(b) 20°N and 40°N
(c) 40°N and 60°N
(d) 20°S and 40°S
Ans: (a)

Q21. The immediate cause for the SE Trades to cross the equator and blow as SW monsoon winds over India is the
(a) intense low pressure over Tibet
(b) heated Ganga plain
(c) intense low pressure area of Thar
(Rajasthan)
(d) high temperature over Chhotanagpur plateau
Ans: (b)

Q22. Old chicks, Coorgs, Kents are the important varieties of which of the following crops?
(a) Coffee (b) Tea
(c) Rubber (d) Jute
Ans: (a)

Q23. The Kiel canal connects
(a) Caribbean sea and Pacific Ocean
(b) Bering sea and Chukchi sea
(c) Red sea and Mediterranean sea
(d) Baltic sea and North sea
Ans: (d)

Q24. Which of the following is/are unique characteristic/ characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy
2. Coexistence of a large number of species
3. Presence of numerous varieties of epiphytes
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q25. Statement I Most of the East flowing rivers over the Deccan plateau have deltas at their mouth.
Statement II These rivers have courses through soft rocks of the Deccan plateau.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individualy true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement ll is true
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!