You are here
Home > QB Subjectwise > 071 Geography Previous Year Questions

071 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The east-west corridor of the Golden Quadrilateral connects which of the following places.
(a) Silchar and Porbandar
(b) Guwahati and Ahmedabad
(c) Kandla and Tinsukia
(d) Itanagar and Jamnagar
Ans: (a)

Q2. Nanda Devi peak forms a part of:
(a) Assam Himalayas
(b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas
(d) Punjab Himalayas
Ans: (b)

Q3. In the map given below, four islands of Indian Ocean region i.e. (a) Seychelles, (b) Chagos, (c) Mauritius and (d) Socatra are marked as 1, 2, 3 and 4. Match them and select the correct answer from the codes given below Islands not to scale 4 3 1 2
Codes :
A B C D

(a) 1 3 4 2
(b) 3 1 2 4
(c) 1 3 2 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (d)

Q4. The water cycle is
(a) exchange of water between the earth and atmosphere
(b) movement of water between the earth and atmosphere
(c) both are correct
(d) none of these
Ans: (c)

Q5. The expression of earliest volcanic activity in India is found in
(a) Dalma Hill of Bihar
(b) North Western Deccan Plateau
(c) Buldhana district of Maharashtra
(d) Kumaon Hill Region
Ans: (c)

Q6. In which one of the following areas is monsoon climate found?
(a) Pacific Coast of Columbia
(b) South-Eastern United States
(c) Southern Part of South Africa
(d) Central California
Ans: (a)

Q7. Which one among the following is the type of the Comoros Islands, which lie in the Indian Ocean between Northern Madagascar and the African Coast?
(a) Volcanic (b) Glacial eroded
(c) Eolian deposited (d) Folded
Ans: (a)

Q8. Consider the following statements:
1. Alluvial fans and alluvial cones are formed by the depositional work of rivers at the foothill.
2. Coalescing of a number of adjacent alluvial fans leads to formation of a flood plain
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q9. In Koppen’s classification of world climate, tropical wet climate is represented by which of the following?
(a) Af (b) Am
(c) Aw (d) None of these
Ans: (a)

Q10. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II
(River) (Tributary)
A. Mahanadi 1. Ib
B. Godavari 2. Indravati
C. Krishna 3. Musi
D. Kaveri 4. Hemavati
Code:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 1 3 2 4
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (c)

Q11. Which of the following is the most urbanised state of India?
(a) Maharashtra (b) Mizoram
(c) Goa (d) Gujarat
Ans: (c)

Q12. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?
(a) Shyok – Spiti – Zaskar – Satluj
(b) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj
(c) Zaskar – Shyok – Satluj – Spiti
(d) Zaskar – Satluj – Shyok – Spiti
Ans: (b)

Q13. An under cone is
(a) a small volcano, between 100 and 400 m tall
(b) made up of exploded rock blasted out of a central vent at a high velocity
(c) developed from magma of basaltic to intermediate composition (andesite)
(d) all are correct
Ans: (d)

Q14. The place where material is excavated when the zone of maximum stream velocity approaches the stream’s bed is called
(a) scoured pools (b) riffles
(c) ox-bow lakes (d) flood plain
Ans: (a)

Q15. Consider the following statements with reference to doldrums:
1. Doldrums comprise the equatorial belt of low atmospheric pressure.
2. The trade winds converge at doldrums.
3. There is strong upward movement of air in doldrums.
4. Doldrums are characterized by turbulent weather.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q16. Which among the following is the major item of export from Paradeep Port?
(a) Rice (b) Tea
(c) Fish (d) Iron ore
Ans: (d)

Q17. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?
(a) These are local winds
(b) They descend along the Eastern slopes of the rocky mountain in mid-latitudes
(c) They bring lots of rain with them
(d) They benefit agriculture
Ans: (d)

Q18. Match the following List I List II
(Process) (Features)
A. Plucking 1. Grooving
B. Deflation 2. Cirques
C. Abrasion 3. Ponors
D. Solution 4. Desert pavements
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 4 2 3 1
(c) 1 2 3 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)

Q19. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Mountain Peaks) (Country)
A. Elbrus 1. U.S.A.
B. Mt. Elbert 2. Russia
C. Nupise 3. Nepal
D. Ararat 4. Turkey
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 2 1 3 4
(d) 3 4 1 2
Ans: (c)

Q20. Which of the following rivers originate from the Amarkant Plateau?
(a) Narmada and Son
(b) Mahanadi and Brahmani
(c) Narmada and Tapi
(d) Son and Brahmani
Ans: (a)

Q21. Which of the following regions of India is now regarded as an `ecological hot spot’?
(a) Western Himalayas
(b) Eastern Himalayas
(c) Western Ghats
(d) Eastern Ghats
Ans: (c)

Q22. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their populations?
(a) Brazil and USA
(b) USA and Indonesia
(c) Canada and Malaysia
(d) Russia and Nigeria
Ans: (b)

Q23. Consider the following statements :
1. Either of the two belts over the oceans at about 30 to 35 N and S Latitudes is known as Horse Latitude.
2. Horse latitudes are low pressure belts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q24. The term panplane refers to
(a) A level surface formed by wind erosion.
(b) A plane formed by joining of flood-plains.
(c) A level surface formed by the fluvial cycle at the old age.
(d) A level plain formed by human intervention.
Ans: (b)

Q25. Which of the following is not true with regard to the coastal plains of India?
(a) The west coast has a narrow alluvial margin interspersed by hilly terrain
(b) The eastern coast has a wide plain with well developed deltas of the major rivers
(c) The west coast has little indentation except towards the south
(d) The west and east coasts have the same alluvial features
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!