You are here
Home > QB Subjectwise > 068 Geography Previous Year Questions

068 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Biogeography includes
(a) Study of biology in association with geography
(b) Use of biology and deals with the distribution of plant and animal life.
(c) Both of these
(d) none of these
Ans: (b)

Q2. Which of the following major sea ports of India does not have a natural harbour?
(a) Mumbai
(b) Kochi
(c) Marmagao
(d) Paradeep
Ans: (d)

Q3. Maximum thickness of sediments is found over
(a) Abyssal floor
(b) Continental shelves and slopes
(c) Continental slopes and rises
(d) Oceanic ridges
Ans: (b)

Q4. Which one of the following national parks is located near Chamoli?
(a) Dudhwa National Park
(b) Great Himalayan Park
(c) Jim Corbett National Park
(d) Nanda Devi National Park
Ans: (d)

Q5. Which of the following methods is/are suitable for soil conservation in hilly region?
1. Terracing and contour bunding
2. Shifting cultivation
3. Contour ploughing
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 3 (b) Only 2
(c) Only 3 (d) All of these
Ans: (a)

Q6. Which of the following factors does not cause ocean currents?
(a) Prevailing winds
(b) Rotation of the earth
(c) Revolution of the earth
(d) Temperature differences
Ans: (c)

Q7. Which among the following is the major course of migration of population from rural to urban areas?
(a) Employment
(b) Marriage
(c) Education
(d) Medical Treatment
Ans: (a)

Q8. In which State of India is coconut grown extensively?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Assam
Ans: (c)

Q9. Why U.S.S.R. has many local time differences?
(a) Because of long east-west stretches
(b) Because north-south stretch is more
(c) Because it covers two continents
(d) Because of large differences in climate
Ans: (a)

Q10. In determining the Indian climate, a major role played by the Himalayas is/are
(a) The east–west extension of the Great Himalayas does not permit the summer monsoon to cross it and thus, keep its Sojourn restricted to India
(b) They direct the summer monsoon towards the north-west
(c) During winter, they stop the southward penetration of the cold and dry polar air
(d) All of the above
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements:
1. Annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. Annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q12. Amravati, Bhavani, Hemavati and Kabini are tributaries of which one of the following rivers?
(a) Mahanadi (b) Godavari
(c) Kaveri (d) Krishna
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements
1. The Golden Quadrilateral connects the four major cities of Delhi, Mumbai, Bengaluru and Kolkata.
2. The North-South corridor will pass through Hyderabad.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q14. Tank irrigation is commonly found in South-Central parts of India. What could be the reason ?
1. Insufficient shallow ground water
2. Rocky plateau with impervious surface depression
3. Undulating terrain helps in accumulation of rain water in depression or man-made tank
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q15. A typical area of commercial grain farming is
(a) North American Prairies
(b) Siberia of Russia
(c) Savannas of Africa
(d) Selvas of South America
Ans: (a)

Q16. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Sharda Canal : West Bengal
(b) Sirhind Canal : Punjab
(c) West Yamuna Canal : Haryana
(d) Indira Gandhi Canal : Rajasthan
Ans: (a)

Q17. Indian Standard Time (I.S.T.) is determined according to the local time of which one of the following longitudes?
(a) 82.5° east longitude
(b) 0° longitude or Greenwich meridian
(c) 180° east or west longitude
(d) 70° east longitude
Ans: (a)

Q18. Diego Garcia is
(a) An American military air base in the Indian Ocean
(b) U.K. Navy base in the Pacific Ocean
(c) An island in Antarctica
(d) None of the above
Ans: (d)

Q19. The order of the layers in the atmosphere, upwards from below, is
(a) stratosphere, troposphere, ionosphere and exosphere.
(b) exosphere, ionosphere, troposphere and stratosphere.
(c) troposphere, stratosphere, ionosphere and exosphere.
(d) troposphere, magnetosphere, stratosphere and exosphere.
Ans: (c)

Q20. Tank irrigation is practised mainly in Peninsular India because
1. undulating relief and hard rocks make it difficult to dig canals and wells
2. rivers are rainfed
3. of compact nature of population and agricultural fields
Select the correct answer using the codes given below
Codes
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) All of these
Ans: (a)

Q21. In which one of the following states is Ranganathittu Bird Sanctuary located?
(a) Tamil Nadu (b) Kerala
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Ans: (c)

Q22. Which one of the following minerals contains mostly silica?
(a) Mica (b) Quartz
(c) Olivine (d) Pyroxene
Ans: (b)

Q23. Match the following:
A. Summer Solstice 1. March 21
B. Winter Solstice 2. September23
C. Vernal Equinox 3. December 22
D. Autumnal Equinox 4. June 22
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 2 3 1 4
(d) 3 2 4 1
Ans: (b)

Q24. Consider the following statements
1. Most of the weather phenomena are associated with stratosphere.
2. Lower part of stratosphere is called ozonosphere
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q25. In which of the following areas do tropical rain forest grow intensively?
I. Zaire Basin
II. Amazon Basin
III. Mississippi Basin
IV. Nile Basin
Code:
(a) I and II (b) II and III
(c) III and IV (d) IV and II
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!