You are here
Home > QB Subjectwise > 071 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

071 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Article 359 of the Constitution of India deals with which one of the following?
(a) Declaration of financial emergency
(
b) Promulgation of President’s rule in a State
(
c) Suspension of the enforcement of fundamental rights except a few during emergency
(
d) Terms and conditions of service of Members of the Union Public Service Commission
Ans: (c)

Q2. Who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1975?
(a) V.V. Giri
(
b) Giani Zail Singh
(
c) Fakhruddin Ali Ahmed
(
d) Shankar Dayal Sharma
Ans: (c)

Q3. Which one of the following statements is not correct about the Advocate General of the State?
(a) The Advocate General holds office during the pleasure of the Governor
(
b) The Advocate General is appointed by the Governor
(
c) The Advocate General advises the State Government on legal matters
(
d) The Advocate General cannot take part in the proceedings in the State Legislature
Ans: (d)

Q4. Which of the following provisions of the Constitution of India was/were given immediate effect from November 26, 1949?
1. Citizenship
2. Emergency provisions
3. Elections
4. Federal system Select the correct answer from the codes given below:
(a) Only 1
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 4
(
d) 1 and 3
Ans: (d)

Q5. Which of the following are included in the Directive Principles of State Policy in the Constitution of India?
1. Uniform civil code for the citizens
2. Separation of judiciary from executive
3. Protection of monuments of national importance Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q6. Consider the following statements:
1. No Proclamation of Emergency can be made by the President of India unless the Union Ministers of Cabinet rank, headed by the Prime Minister, recommended to him, in writing, that such a Proclamation should be issued.
2. The President of India must issue a Proclamation of Revocation of Emergency any time that the Lok Sabha passes a resolution disapproving the proclamation or its continuance.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(
b) 2 only
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below:
List-I List-II
(Parliamentary Device) (Substance)
A. Cut Motion – 1. To draw attention of the Ministers on the matters of urgent public importance
B. Call Attention Motion – 2. To draw attention of the Speaker towards incorrect or incomplete answer by Ministers
C. Privilege Motion – 3. To move a proposal to reduce expenditure on the budget proposals
D. Adjournment Motion – 4. To interrupt the normal business of the House
– 5. To conclude a discussion on demand for grants
Codes:

A B C D
(a) 3 1 2 4
(
b) 2 4 5 1
(
c) 3 4 2 1
(
d) 2 1 5 4
Ans: (a)

Q8. Which of the following statements regarding Supreme Court of India are correct?
1. It has the power to entertain appeal from any court or tribunal within India.
2. It has the power to deliver advisory opinion on any question of fact or law referred to it by the President.
3. Salaries of the Judges of the Supreme Court are subject to vote by the Parliament.
4. Its jurisdiction is binding on all other courts within India.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) 2 and 4
(
c) 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Features) (Related to)
A. Democratic Decentralisation – 1. 73rd Amendment
B. Nagar Panchayats – 2. 74th Amendment
C. Panchayati Raj Elections – 3. B.R. Mehta Committee
D. Two Tier System – 4. Ashok Mehta Committee
Codes:

A B C D
(a) 3 1 2 4
(
b) 4 1 2 3
(
c) 4 2 1 3
(
d) 3 2 1 4
Ans: (d)

Q10. The role of the Finance Commission in Centre-State fiscal relations has been undermined by the:
(a) State Governments
(
b) Zonal Councils
(
c) Planning Commission
(
d) Central Government
Ans: (c)

Q11. The office of Lokpal and Lokayukta in India is based on which one of the following?
(a) Parliamentary Commissioner of UK
(
b) Ombudsman in Scandinavia
(
c) Procurator General of Russia
(
d) Council of State in France
Ans: (b)

Q12. Consider the following statements:
1. Every member of either House of Parliament shall, before taking his seat, make and subscribe before the Speaker, an oath or affirmation.
2. Every person appointed to be the Comptroller and Auditor-General of India shall, before he enters upon his office, make and subscribe before the President an oath or affirmation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q13. Which of the following statements regarding the residuary powers of legislation are correct?
1. The Lok Sabha has the exclusive power to make laws on any matter not enumerated in the Concurrent List.
2. Residuary powers of legislation are laid down in Article 248 of the Constitution.
3. Residuary powers include the power of imposing taxes not mentioned in any of the three lists.
4. Article 248 of the Constitution provides for the establishment of additional courts.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 4
(
d) 2 and 3
Ans: (d)

Q14. Q

Q15. The philosophical postulates of the Constitution of India are based on:
(a) Nehru Report, 1928.
(
b) Objectives Resolution of Pandit Nehru, 1947.
(
c) Mahatma Gandhi’s article ‘Independence in Young India’,1922.
(
d) Indian National Congress’s Resolution for Complete Independence, 1929.
Ans: (b)

Q16. Which of the following statements regarding the Fundamental Duties contained in the Indian Constitution are correct?
1. Fundamental duties can be enforced through writ jurisdiction.
2. Fundamental duties have formed a part of the Indian Constitution since its adoption.
3. Fundamental duties became a part of the Constitution in accordance with the recommendations of the Swaran Singh Committee.
4. Fundamental duties are applicable only to citizens of India.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 2 and 3
(
d) 3 and 4
Ans: (d)

Q17. Consider the following statements:
1. On the expiry of the term of five years by the President of India, the outgoing President must continue to hold office until his successor enters upon his office.
2. The Electoral College for the President’s election consists of the elected members of the Legislative Assemblies of Delhi and Puducherry also.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q18. Which one of the following is not applicable regarding the purpose of Cut Motion?
(a) Raising questions of urgent public importance
(
b) Drawing attention to any lapse on the part of the administration
(
c) Drawing attention to specific problems
(
d) Concentrating discussion on some concrete points
Ans: (a)

Q19. Consider the following statements with respect to Governor of a State:
1. A Governor shall, notwithstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor enters upon his office.
2. No person shall be eligible for appointment as Governor unless he has completed the age of thirty years.
3. The question whether any, and if so what, advice was tendered by Ministers to the Governor shall not be inquired into in any Court.
Which of the statement (s) given above is / are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 1 and 3
(
d) Only 3
Ans: (c)

Q20. Consider the following statements:
1. In an urban area where municipal services are being provided by an industrial establishment, it is still mandatory to constitute a Municipality under the 74th Constitutional Amendment Act.
2. It is obligatory to constitute Ward Committees for one or more wards within the territorial area of a Municipality having a population of 3 lakhs or more.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q21. The members of the National Commission for STs are appointed by the:
(a) Cabinet Committee on Appointments
(
b) Parliament of India
(
c) President of India
(
d) Minister for Tribal Affairs
Ans: (c)

Q22. Which one of the following is a Central Service?
(a) Educational Service
(
b) Agricultural Service
(
c) Overseas Communication Service
(
d) Cooperative Service
Ans: (c)

Q23. The Assam (Alteration of Boundaries) Act, 1951 altered the boundaries of the State of Assam by ceding a strip of territory comprised in that state to which of the following countries?
(a) Pakistan
(
b) Nepal
(
c) Bhutan
(
d) Myanmar
Ans: (c)

Q24. Where was the first position of ombudsman instituted to safeguard the rights of citizens?
(a) Austria
(
b) Sweden
(
c) Finland
(
d) Denmark
Ans: (b)

Q25. In which of the following years, the Citizenship Act, 1955 has been amended?
1. 1986
2. 1992
3. 2003
4. 2005
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 1, 2, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!