You are here
Home > QB Subjectwise > 070 History Previous Year Questions

070 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. What was the main difference between the Indus Valley Civilization and the Vedic Civilization?
(a) Indus Valley Civilization was urban, whereas the Vedic Civilization was rural.
(b) Peepal tree was worshipped in the Indus Valley Civilization whereas, Burgad tree was worshipped in the Vedic Civilization.
(c) The main emphasis in the Indus Valley Civilization was on trade whereas in the Vedic age, it was on religion.
(d) Indus Valley Civilization believed in non-violence where Vedic Civilization had no hard and fast rules about it.

Ans: (a)

Q2. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:
List I List II
A. The First Mysore War 1. Cornwallis
B. The Second Mysore War 2. Lord Hastings
C. The Third Mysore War 3. Wellesley
D. The Fourth Mysore War 4. Warren Hastings 5. Col Smith
(a) A–5, B–4, C–1, D–3
(b) A–1, B–2, C–3, D–4
(c) A–5, B–4, C–3, D–2
(d) A–4, B–3, C–2, D–1

Ans: (a)

Q3. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q4. The Swadeshi movement was started because
(a) the British massacred innocent people at Jallianwala Bagh
(b) the British government did not grant responsible government in India
(c) Lord Curzon divided Bengal
(d) of de-industrialisation in India

Ans: (c)

Q5. The most effective contribution made by Dadabhai Nauroji to the cause of Indian National Movement was that he
(a) Brought the problems of Indians to the notice of the British
(b) Exposed the economic exploitation of India by the British
(c) Interpreted the ancient Indian texts and restored the self- confidence of Indians
(d) Stressed the need for eradication of all the social evils before anything else

Ans: (b)

Q6. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a) Guru Amar Das : Miri and Piri
(b) Guru Arjan Dev : Adi Granth
(c) Guru Ram Das : Dal Khalsa
(d) Guru Gobind Singh : Manji

Ans: (b)

Q7. Consider the following statements concerning the initial phase of the Industrial Revolution in England.
1. England was fortunate in that coal and iron ore were plentifully available to be used in industry.
2. Until the 18th century, there was a scarcity of usable iron.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Q8. Examine the following statements:
1. Nagarjuna played an important role in the spread of Buddhism
2. Shankaracharya held that knowledge is the primary means to salvation
3. Ramanuja tried to assimilate Bhakti to the tradition of the Vedas.
4. Andal, a woman saint, whose bhakti was ecstatic love for an immanent one rather than reverence for a transcendent deity.
Select the appropriate code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) All are correct

Ans: (d)

Q9. After Quit India Movement, C. Rajagopalachari issued a pamphlet entitled “The Way Out”. What was proposed in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed of representatives of British India and the Indian States
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor-General and the Commander-in-Chief should be Indian leaders
(c) Fresh elections to the Central and Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making body to be convened as soon as possible
(d) A solution for the constitutional deadlock

Ans: (d)

Q10. Match List I with List II,using the given codes given:
List I List II
A. Conquest of Malwa 1. 1562
B. Formation of Subas 2. 1586
C. Annexation of Kashmir 3.1580
D. Creation of the Department 4. 1574–75
Codes:
(a) A–3, B–1, C–2, D–4
(b) A–1, B–3, C–2, D–4
(c) A–3, B–1, C–4, D–2
(d) A–1, B–3, C–4, D–2

Ans: (b)

Q11. On the basis of which of the following traditional records have the dates of Lord Buddha ’s birth and death been fixed?
(a) Chinese tradition–Cantonese records
(b) Simhalese tradion–Mahavamsa and Dipavamsa
(c) Indian Buddhist texts–Ashokavadan and Divyvadan
(d) Tibetan tradition of historian Taranath

Ans: (a)

Q12. Statement I: The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.
Statement II: The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.
(a) A-4, B-2, C-1, D-3
(b) A-1, B-3, C-4, D-2
(c) A-3, B-4, C-2, D-1
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q13. Assertion (A): The First War of Indian Independence started in 1857.
Reason (R): The soldiers refused to use the greased cartridges.
(a) if A and R both are correct and R is the correct explanation of A
(b) if A and R both are correct but R is not the correct explanation of A
(c) if A is incorrect but R is correct
(d) if A is correct but R is incorrect

