You are here
Home > QB Subjectwise > 069 Geography Previous Year Questions

069 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following crops are purely grown on hill slopes and plain areas are not suitable for their growth?
(a) Sugarcane and Jute
(b) Tea and Coffee
(c) Cotton and Rubber
(d) Coffee and Coconut
Ans: (b)

Q2. The coal mining areas of the Damodar Valley region include
(a) Korba, Sonhat and Raigarh
(b) Singareni, Tandur and Sasti
(c) Raniganj, Jharia and Giridih
(d) Talcher, Ghanda and Sambalour
Ans: (c)

Q3. Longitude measures the angular distance, expressed in degrees of a point on the Earth’s surface
(a) east or west of prime meridian
(b) north or south of the equator
(c) only east of prime meridian
(d) only west of prime meridian
Ans: (a)

Q4. Which one of the following is a low cloud?
(a) Cirrocumulus (b) Cirrostratus
(c) Altocumulus (d) Nimbostratus
Ans: (d)

Q5. Which is the most important support for all plant growth and all life?
(a) Topsoil (b) Fertilizer
(c) Farming (d) Pesticide
Ans: (a)

Q6. Match the following List I River List II Tributary
A. Brahamaputra 1. Musi
B. Krishna 2. Tawa
C. Narmada 3. Bhavani
D. Cauveri 4. Dikhow
Codes A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (b)

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Place) (Industry)
A. Bongaigaon 1. Paper
B. Koraput 2. Machine tools
C. Pinjore 3. Aircraft
D. Sirpur 4. Petrochemical
Code :
(a) A B C D 4 2 3 1
(b) A B C D 4 3 2 1
(c) A B C D 1 2 3 4
(d) A B C D 1 3 2 4
Ans: (b)

Q8. Which of the following are artificial sources that throw light on the interior of the earth?
(a) Density, pleasure, vulcanicity.
(b) Pressure, vulcanicity, seismology.
(c) Temperature, seismology and vulcanicity.
(d) Pressure, temperature and density.
Ans: (d)

Q9. Match the following
A. Torrid zone 1. Between Tropic o f C a n c e r and Tropic of Capricorn
B. North Temperate Zone 2. Between Tropic of Capricorn and Antarctic Circle
C. South Temperate Zone 3. Between Tropic of Cancer and Arctic Circle
D. North Frigid Zone 4. Between Arctic Circle and North Pole
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 1 3 2 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (c)

Q10. Stainless steel is formed by using:
(a) Nickel (b) Chromium
(c) Manganese (d) Cobalt
Ans: (b)

Q11. Dry Farming in India is extensively practised in
(a) Kanara plains
(b) Deccan Region
(c) Coromandel plains
(d) Punjab plains
Ans: (b)

Q12. Barkhan (Barchans) is a
(a) Crescent shaped sand-dune
(b) Depositional bar, separated by water from the coast
(c) Dark coloured, fine grained rock
(d) Glacial erosional feature
Ans: (a)

Q13. Tropic of Cancer is located at
(a) 23° 27’ N of the equator
(b) 23° 27’ S of the equator
(c) 66° 30’ N of the equator
(d) 66° 30’ S of the equator
Ans: (a)

Q14. The following sectors are important consumers of natural gas in India:
1. Power
2. Industry
3. Fertilizers
4. Production of liquefied petroleum gas The correct sequence of the descending order, in terms of the consump-tion of natural gas by them is
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 2, 4, 3, 1
Ans: (d)

Q15. The jet aircrafts fly very easily and smoothly in the lower stratosphere. What could be the appropriate explanation ?
1. There are no clouds or water vapour in the lower stratosphere.
2. There are no vertical winds in the lower stratosphere.
Which of the statements given above is/are correct in this context ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q16. Contour bunding is a method of soil conservation used in
(a) desert margins, liable to strong wind action
(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
(c) scrublands, liable to spread of weed growth
(d) None of the above
Ans: (b)

Q17. The phenomenon of ‘demographic dividend’ of a country relates to
(a) a sharp decline in total population
(b) an increase in working age population
(c) a decline in infant mortality rate
(d) an increase in sex ratio
Ans: (b)

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Rock Type) (Example)
A. Plutonic igneous rock 1. Coarse grained granule
B. Hypabyssal igneous rock 2. Pegmatite
C. Sedimentary rock 3. Anthracite coal
D. Metamorphic rock 4. Talc
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q19. Which of the following is not correct with respect to Jet Streams?
(a) Jet streams are strong winds with normal speed of 100 to 300 km/hr
(b) Discovery of the Jet Streams was made by American airplanes during the World War I
(c) Jet streams shift polewards during summer and equatorwards during winter season.
(d) Velocity of the Jet stream in winter is almost twice the velocity the summer.
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements:
1. The Islamic calendar is twelve days shorter than the Gregorian calendar
2. The Islamic calendar began in AD 632
3. The Gregorian calendar is a solar calendar
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1only (b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 3 only
Ans: (d)

Q21. Match the following List I List II
(Coal fields) (State)
A. Ramgarh 1. Jharkhand
B. Umaria 2. Madhya Pradesh
C. Kamptee 3. Maharashtra
D. Kalakot 4. Jammu and Kashmir
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q22. Consider the map of India given below :
The map shows :
Description: D:MCQS TableimagesIAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0002.jpg
(a) an ischyet
(b) all-India water divide
(c) a combination of national highways
(d) a combination of major railway routes
Ans: (b)

Q23. Consider the Climograph given below:
M J J A S N O D J F M A RAW SCORCHING MUGGY KEEN 5 10 20 30 40 T-BULB TEMPERATURE °C The above climograph relates to

(a) North-western region of India
(b) Southern region of India
(c) Mid-central region of India
(d) North-eastern region of India
Ans: (d)

Q24. The mass of Earth is times greater than the mass of the moon.
(a) 40 (b) 81
(c) 91 (d) 61
Ans: (a)

Q25. Match the items of List I with the items of List II.
List I
(Pass) List II
(Connect between)
A. Jelep La 1. Ladakh with Tibet
B. Sansar Pass 2. Darjiling with Lhasa
C. Nathu La 3. Leh to Kashmir
D. Shipki La 4. Gangtok to Lhasa
(a) A-3, B-2, C-4, D-1
(b) A-2, B-3, C-1, D-4
(c) A-1, B-2, C-3, D-4
(d) A-2, B-3, C-4, D-1
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!