You are here
Home > QB Subjectwise > 069 History Previous Year Questions

069 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Successive Sultans attempted to control their nobility in different ways, though not with much success. Examine the following statements:
1. Balban created nobility based on racial antecedents
2. Ala-ud-din Khilji built nobility based on personal loyalty checked by spies
3. Mohammed bin Tughlaq dispersed the nobility for better control
4. Firoz Shah Tughlaq built a small nobility on the principle of heredity
Select the code for correct statements:
(a) Only 1, 3
(b) Only 2
(c) Only 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q2. Tick the incorrect statement(s) out of the following:
I. Bimbisar is claimed to be founder of the Magadha Kingdom and its first capital was Patliputra.
II. Kausambi was the capital of Chedi kingdom and King Udayan was its most important ruler.
III. The capital of Kuru kingdom was Mathura and its most famous ruler was Avantiputra.
(a) I, II and III
(b) II and III
(c) Only II
(d) Only I

Ans: (a)

Q3. Match List I with List II, using the given codes.
List I
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Sri Aurobindo Ghosh
C. Rabindranath Tagore
D. Mahatma Gandhi
List II
1. The British rule is a ruler is a roller formidable in its weight and power having its uses, but it does not help the soil to become fertile.
2. A true Nationalist desires to build on old foundations. We don’t want to anglicise our institutions and de-nationalise them in the name of social and political reforms.
3. Nationalism is a divinely appointed Shakti of the Internal and must do its God given work before it returns to the bosom of the Universal Energy from which it came.
4. I am not a visionary; I claim to be a practical idealist.
Codes:
(A) (B) (C) (D)
(a) 4 3 2 1
(b) 1 2 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 3 4 2 1.

Ans: (a)

Q4. Which of the following statements about the position of women in the Sangam Age is not correct?
(a) Higher class women officiated as priests
(b) Women were employed as guards to attend on the king in the military camps
(c) The women performing sati used to earn fame
(d) Women do not seem to have owned property

Ans: (a)

Q5. List-I List-II
A. Rajendra Lahiri 1. Gonda Jail
B. Sukhdeo 2. Lahore Jail
C. Roshan Singh 3. Gorakhpur Jail
D. Ram Prasad Bismil 4. Allahabad Jail
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 1 3 4
(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Q6. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?
(a) To bring Indians and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned
(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers
(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India
(d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act.

Ans: (a)

Q7. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d) Ellora

Ans: (a)

Q8. Statement I : King Ashoka abolished capital punishment and disbanded his army.
Statement II :
After Kalinga War, Ashoka was remorseful and became a Buddhist.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true but Statement II is false
(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (c)

Q9. The ritual art in India is an essential aspect of celebrations in the family, and is invariably practiced by women.
It takes the form of drawings on the floor or on the walls of the house. These purely abstract drawings are known by different names in different parts of the country.
Select the code for correct statements:
1. Mandana at Rajasthan
2. Sathya at Saurashtra
3. Jhunti at Orissa
4. Muggu at Andhra Pradesh
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) Only 2 and 3
(c) Only 3 and 4
(d) Only 1 and 4

Ans: (a)

Q10. Match List I (Sutras) with List II (subject they relate to), using the given codes.
List I List II
A. Kalpa 1. Etymology
B. Siksha 2. Ritual
C. Nirukta 3. Metre
D. Chhanda 4. Phonetics
Codes:
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

Q11. Match List I with List II using the given codes.
List I List II
A. Bhils revolt 1.1817–18
B. Gujjars revolt 2. 1839–45
C. Rising of Kolhapur 3. 1824
D. Revolt of Santhal 4. 1855–56
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 2 4 3 1
(d) 2 1 3 4

Ans: (b)

