You are here
Home > QB Subjectwise > 068 History Previous Year Questions

068 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges” formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’?
1. Funds used to support the India office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only.
(c) 2 and 3 only.
(d) 1,2,and 3.

Ans: (d)

Q2. Which one among the following statements about Ashokan edicts is correct?
(a) The Pillar edicts were located in all parts of the empire
(b) The edicts give details of his personal concerns but are silent on events of the empire
(c) The subject of inscribed matter on Rock edicts differs completely with that of the Pillar edicts
(d) The Greek or Aramaic edicts are versions or translations of the texts used in other edicts

Ans: (c)

Q3. Which of the following statements is wrong?
(a) The French India Company was formed in 1664
(b) The French Company established their first factory at Masulipatam in 1669.
(c) In 1674 Francois Martin founded Pondicherry, which was to become the future capital of the French in India.
(d) Fortunes of the French East India Company dwindled in the first decade of the 18th century.

Ans: (b)

Q4. Which of the following statement(s) regarding describing the Gupta Dynasty as the Golden Age is/are found to be correct?
I. The character of the government was enlightened and taxes were light and punishments were mild.
II. There was political unity, foreign rule was completely removed, and peace and prosperity prevailed.
III. Hinduism was revived and there was dominance of Hinduism over all other religions.
(a) I, II and III
(b) I and III
(c) I and II
(d) II and III

Ans: (c)

Q5. Which of the following is/are associated with the name of Maulana Shaukat Ali?
1. Establishment of Jamia Milia
2. Organization of Muhammedan Anglo Oriental College
3. Organization of the Khilafat Movement
4. Foundation of Muslim League
(a) 1 only
(b) 3 only
(c) 2 and 4
(d) 1, 2 and 3.

Ans: (b)

Q6. The main difficulties of Iltutmish when he ascended the throne were
1. The Punjab was hostile to him
2. Bengal and Bihar severed their connections
3. Ali Mardan of Lakhnauti set himself up as independent ruler
4. The revolt of Aram Shah
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 4 and 5
(d) All of these

Ans: (d)

Q7. Assertion (A): Harshavardhana convened the Prayag Assembly.
Reason (R): He wanted to popularise only the Mahayana form of Buddhism.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (b)

Q8. Consider the following statements: The Cripps Proposals include the provision for
1. Full independence for India
2. Creation of Constitution making body
Which of the given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Q9. Consider the following paragraph He was seriously injured in police lathi charge in Lahore during demonstrations against Simon Commission, for which he subsequently died in November, 1928. Later on, the British officer who was responsible for the lathi charge on him, was shot dead by Bhagat Singh and Rajguru.
The revolutionary referred to in the above paragraph is
(a) Pandit Govind Ballabh Pant
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Mangal Singh
(d) Motilal Nehru

Ans: (b)

Q10. Examine various developments in the field of Education:
1. Wood’s dispatch in 1854
2. Charter Act in 1813
3. Hunter Commission in 1882
4. Curzon’s Universities Act in 1904
Select the code for correct statements.
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans: (a)

Q11. Which were the factors that created material culture in the Mauryas?
1. Use of iron
2. Plenty of punch-marked coins.
3. Abundance of Northern Black Polished Ware (NBPW)
4. Use of baked bricks
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 4 and 5
(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Q12. Which of the following international events influenced the course of the national movement in India before the advent of Mahatma Gandhi?
1. Italian–Abyssinian War, 1898
2. Boxer Movement in China
3. Revolutionary Movement in Ireland
4. Victory of Japan in the Russo- Japanese war
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4.

Ans: (b)

Q13. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statement is correct?
(a) Alauddin Khilji first set up a separate ariz’s department.
(b) Balban introduced the branding of horses in his military.
(c) Muhammad Bin Tughlaq was succeeded by his uncle to the military.
(d) Firoz Tughlaq set up a separate department of slaves.

Ans: (d)

Q14. Assertion (A): In the ancient period of Indian history, urbanisation was followed by pastoral life.
Reason (R): The Harappan Culture was an urban one.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Ans: (b)

Q15. The first factory Act restricting the working hours of women and children, and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?
(a) Lord Lytton
(b) Lord Bentinck
(c) Lord Ripon
(d) Lord Canning

Ans: (c)

Q16. Fa-Hien’s mission to India was to
(a) learn about the administrative system of the Gupta kings
(b) understand the social position of women during the Gupta period
(c) visit the Buddhist institutions and to collect copies of Buddhist manuscripts
(d) get full knowledge about the condition of peasants during the period of Gupta kings

Ans: (c)

Q17. Around twelfth century, Sufi Silsilas began to crystallize in different parts of the Islamic world to signify
1. continuous link between the master and disciple
2. unbroken spiritual genealogy to the Prophet Muhammad
3. the transmission of spiritual power and blessings to devotees
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q18. With regards to sources of revenue in medieval India, examine the following statements:
1. Kharaj refers to the land revenue–1/3rd of gross produce- paid by non-Muslims
2. Ushraf to 1/10th of the gross produce on lands held by Muslims
3. Khams was a tax raised from Muslims for providing alms to needy Muslims
4. Zakat, a war booty
Select the appropriate code for correct statements:
(a) Only 1
(b) Only 3
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (b)

Q19. Assertion (A): Megasthenes said that there was no slavery in India at the time of his visit.
Reason (R): Megasthenes could not distinguish slaves from their masters who treated them kindly.
(a) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of A
(b) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not a correct explanation of A
(c) A is true, but (R) is false
(d) A is false, but (R) is true

Ans: (a)

Q20. Which of the following were the causes for the emergence and growth of revolutionary terrorism in India?
A. Frustration of the youth with the constitutional methods of the moderates and the passive resistance of the extremists.
B. Failure of the Swadeshi and anti- partition movements to get the partition of Bengal repealed.
C. Protection and cooperation given by the masses to the terrorists.
D. Growing hatred among the youth for foreign rule because of the racial arrogance of the British and the repressive measures adopted by the government.
E. Influence of Irish terrorists and Russian Nihilists.
Select the answers from the codes given below:
(a) A, B and D
(b) B, C and E
(c) A, B, D and E
(d) B, C, D and E.

Ans: (d)

Q21. Which of the following pair(s) are/is correctly matched?
1. Charasada — Pushkalavati
2. Sirkap — Takshila
3. Nagarjunakonda — Vijaypuri
4. Ter — Tamralipti
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Q22. Which of the following statements regarding Mahatma Gandhi’s philosophy of Satyagraha is/are correct?
1. Truth and non-violence are its two vital ingredients.
2. The follower of Satyagraha would resist evil but not hate the evil doer.
3. The Satyagrahi would, if necessary, inflict suffering on himself, and also the evil doer.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) Only 1
(d) 1 and 2

Ans: (d)

Q23. Which one of the following is the correct statement?
(a) The modern Kochi was a Dutch colony till India’s independence.
(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.
(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.
(d) The modern Kochi never became a part of the British colony.

Ans: (d)

Q24. In Buddhism, what does Patimokkha stand for?
(a) A description of Mahayana Buddhism
(b) A description of Hinayana Buddhism
(c) The rules of the Sangha
(d) The questions of king Menander

Ans: (c)

Q25. Alexander Kerensky was
(a) the head of the Provisional Government in Russia before the October Revolution . (b) a close confidant of Lenin, with whose help the Czar was dethroned
(c) the head of the Czar’s army
(d) an advisor of Joseph Stalin

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!