You are here
Home > QB Subjectwise > 073 History Previous Year Questions

073 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. The Agrahara in early India was :
(a) The name of a village or land granted to Brahmins
(b) the garland of flowers of Agar
(c) the grant of land to officers and soldiers
(d) land or village settled by Vaishya farmers

Ans: (a)

Q2. Put the following in an ascending chronological order:
1 Puri Jagannath temple 2 Meenakshi temple 3 Mamallapuram Rathas 4 Qutab Minar
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 1, 3, 2, 4
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 3, 1, 4, 2

Ans: (d)

Q3. As per the Rig Veda, how many reasons are there for promoting agriculture?
(a) 8
(b) 7
(c) 6
(d) 5

Ans: (b)

Q4. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Mysore Peasants Revolt 1. 1835
B. Vizagapatnam Uprising 2. 1946–47
C. Kanjam Uprising 3. 1830–31
D. Kurnool Uprising 4. 1830–34
Codes:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

Q5. What were the impacts of Kautilya’s Arthashastra in Mauryan empire ?
1. The Arthashastra provided the state management of large scale trade and industry and exercise of effective control over every occupation.
2. It laid emphasis on education and moral training to the future king.
3. The Arthashastra maintained the state council to formulate the policy of the state
Which of the above statements is / are correct.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) All of them

Ans: (d)

Q6. Put the following events in chronological order and choose your answer with the help of given codes:
1. Formation of an interim government.
2. The arrival of the Cabinet Mission.
3. Muslim League Launches Direct Action.
4. Jinnah’s Wrecking of the Shimla Conference.
Codes:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 4, 2, 1, 3

Ans: (b)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I (Year) : List II (Event)
A. 1775 : 1. First Anglo- Burmese War
B. 1780 : 2. First Anglo-Afghan War
C. 1824 : 3. First Anglo –Maratha War
D. 1838 : 4. Second Anglo-Mysore War
Codes :
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 1 2
(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

Q8. Consider the following Pairs :
Tradition
1. Gatka, a traditional martial art
2. Madhubani, a traditional painting
3. Singhey Khababs Sindhu Darshan Festival State Kerala Bihar Jammu and Kashmir
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Q9. After the death of Shivaji, there was a fight for succession between
(a) Shambhaji and the widow of Shivaji
(b) Shambhaji and Bajirao
(c) Rajaram and Shambhaji
(d) None of them

Ans: (c)

Q10. On the basis of which one of the following traditional records have the dates of Buddha’s birth and death been fixed?
(1) Sinhalese traditions-Mahavamsa and Dipavamsa (2) Chinese traditions-Cantonese records (3) Indian Buddhist texts-Ashok Vadan and Vidya Vadan
Select the correct code:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q11. Which of the following statements is not correct?
(a) The Rig Vedic people worshipped nature.
(b) The Rig Vedic Aryans were by and large urban people.
(c) The Rig Vedic family comprised of parents and other kith and kin apart from husband and wife.
(d) The Rig Vedic women were highly respected and that most of the religious ceremonies were considered incomplete unless wives joined their husbands.

Ans: (b)

Q12. What was the reason for Siraj-ud- Daulah to lose his Mansad?
(a) He had a very weak army
(b) His enemies conspired against him at home
(c) He could not control widespread economic distress
(d) He followed a very rigid religious policy

Ans: (b)

Q13. Which of the following statements about the officers designated as mahamattas in Mauryan adminstration is correct?
(a) These officers were charged with the responsibility of propagating Buddhism
(b) They were appointed as viceroys of various provinces
(c) The term was used for any senior official irrespective of the duties assigned to him
(d) It is a Prakrit expression for the Sanskrit word amatya

Ans: (c)

Q14. Which one among the following statements is correct?
(a) The Revolt of 1857 was not supported by the Nizam of Hyderabad
(b) Dinabandhu Mitra was the author of the book, Unhappy India
(c) The Sindhias of Gwalior gave shelter to the Rani of Jhansi
(d) Mangal Pandey led the Sepoys March to Delhi

Ans: (a)

Q15. Consider the following statements about Jawaharlal Nehru:
1. He was the President of the Congress Party in 1947.
2. He presided over the Constituent Assembly.
3. He formed the first Congress Ministry in United Province before India’s independence.
Of these statements
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 1 and 3 are correct
(c) 1and 2 are correct
(d) None is correct

Ans: (d)

Q16. Which one of the following statements is not correct?
(a) The status of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
(b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
(c) The Khajuraho temples were built under Chandela Kings
(d) The Hoysalesvara temple is dedicated to Siva

Ans: (a)

Q17. Statement I: The annexation of Awadh by Lord Dalhousie in 1856 adversely affected the financial conditions of the sepoys.
Statement II: The sepoys had to pay higher taxes on the land where their family members stayed in Awadh.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q18. The rivers and their vedic names are given here:
1. Arjikiya–Beas 2. Parushni–Ravi
3. Asikni–Chenab 4. Vitasta–Jhelum
Select the code for correct pairs:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q19. Match the following:
List I List II
I. Harappan – A. M. G. Majumder (1921)
II. Mohenjodaro – B. R. D. Bannerjee (1931)
III. Chanhudaro – C. Ghurey (1935)
IV. Kot Diji – D. Daya Ram Sahni (1935)
Codes:
I II III IV
(a) D B A C
(b) A C D B
(c) C A B D
(d) B D C A

Ans: (a)

Q20. Which of the following items is/are correctly matched?
list I list II
A. Kaiqubad Slave Dynasty
B. Khusrau Khan Khilji Dynasty
C. Khizr Khan Lodhi Dynasty
D. Mubarak Khan Tughlaq Dynasty
(a) A and B
(b) A and C
(c) A and D
(d) Only A

Ans: (a)

Q21. Which of the following are true of Jainism?
1. It has affinity with the Sankhya system of philosophy.
2. It completely rejected the concept of the soul.
3. It has affinity with the Vedanta system of philosophy.
4. According to it the world consists of two eternal categories, viz., conscious Jiva and unconscious (Ajiva).
Choose the correct answer from the codes given below.
(a) 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4

Ans: (d)

Q22. Which of the following was not one of the demands of the Moderatres about which they organized agitations on constitutional lines during 1885 to 1905?
(a) Expansion of Legislative Councils, representation of Indians on the Secretary of State’s Council. Viceroy’s Executive Council and Government Executive Councils.
(b) Larger employment of Indians in higher services, and holding of India Civil Service Examinations in England and India simultaneously
(c) Reduction in military expenditure
(d) More educational facilities and employment opportunities for women

Ans: (d)

Q23. Consider the following events :
1. Hunter Commission
2. Charles Wood’s Despatch
3. Sadler Commission
4. Raleigh Commission Their correct chronological sequence:
(a) 3—2—1—4
(b) 2—1—4—3
(c) 1—4——3—2
(d) 4—3——2—1

Ans: (b)

Q24. The term apabhramsa was used in medieval Sanskrit texts to denote
(a) outcastes among the Rajputs
(b) deviations from Vedic rituals
(c) early forms of some of the modern Indian languages
(d) non-Sanskrit verse metres

Ans: (c)

Q25. The only inscribed stone portrait of Emperor Ashoka has been found at
(a) Sanchi (b) Amaravati
(c) Kanaganahalli (d) Ajanta

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!