Ans: (b)

Q14. Which one of the following pairs of famous sayings and their sources is correctly matched?
(a) Vasudhaiva Kutumbhakam : Artha Sastra
(b) Yogakshemam vahamyaham : Rig Veda
(c) Satyamevajayate : Mundaka Upanishad
(d) Satyam Shivam Sundaram : Bhagavat Gita

Ans: (c)

Q15. Sangam literature formed a very important source for the reconstruction of the history of South India. It was written in
(a) Tamil (b) Kannada
(c) Telugu (d) Malayalam

Ans: (a)

Q16. Which of the following features is not applicable to the Early Western Chalukyan temples?
1. In proportion, the temples emphasize height rather than length
2. The main temple centres are Sirpur, Mamallapuram and Gop
3. Temples were built in all the three styles
4. The Parashurameshvara temple at Bhubaneshwar has conceptual ties to the Early Western Chalukyan temples.
Choose the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 4

Ans: (d)

Q17. Some of the important peasant revolts of the 19th century colonial India were as follows:
1. Santhal Rebellion led by Sido and Kanhu
2. Khonds of Ghumsar by Chakra Bisoi
3. Savare Rebellion by Radhakrishna Dandasena
4. Pabna Uprising by Kesab Chandra Roy
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) 2, 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Q18. Assertion (A): Sulhkul, namely, peace with all became the state policy of Akbar.
Reason (R): He removed religious disabilities of the Hindus by abolishing the pilgrim taxes, Jiziyah and opening state services to them.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q19. List-I List-II
A. Cemetries H and R 37 1. Daimabad
B. Dockyard 2. Mohenjodaro
C. Pashupati Mahadev 3. Harappa Seal
D. Copper chariot 4. Lothal
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 1 3 2 4

Ans: (a)

Q20. Which one of the following statements related to the Boston Tea Party on December 16, 1773 during the American War of Independence is correct?
(a) The revolutionaries stealthily entered into the ships and threw all the chests of tea into the water
(b) The revolutionaries hosted a Tea Party in the honour of Charles Townshend, the British Chancellor of the Exchequer in order to place their grievances before him
(c) It marked a celebration when Lord North, the successor of Townshend, repealed some of the duties imposed by Townshend
(d) It was a protest against the Quebec Act

Ans: (a)

Q21. Gandhiji was of the view that
(a) All old traditions should be followed
(b) All old traditions should be discarded
(c) Only scientifically based traditions should be followed
(d) Those traditions should not be followed which are against our moral values

Ans: (d)

Q22. Which among the following is a folk dance of India?
(a) Manipuri
(b) Garba
(c) Kathakali
(d) Mohiniattam

Ans: (b)

Q23. Statement I: Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.
Statement II: The sect was founded 200 years earlier by Parsva.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Q24. Examine the following statements:
I. The site of Ganeshwar has yielded the largest number of copper objects ever found from a single site in the subcontinent.
II. The earliest chalcolithic culture of central India, the Kayatha culture, is dated to the second half of the 3rd millennium BC.
III. The distinctive Savalda pottery is painted over in black, purplish red or in both, and a variety of designs including geometric forms, stylized naturalistic designs-fish, birds, peacocks- and even tools and weapons were depicted.
IV. The Vindhyan chalcolithic is distinguished by the use of wheel-made pottery, a more diverse copper, bone and stone tool technology and the appearance at a few sites of megalithic burials.
V. According to H. D. Sankalia the Malwa culture may have been authored by the Indo-Aryans.
Choose the code for correct statements-
(a) II, IV and V
(b) I and V
(c) III and V
(d) All are correct

Ans: (d)

Q25. Consider the following personalities and choose those who contributed to make the Left a popular movement in India. Select the code:
1. Nana Patil 2. Sahajanand Saraswati
3. Ayyappan 4. T.K. Madhavan
5. Singaravelu
Choose the correct order
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 5
(c) 1, 2, 3, 4 and 5
(d) 1, 2, 3 and 5

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!