You are here
Home > QB Subjectwise > 073 Geography Previous Year Questions

073 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Geological time is
(a) scale of geological history of Earth
(b) time of geological past
(c) time from which a geologist has got samples
(d) none of these
Ans: (a)

Q2. India lies in the northern hemisphere between the _ _ _ _ _ _ _ _ _ parallel to the latitude and the meridians of the longitude.
(a) 8°4′ N and 37°6′ N; 8°7′ E and 9°25′ E
(b) 8°7′ N and 9°25′ N; 8°4’E and 37°6′ E
(c) 10°5′ N and 30°6′ N; 10°8′ E and 40° 30′ E
(d) 10°8′ N and 40°30′ N; 10°5′ E and 30°6′ E
Ans: (c)

Q3. A new type of El Nino called El Nino Modoki appeared in the news. In this context, consider the following statements:
1. Normal El Nino forms in the Central Pacific Ocean whereas El Nino Modoki forms in Eastern Pacific Ocean
2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic Ocean but El Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q4. The Tropic of Cancer does not pass through
(a) Orissa (b) Tripura
(c) Chhattisgarh (d) Rajasthan
Ans: (a)

Q5. Which one of the following is the correct order in which the following cities are located from West to East?
(a) Alwar-Gorakhpur-Ranchi-Bhagalpur
(b) Bhagalpur-Ranchi-Alwar-Gorakhpur
(c) Ranchi-Alwar-Bhagalpur-Gorakhpur
(d) Gorakhpur-Bhagalpur-Ranchi-Alwar
Ans: (a)

Q6. Which of the following are the major factors responsible for the monsoon type of climate in India?
1. Location
2. Thermal contrast
3. Upper air circulation
4. The Himalayan Mountains
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 4 only (b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only
Ans: (b)

Q7. Apart from Tamil Nadu (Neyveli), lignite is found at
(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Orissa
Ans: (a)

Q8. Match the columns :
List-I
A. Southeastern coast of U.S.A.
B. West coast of South Africa
C. Southwestern coast of South America
D. Southeastern coast of Japan List-II
1. Florida current
2. Kuroshio current
3. Beneguella current
4. Peruvian current
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 3 4 2
(c) 1 4 3 2
(d) 2 4 3 1
Ans: (b)

Q9. Which one of the following is associated with Indian Agriculture?
(a) I.C.A.R. (b) I.C.C.R.
(c) I.C.M.R. (d) I.C.W.A
Ans: (a)

Q10. The most prominent gases in the atmosphere, in terms of volume, are
(a) nitrogen and methane
(b) nitrogen and oxygen
(c) oxygen and carbon dioxide
(d) hydrogen and nitrogen
Ans: (b)

Q11. Which of the following is/are West flowing river(s) of India?
1. Mahanadi 2. Krishna
3. Narmada 4. Cauvery
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3
(c) Only 3 (d) 1 and 3
Ans: (c)

Q12. Mist is a result of which one of the following
(a) Condensation (b) Evaporation
(c) Sublimation (d) Saturation
Ans: (a)

Q13. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Atmospheric layer) (Special feature)
A. Troposphere 1. Mother of pearls
B. Stratosphere 2. Normal lapse rate
C. Ionosphere 3. Aurora Borealis
D. Mesosphere 4. Rise in temperature
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 3 4
(d) 1 3 4 2
Ans: (c)

Q14. Which of the following are the chief sources of hard wood timber?
1. Tropical evergreen forests
2. Tropical deciduous forests
3. Temperate broad leaved forests
4. Temperate coniferous forests
Code:
(a) 1 and 2 (b) 3 and 2
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4
Ans: (a)

Q15. Consider the following statements:
1. Food crops get the top priority in almost all parts of India.
2. Different parts of the country are suitable for producing both the tropical and the temperate crops.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q16. Important oil fields of the Brahmaputra Valley include
(a) Digboi and Kilboi
(b) Lunej and Ankhleshwar
(c) Badarpur and Masimpur
(d) Naharkatia and Moran
Ans: (a)

Q17. Fog is common around Newfoundland coast because
(a) Icebergs melt around the coast
(b) Warm and cold currents meet
(c) The rainfall is heavy
(d) High tides cause storms
Ans: (b)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(Dam) List II
(River)
A. Nagarjunasagar 1. Mahanadi
B. Matatilla 2. Barakar
C. Maithon 3. Krishna
D. Hirakud 4. Betwa
Codes:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 1 4 3 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q19. Injurious ultraviolet radiations are mostly prevented from reaching the land surface as these are absorbed mostly by which one of the following?
(a) Stratosphere (b) Troposphere
(c) Ionosphere (d) Mesosphere
Ans: (a)

Q20. Which one of the following statements is correct?
(a) Red soil lie on the periphery of the Peninsular plateau
(b) The laterite soils are more acidic on the low-lying areas than on the higher areas
(c) Alluvial soils are poor in potash and phosphorus
(d) Black soils are rich in phosphorous, nitrogen and organic matter
Ans: (a)

Q21. Which one of the following statements concerning the natural vegetation of India is not correct?
(a) Sal is found in moist deciduous forests.
(b) Casuarina is largely found along the coastal region of Tamil Nadu.
(c) Deodar is a coniferous species of tree.
(d) Shola forests are found mainly on the upper reaches of Himalaya.
Ans: (d)

Q22. Between heights of 20 to 50 km in the stratosphere the temperature rises from about –55ºC to 0ºC because of:
(a) Large absorption of solar radiation by pure air.
(b) Lack of vertical movement of air.
(c) Presence of ozone gas.
(d) Presence of minute particles.
Ans: (c)

Q23. Dnipropetrovsk Street producing centre lies in which of the following countries?
(a) Russian Federation (b) Georgia
(c) Ukraine (d) Belarus
Ans: (c)

Q24. Consider the following pairs:
Ore Metal
1. Bauxite : Aluminium
2. Wolfram : Tungsten
3. Pyrites : Lead
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Ans: (a)

Q25. The Jharkhand region is spread over
(a) Bihar and Madhya Pradesh only
(b) Bihar and Orissa only
(c) Bihar, Orissa, Madhya Pradesh and West Bengal
(d) Madhya Pradesh, Orissa and West Bengal only
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!