You are here
Home > QB Subjectwise > 068 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

068 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements:
1. The Ministry of External Affairs may assign appropriate ranks to foreign dignitaries and Indian Ambassadors, High Commissioners and Ministers Plenipotentiary during their visit to India.
2. Secretaries in the Ministry of External Affairs other than the Foreign Secretary, between themselves, will take precedence in the order of their seniority in Grade-I of the Indian Foreign Service and both of them will take precedence after the Foreign Secretary.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q2. The Speaker of the Lok Sabha has been empowered to exercise the ‘Guillotine’:
(a) After demands are discussed
(
b) After demands are discussed and passed
(
c) When the time allotted for budget discussions is exhausted
(
d) When the demands are passed with a cut
Ans: (c)

Q3. Q

Q4. The following are enshrined in the Preamble to the Constitution of India:
1. Equality of status and opportunity.
2. Liberty of thought, expression, belief, faith and worship.
3. Justice—social, economic and political.
4. Fraternity assuring the dignity of the individual.
5. Unity and integrity of the Nation.
Which one of the following is the correct order in which they appear in the Preamble?
(a) 5, 1, 2, 4, 3
(
b) 3, 2, 1, 4, 5
(
c) 3, 1, 2, 5, 4
(
d) 1, 2, 4, 3, 5
Ans: (b)

Q5. Which of the following are Fundamental Duties of an Indian citizen according to Article 51-A of the Constitution?
1. To believe in socialism, secularism and democracy
2. To abide by the Constitution and respect the National Flag and the National Anthem
3. To protect the sovereignty, unity and integrity of India
4. To preserve the rich heritage of the country’s composite culture
5. To help the poor and weaker sections of the society
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 3, 4 and 5
(
d) 1, 4 and 5
Ans: (b)

Q6. Consider the following statements:
1. The President nominates twelve members of the Rajya Sabha on the advice of the Council of Ministers.
2. The President has absolute power to appoint and remove the Chairman and members of statutory bodies at his discretion.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q7. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below:
List-I List-II
(Subject) (Articles of the Constitution of India)
A. Annual Financial Statement or Budget – 1. Article 110
B. Supplementary, additional or excess grants – 2. Article 112
C. Appropriation Bill – 3. Article 114
D. Definition of ‘Money Bill’ – 4. Article 115
Codes:

A B C D
(a) 2 3 4 1
(
b) 1 4 3 2
(
c) 2 4 3 1
(
d) 1 3 4 2
Ans: (c)

Q8. The Governor of a State may be removed from the office by the President:
(a) At the request of the Chief Minister
(
b) On the advice of the Lok Ayukta
(
c) On the advice of the Union Cabinet
(
d) On the advice of the Attorney-General of India
Ans: (c)

Q9. Consider the following statements:
1. The Chairperson of every District Planning Committee shall forward the development plan as recommended by such Committee to the Governor of the State.
2. Not less than two-thirds of the total number of members of the District Planning Committee shall be elected, from amongst, the elected members of the Panchayat at the district level and the Municipalities in the district.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q10. Which Article of the Constitution of India deals with the National Commission for STs?
(a) Article 338-A
(
b) Article 339
(
c) Article 334
(
d) Article 338
Ans: (a)

Q11. Assertion (A) :The Rajya Sabha under Article 312 is empowered to create new All India Services in the national interest.
Reason (R) :The Rajya Sabha can define national interest better.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q12. Statement I:The States Reorganisation Act, 1956 created 16 states and 8 union territories.
Statement II:The States Reorganisation Act, 1956 made extensive changes in the boundaries of various states for the purpose of meeting the linguistic, regional and local demands.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (d)

Q13. Consider the following statements:
1. The Chairman and the members of the UPSC are appointed by the President.
2. The Chairman and the members of the UPSC are eligible for further employment under the Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q14. Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with citizenship in India?
(a) Articles 333 to 337
(
b) Articles 17 to 20
(
c) Articles 5 to 11
(
d) Articles 1 to 4
Ans: (c)

Q15. Which of the following features are present in the Indian Constitution?
1. Multiple procedures for amendment
2. States are not empowered to initiate amendment
3. Joint-sittings of Parliament to resolve disputes regarding constitutional amendments.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 2 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q16. Which one of the following is not correct about the powers of the President of India to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence?
(a) The President can do so in all cases where the punishment or sentence is by a Court Martial.
(
b) The President may exercise such powers in all cases where punishment or sentence is for an offence against any law falling within the executive power of the Union.
(
c) The President may exercise such powers in all cases where the sentence is a sentence of death.
(
d) The President may reject a petition for mercy but he must hear a petition for mercy before rejecting.
Ans: (d)

Q17. Demands for grants can emanate only from:
(a) The leader of the Opposition
(
b) The Executive
(
c) The chairman of the Estimates Committee
(
d) Any member who is not a member of the ruling party
Ans: (b)

Q18. The salaries and allowances of the Council of Ministers of the State Government are paid from the:
(a) Reserve Bank of India
(
b) Treasury of the State Government
(
c) Contingency Fund of the State
(
d) Consolidated Fund of the state
Ans: (d)

Q19. 73rd and 74th Amendments to the Constitution of India provide for elections to the local bodies:
(a) Every year
(
b) After every three years
(
c) After every five years
(
d) After every two years
Ans: (c)

Q20. Which one of the following is not correct regarding the Comptroller and Auditor-General (CAG) of India?
(a) His salary and other service conditions are determined by the Parliament.
(
b) He shall take an oath before the President.
(
c) He may also take an oath before any other person appointed for that purpose by the President.
(
d) He can be removed on the grounds as in case of a Judge of High Court.
Ans: (d)

Q21. Which of the following Parts of the Constitution of India deals with the authoritative text of the Constitution in the Hindi language?
(a) Part XXI
(
b) Part XIX
(
c) Part XVII
(
d) Part XXII
Ans: (d)

Q22. Consider the following statements:
1. Zonal Councils have been established under an Article of the Constitution of India.
2. There is a provision under an Article of the Constitution of India that the President can establish an Inter-State Council.
3. The Union Home Minister has been nominated to be the common Chairman of all the Zonal Councils.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2 only
(
c) 2 and 3 only
(
d) 1 and 3 only
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. Administrative expenses of the Supreme Court of India are not subject to a vote in the Parliament.
2. No discussion on the conduct of a Judge of the Supreme Court of India can take place in Parliament except upon a motion for an address to the President of India for removal of the judge.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q24. Assertion (A) :Preventive Detention is included in the chapter on Fundamental Rights in the Constitution of India.
Reason (R) :The Constitution has vested the legislative power with regard to preventive detention in the Parliament only and the State Legislatures have no authority in this regard.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (c)

Q25. Which one of the following is not an essential feature of the parliamentary system?
(a) Fusion of the Executive and the Legislature
(
b) Nominal head of the state
(
c) Collective responsibility
(
d) Fixed tenure of the executive
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!