Q12. Consider the following with reference to the disintegration and decline of the Mauryan Empire:
1. Brahmanical revolt
2. King Ashoka’s pacifist policies
3. Invasions from outside
4. Weakness of Ashoka’s successors
Which of the above reasons led to the disintegration and decline of the Mauryan Empire?
(a) 1, 2 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q13. Which of the following movements drew women out from the seclusion of home?
1. Swadeshi Movement
2. Home Rule Movement
3. Non-Cooperation Movement
4. Civil Disobedience Movement
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q14. Consider the following events:
(a) Indigo Revolt
(b) Santhal Rebellion
(c) Deccan Riot
(d) Mutiny of the Sepoys The correct chronological sequence of these events is:
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 4, 2, 3, 1
(c) 2, 4, 3, 1
(d) 2, 4, 1, 3

Ans: (a)

Q15. Consider the following statements :
1. The National School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q16. Which of the following statements about Maulvi Ahmadullah Shah, who played an important part in the Revolt of 1857, is/ are correct?
1. He was popularly known as Danka Shah or the Maulvi with a drum.
2. He fought in the famous Battle of Chinhat.
3. He was killed by British troops under the command of Henry Lawrence.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1 and 2

Ans: (d)

Q17. In Mahayana Buddhism, Buddha is regarded not only as an enlightened being, but also as an embodiment of truth and reality behind the universe, and has various forms and attributes. These go on to constitute different Buddhas and Bodhisattvas, around each of whom there is a popular cult.
1. Amitabh, the Buddha of Infinite Light
2. Manjushri Vajrapani, the Bodhisattava of wisdom
3. Avalokitesvara, the Bodhisattava of compassion
4. Vajrapani, the Bodhisattava of power
Select the code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q18. Match List I with List II and select the answer using the codes given below:
List I List II (Later Vedic Kingdoms) (Rulers)
I. Gandhara A. Asvapati
II. Kekaya B. Aupamanyava
III. Kamboja C. Bhima
IV. Vidarbha D. Nagnajit
V. Nishada E. Nala
Codes:
I II III IV V
(a) A B C D E
(b) C E A D B
(c) B D C E A
(d) D A B C E

Ans: (a)

Q19. What was the reason that Clive had to introduce dual government in Bengal?
(a) He feared hostile reaction of the people of Bengal
(b) He wished to avoid the responsibility which may arise out of the establishment of de jure authority of East India Company in Bengal
(c) The Mughal emperor was opposed to the establishment of de jure authority
(d) The authorities of the East Company in England was against him

Ans: (b)

Q20. Which of the following statements about the Mauryan kings is not correct?
(a) They had extensive powers encompassing administrative, judicial, and legislative functions
(b) They laid claim to divinity
(c) Appointments to the most important offices were made by the ruler himself
(d) The kings often laid down codes of regulation for the guidance of their officers and the people

Ans: (b)

Q21. Which one among the following statements regarding Bal Gangadhar Tilak is not correct?
(a) He propounded the theory of the Arctic Home of the Aryans
(b) He founded the Anti-Cow Killing Society
(c) He set-up the Home Rule League at Poona
(d) He supported the Age of Consent Bill

Ans: (d)

Q22. Assertion (a): The British sovereignty continued to exist in free India.
Reason (R): The British sovereign appointed the last Governor-General of free India.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (d)

Q23. Chapchar Kut is a festival celebrated in the state of
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Sikkim

Ans: (c)

Q24. Which of the following features of the State of Arcot in 18th century South India are correct ?
1. The founders of the dynasty that ruled Arcot were Daud Khan Panni and Sa’adatullah Khan.
2. Arcot became the site of a protracted struggle between the English and Dutch East India Companies from the 1740s.
3. Decentralization was a key feature of the State of Arcot in the 18th century.
4. The other major State to emerge in South India at this time was Mysore.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4
(c) 3 and 4 only (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

Q25. In the context of early vedic age which of the following statements is right?
(a) The purohita or priest had no special place in the society;
(b) The ‘Sabha’ and ‘Samiti’ had no power in the selection of the Raja.
(c) Religion was not based on magico-ritual formulae.
(d) Gods were worshipped for the spiritual upliftment of the people.

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!