You are here
Home > QB Subjectwise > 072 Geography Previous Year Questions

072 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following minerals found in a natural way in the state of Chhattisgarh?
1. Bauxite 2. Dolomite
3. Iron ore 4. Tin
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q2. Consider the following pairs:
List I (Sea) List II (Ocean)
1. Kara Sea : Atlantic Ocean
2. Baltic Sea : Arctic Ocean
3. Weddell Sea : Southern Ocean
4. Coral Sea : Pacific Ocean
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) None
Ans: (c)

Q3. Where are the Balearic Islands located?
(a) Mediterranean Sea (b) Black Sea
(c) Baltic Sea (d) North Sea
Ans: (a)

Q4. Winter rainfall in North-West India is caused by
(a) South-West Monsoon
(b) Retreating monsoon
(c) Tropical cyclones
(d) Western Disturbances
Ans: (d)

Q5. With reference to, the river Luni, which one of the following statements is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat
(b) It flows into Gulf of Kuchchh
(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of-Indus
(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kuchchh
Ans: (d)

Q6. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(a) Rainfall throughout the year
(b) Rainfall in winter only
(c) An extremely short dry season
(d) A definite dry and wet season
Ans: (d)

Q7. Luni River is in
(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Himachal Pradesh
Ans: (b)

Q8. Which one of the following is depositional landform ?
(a) Stalagmite (b) Lapis
(c) Sinkhole (d) Cave
Ans: (a)

Q9. Where does Indus river empty itself?
(a) Andaman Sea (b) Arabian Sea
(c) Bay of Bengal (d) Red Sea
Ans: (a)

Q10. Cordillera in North America is a
(a) river basin (b) high plateau
(c) inland lake (d) mountain system
Ans: (d)

Q11. Which of the following statements regarding submarine canyons are wrong?
(a) They tend to have steep side slopes
(b) Most canyons are formal by turbidity currents
(c) There are no tributaries of the submarine canyons
(d) They are similar to youthful river valleys on the land but are much deeper than the river valleys on the land.
Ans: (c)

Q12. The waterfall ‘Victoria’ is associated with the river
(a) Amazon (b) Missouri
(c) St. Lawrence (d) Zambezi
Ans: (d)

Q13. Match the following List I List II
(Type of climate (Area in India) according to Koeppen)
A. Cwg 1. U.P
B. Dfc 2. A r u n a c h a l Pradesh
C. Et 3. Uttarakhand
D. E 4. Jammu and Kashmir
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q14. Maximum production of paddy per unit water consumption can be best achieved in a GEOGRAPHY
(a) Nonporous soil
(b) Porous soil
(c) Impervious soil
(d) Soil that allows slow percolation
Ans: (d)

Q15. Consider the following States :
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram In which of the following states do “Tropical Wet Evergreen Forests” occur?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q16. cartography is
(a) mapmaking
(b) mapmaking through graphic representation
(c) mapmaking through measurement of the surfaces of the Earth
(d) All of these
Ans: (d)

Q17. Which of the following mountain chains has two dissimilar types of vegetation on its two slopes?
(a) Aravalis
(b) Vindhyas
(c) Eastern Ghats
(d) Western Ghats
Ans: (d)

Q18. The seaward extension of the continent from shoreline to the continental edge is called
(a) Continental rise (b) Continental slope
(c) Continental shelf (d) None of the above
Ans: (c)

Q19. Which one of the following is the oldest mountain range in India?
(a) Himalayas (b) Aravalli
(c) Satpura (d) Nilgiri
Ans: (b)

Q20. Which one of the following is correct? The Palghat Gap serves inland communications from
(a) Madurai to Thiruvananthapuram
(b) Chennai to Kochi
(c) Pune to Mumbai
(d) Bangaluru to Mangalore
Ans: (a)

Q21. Which of the following factors of ocean current formation is specific to the North Indian Ocean?
(a) Salinity difference (b) Shape of coasts
(c) Evaporation (d) Change of seasons
Ans: (d)

Q22. Which of the following statements is not correct?
(a) In New Zealand, sex ratio is expressed in terms of number of females per hundred males.
(b) In U.S.A. sex ratio is expressed in terms of number of males per hundred females.
(c) In India, sex ratio is expressed in terms of number of females per thousand males.
(d) In the Russian Federation, sex ratio is expressed in terms of number of males per thousand females.
Ans: (d)

Q23. Consider the following statements:
1. India needs at least 33 percent of its total area to be covered by forests for a proper ecological balance
2. Deforestation has taken place in areas where forests are needed the most.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q24. Match the following :
A. Lignite : 1. Jharia
B. Coal : 2. Hazaribagh
C. Mica : 3. Neyveli
Select the correct answer using the codes given below:
A B C
(a) 3 1 2
(b) 1 2 3
(c) 3 2 1
(d) 1 3 2
Ans: (a)

Q25. Earthquakes are caused due to
(a) Volcanic eruptions
(b) Landslides
(c) Cyclones
(d) Movement of a part of earth’s surface on account of the faulting of rocks
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!