You are here
Home > QB Subjectwise > 071 History Previous Year Questions

071 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Which one of the following statements is correct regarding the mode of payment of land revenue during the Mughal period?
(a) The peasants paid revenue in metallic currency.
(b) The peasants paid revenue in cowry.
(c) The peasants paid revenue in the form of crops.
(d) There was no uniform mode of payment of revenue throughout the Mughal Empire.

Ans: (d)

Q2. List-I List-II
A. Mando 1. Jammu and Kashmir
B. Sutkangendor 2. Baluchistan
C. Daimabad 3. Maharashtra
D. Alamgirpur 4. Uttar Pradesh
Choose the answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) all of these
(d) none of these

Ans: (c)

Q3. Match the following:
List-I List-II
A. Revenue acceptance 1. Patta deed
B. Market town 2. Qabuliyat
C. Mughal silver coin 3. Mohur
D. Revenue title deed 4. Qasbah
E. Mughal gold coin 5. Shahrukh
(a) A-2, B-3, C-1, D-4, E-5
(b) A-1, B-2, C-3, D-4, E-5
(c) A-2, B-1, C-5, D-2, E-3
(d) A-2, B-1, C-4, D-3, E-5

Ans: (c)

Q4. Consider the following statements:
1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.
2. The Cholas sent an expedition against Sailendra Empire of South East Asia and conquered some of the areas.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q5. Sultanates of Delhi have taken which of the following in their buildings from the ancient architecture?
(a) Mehrab
(b) Gumbaj
(c) Arched openings
(d) Decoration figures

Ans: (c)

Q6. The suppression of Indian language newspapers under the Vernacular Press Act of 1878 was caused by the criticism of
(a) lavish lifestyle of the English officials
(b) ill-treatment given to Indigo workers by their English masters
(c) inhuman approach of English officials towards the victims of the famine of 1876-77
(d) misuse of religious places of India by English officials

Ans: (c)

Q7. Some of the important initiatives that contributed to the strengthening of the Indian National Movement were as follows:
1. Dandi March: Mahatma Gandhi
2. Poorna Swaraj Resolution at Lahore session of the Congress: Jawaharlal Nehru
3. Bardoli Andolan: Abdul Ghaffar Khan
4. Red Shirts Movement: Sardar Patel
Select the code:
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) Only 3
(d) 1, 2 and 4

Ans: (b)

Q8. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Qutub-ud-din Aibak was considered a generous ruler and was popularly called Lakh Bakhsh.
II. Qutub-ud-din Aibak was given the title of Amir-i-Akhur.
III. The Quattal-ul-Islam mosque was built during the reign of Iltutmish.
(a) Only III
(b) Only II
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (a)

Q9. Match List I and List II.
List I List II
1. 1954 A. State Bank of India
2. 1955 B. Bhabha Atomic Research Centre
3. 1956 C. All India Institute of Medical Sciences
4. 1952 D. National Development Council
Codes:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 4 1 2 3
(c) 1 4 2 3
(d) 1 4 3 2.

Ans: (a)

Q10. Consider the following statements:
1. A war of succession started among the four sons of the Emperor Shahjahan in 1657 A.D.
2. There was no codified Law of Succession for the Mughal dynasty.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q11. During the Mughal period, under the Zabti system, land revenue was assessed and was required to be paid
(a) In cash or kind
(b) Only in cash
(c) Only in kind
(d) By the zamindar on behalf of the peasants

Ans: (a)

Q12. The Radcliffe Committee was appointed to
(a) solve the problem of minorities in India
(b) give effect to the Independence Bill
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) enquire into the riots in East Bengal

Ans: (c)

Q13. Gandhiji led the Indian Nationalist Movement from the front and his leadership was motivated by a wider philosophy, he nurtured throughout the course of the movement. Which one among the following was a continuous movement based on this philosophy and not a specific movement?
(a) Non-Cooperation Movement
(b) Swadeshi Movement
(c) Quit India Movement
(d) Civil Disobedience Movement

