You are here
Home > QB Subjectwise > 072 History Previous Year Questions

072 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. In the “Individual Satyagraha”, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: (b)

Q2. Which among the following are the five principles of peaceful co-existence of Panchsheel as outlined by Jawaharlal Nehru?
(a) Mutual respect, military collaboration, economic collaboration, de-colonisation and territorial integrity
(b) Mutual respect for each other territorial integrity and sovereignty, non-aggression, non-interference, equality and mutual benefit and peaceful co-existence
(c) Peaceful co-existence, economic collaboration cultural interaction, territorial integrity and decolonisation
(d) Disarmament, peaceful co-existence, economic collaboration, cultural interaction and territorial integrity

Ans: (b)

Q3. Thomas Babington Macaulay (1) authored the Education Minute (2) formulated the Thuggee Act (1836) (3) drafted the Indian Penal Code (4) helped draft the Great Reform Bill of Britain Choose the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) all the above

Ans: (d)

Q4. Why were most of the Ashoka inscriptions inscribed in the Prakrit language?
(a) Because it was the language of the State
(b) Because it was used by the tathagata Buddha
(c) Because it was understood by a majority of the people
(d) Because it was the only language known at that time

Ans: (c)

Q5. What is the correct sequence of the following events?
A. The Lucknow Pact
B. The introduction of Dyarchy
C. The Rowlatt Act
D. The Partition of Bengal
(a) A, B, C, D
(b) A, C, B, D
(c) D, A, C, B
(d) D, C, B, A.

Ans: (c)

Q6. Consider the following pairs: [CSAT 2015-I] Medieval Indian State Present Region
1. Champaka : Central India
2. Durgara : Jammu
3. Kuluta : Malabar
Which of the above pairs is / are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1 and 3 Only

Ans: (b)

Q7. Match the columns :
List-I : List-II
A. Amaravati : 1. Hoysalas
B. Aihole : 2. Cholas
C. Thanjavur : 3. Satavahanas
D. Halebid : 4. Chalukyas : 5. Pandyas
Select the correct answer from the codes given below :
A B C D
(a) 2 4 5 1
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 2 1
(d) 4 5 2 3

Ans: (c)

Q8. The song ‘Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the liberation struggle of Bangladesh. Who wrote this song?
(a) Rajni Kanta Sen
(b) Dwijendralal Ray
(c) Mukunda Das
(d) Rabindranath Tagore

Ans: (d)

Q9. Which British military officer defeated Tipu Sultan in India, Napolean Bonaparte in Europe and eventually, became the Duke of Wellington?
(a) Arthur Wellesley (b) Robert Clive
(c) Warren Hastings (d) Richard Wellesley

Ans: (d)

Q10. Who was the editor of the journal Indian Social Reformer that was started in 1890?
(a) K. T. Telang (b) Veeresalingam
(c) N. G. Chandavarkar (d) K. N. Natarajan

Ans: (d)

Q11. The following statements carry the details of some of the important battles of history:
1. First battle of Tarain fought between Prithviraj Chauhan and Mohammad Ghauri
2. First Battle of Panipat between Babar and lbrahim Lodi
3. Battle of Talikota between Vijayanagar and five new kingdoms – Bijapur, Golconda, Ahmadnagar, Bidar and Berar
4. Battle of Khanwa between Babar and Rana Sangha
Select the code for the correct statements:
(a) Only 2
(b) Only 4
(c) 1, 2, and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q12. Assertion (A): The Arthashastra of Kautilya provided for the office of the superintendent of trade.
Reason (R): The state engaged in extensive trade.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (c)

Q13. Which of the following was/were not responsible for the failure of the revolutionary terrorists?
A. Class and caste limitations.
B. Lack of central leadership and a common plan.
C. Secular beliefs of the terrorists.
D. Lack of communication facilities.
E. Ruthless and repressive policy of the British.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) B only
(b) C only
(c) A and C
(d) C and D.

Ans: (b)

Q14. Arrange the following Gupta emperors in the chronological order
1. Samudragupta 2. Chandragupta-I
3. Skandagupta 4. Chandragupta-II
Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 1 2
(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Q15. Which of the following was/were the main feature (s) of the Government of India Act, 1919?
1. Introduction of separate electorates for Muslims.
2. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces.
3. Expansion and reconstitution of central and provincial legislatures.
Select the correct answer using the codes given below
(a) Only 2
(b) 1 and 3
(c) Only 3
(d) 2 and 3

Ans: (d)

Q16. Which one of the following is the correct chronological order of the battle fought in India in the 18th Century?
(a) Battle of Wandiwash – Battle of Buxar – Battle of Ambur – Battle of Plassey.
(b) Battle of Ambur – Battle of Plassey – Battle of Wandiwash – Battle of Buxar.
(c) Battle of Wandiwash – Battle of Plassey – Battle of Ambur – Battle of Buxar.
(d) Battle of Ambur – Battle of Buxar – Battle of Wandiwash – Battle of Plassey.

Ans: (b)

Q17. In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid?
(a) 1853 (b) 1854
(c) 1856 (d) 1858

Ans: (a)

Q18. What was /were the formative influence(s) on the philosophy of Mahatma Gandhi?
1. Gandhiji was influenced by the 18th century Pranami sect that advocated the unity of faiths.
2. Gandhiji was influenced by the theosophists.
3. Gandhiji was an admirer of the writings of Romantics like Wordsworth.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 only

Ans: (c)

Q19. Arrange the following developments in an ascending chronological sequence:
(1) Iltutmish’s recognition as the Sultan of Delhi (2) Building of first mosque in Delhi (3) Fall of Chalukyas (4) Destruction of Baghdad by Mongols
Select the code for correct chronological sequence:
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 2, 1, 4, 3
(c) 3, 2, 1, 4
(d) 1, 2, 4, 3

Ans: (c)

Q20. Assertion (A): Buddha challenged the importance of birth as the principal determinant of one’s social status.
Reason (R): He proclaimed that one did not become a Brahmana by the mere fact of one’s birth.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (b)

Q21. Match List I with List II, using the given codes.
List I List II
A. Abdul Quaium Khan 1. Delhi
B. Hakim Ajmal Khan 2. Bengal
C. Chaudhuri Khaliq 3. North-West Frontier Province
D. Fazlul Huq 4. UP
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 1 2 3
(b) 3 1 4 2
(c) 1 4 2 3
(d) 1 4 3 2.

Ans: (b)

Q22. Which of the following was not one of the popular beliefs and customs prevalent during the Sangam Age?
(a) There was much faith in omens and astrology
(b) A woman with dishevelled hair was a bad omen
(c) Rites were performed to avert the mischief of demons
(d) Eclipses were believed to be the result of Rahu and Ketu eating up the sun and the moon

Ans: (d)

Q23. List-I List-II
A. Champaran Mein 1. D.P. Mishra Mahatma Gandhi
B. The Springing Tiger 2. Rajendra Prasad
C. Living an Era 3. Hugh Toye
D. India from Curzon to 4. Durga Das to Nehru and After
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

Q24. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 was :
(a) That all Indian States should join the Indian Union as a condition to consider any degree of autonomy for India
(b) The creation of an Indian Union with Dominion status very soon after the Second World War
(c) The active participation and cooperation of the Indian people, communities and political parties in the British war effort as a condition for granting independence with full sovereign status to India after war.
(d) The framing of a constitution for the entire Indian Union, with no separate constitution for any province, and a Union Constitution to be accepted by all provinces

Ans: (b)

Q25. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!