Ans: (b)

Q14. Arrange the following organisations in a chronological sequence:
1. Indian National Social Conference
2. Tattvabodhini Sabha
3. Arya Samaj
4. Rama Krishna Mission
(a) 2, 3, 1, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

Q15. Match List I with List II using the given codes.
List I (Authors) List II (Works)
A. Bharavi (i) Kiratarjuniyam
B. Ashvaghosha (ii) Buddha charita
C. Varahamihira (iii) Rajatarangini
D. Kalhana (iv) Brihatsamhita
Codes:
A B C D
(a) (i) (ii) (iv) (iii)
(b) (ii) (i) (iv) (iii)
(c) (iii) (iv) (ii) (i)
(d) (iv) (iii) (i) (ii)

Ans: (b)

Q16. Who among the following played an important role in the signing of the Gandhi–Irwin Pact?
A. Motilal Nehru
B. Tej Bahadur Sapru
C. Madanmohan Malviya
D. Jayakar
E. Chintamani
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A and B
(b) B and D
(c) B and C
(d) D and E.

Ans: (b)

Q17. With reference to the Vijaynagar administration, consider the following statement :
1. The tradition of village self government was discarded.
2. The kingdom was divided into rajyas or mandalams below which nadu, sthala and grama.
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q18. What was the important reason for the fall of Vijayanagar Empire?
(a) Unity among the Muslim rulers
(b) Internal instability and weakness of Princes
(c) Moplah’s rebellion
(d) Economic bankruptcy

Ans: (a) Q 10. “Bijanti” government is compared to the Chola’s for(a) Rural democracy (b) Administrative system (c) Land revenue collection system (d) Display of wealth

Q19. Which one of the following observation is not true about the quit India movement of 1942?
(a) It was a non-violent movement.
(b) It was led by Mahatma Gandhi.
(c) It was a spontaneous movement.
(d) It did not attract the labour class in general.

Ans: (a)

Q20. Which one among the following pairs is correctly matched?
(a) The Second Battle : Defeat of Jaichand of Kannauj of Tarain by Muhammad of Ghori
(b) The First Battle of : Defeat of Sikander Lodhi by Panipat Babur
(c) The Battle of Chausa : Defeat of Humayun by Sher Shah
(d) The Battle of Khanwa : Defeat of Rana Pratap by Akbar

Ans: (b)

Q21. The colonial construction of Indian history transported which of the following into the intellectual make-up of the educated middle-class of the time:
1. James Mill’s periodisation of Indian history
2. Marshman’s description of social customs
3. Henry Beveridge’s account of religious practices
4. Robert Orme’s explanation of the British military success
Select the code for correct statements
(a) Only 1 is correct
(b) 1 & 2 are correct
(c) 1, 3 & 4 are correct
(d) 1,2,3, & 4 are correct

Ans: (d)

Q22. Which of the following non-Gupta inscriptions give us information about the Guptas?
A. Inscriptions of Kadambas
B. Those of the Varman dynasty
C. Those of the Hunas
D. Those of the Chalukyas
E. Those of the Rashtrakutas
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) All of them
(b) A, B and C
(c) A, B, C and E
(d) B, C, D and E

Ans: (d)

Q23. Match List I with List II.
List I List II 1. Hindu Mahasabha
(A) 1906 2. Indian Liberal Federation
(B) 1915 3. Muslim League
(C) 1916 4. Home Rule League
(D) 1918
Codes:
(1) (2) (3) (4)
(a) B D A C
(b) B A D C
(c) C B D A
(d) D A C B.

Ans: (a)

Q24. Which of the following new techniques in cotton textile industry was/were introduced in India by the Turks in the Medieval period?
1. Spindle
2. Spinning wheel
3. Water frame
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 2 only

Ans: (d)

Q25. Assertion (A): Ashoka annexed Kalinga to the Mauryan Empire.
Reason (R): Kalinga controlled the land and sea routes to South India.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!