You are here
Home > QB Subjectwise > 067 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

067 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Which of the following is/are true with respect to the Public Accounts Committee?
1. Its work is based on the audit reports of the CAG.
2. It examines the accounts of the Government of India for appropriations made by the Lok Sabha.
3. It examines the accounts of autonomous and semi-autonomous bodies.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 2
(
d) Only 3
Ans: (a)

Q2. Which one of the following is correct?
(a) The High Court of J & K can issue writs only for the enforcement of the fundamental rights and not for any other purpose.
(
b) The High Court of J & K can issue writs not only for the enforcement of the fundamental rights but also for any other purpose.
(
c) The High Court of J & K can issue writs for any purpose except for enforcement of the fundamental rights.
(
d) The High Court of J & K can issue writs neither for the enforcement of the fundamental rights nor for any other purpose.
Ans: (a)

Q3. Consider the following statements with respect to the Election Commission of India:
1. The term of office of the Election Commissioners is same as the Chairman of the Union Public Service Commission.
2. In case of difference of opinion amongst the Chief Election Commissioner and/or other Election Commissioners, the matter is referred to the President of India.
3. Independence of the Election Commission and its insulation from executive interference is ensured by a special provision under Article 324 of the Constitution of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 3
(
c) 1 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (c)

Q4. Consider the following statements:
1. The State Human Rights Commission is a multi-member body.
2. The State Human Rights Commission consists of a chairperson and three members.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q5. Assertion (A) : Regionalism in Indian politics reflects the cultural diversity of the country.
Reason (R) : Political leaders whip up the ethnic identities.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.
(
c) A is true but R is false.
(
d) A is false but R is true.
Ans: (b)

Q6. Which of the following expenditures are charged on the Consolidated Fund of India?
1. Emoluments and allowances of the President of India
2. Salaries and allowances of the Chairman of the Council of States
3. Salaries and allowances of the Speaker of the House of the People
4. The pensions payable to or in respect of Judges of any High Court
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1,2 and 3, only
(
c) 1, 3 and 4, only
(
d) 2 and 4, only
Ans: (a)

Q7. Consider the following statements:
1. Report of the Administrative Reforms Commission recommended the establishment of Lokpal and Lokayukta institutions.
2. Lokpal is conceived as the highest institution in India to investigate corruption at higher places in Government.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q8. Which one of the following writs examines the procedures of inferior Courts or Tribunals ?
(a) Quo-warranto
(
b) Mandamus
(
c) Prohibition
(
d) Certiorari
Ans: (d)

Q9. Consider the following statements:
The executive power of the Union extends to giving of directions to a State in respect of:
1. Construction and maintenance of means of communication of national or military importance
2. Maintenance of law and order in the State
3. Protection of railways within the State
4. Protection of secular character of the country Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1 and 3
(
d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q10. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Cabinet Committees) (Functions)
A. Appointments Committee – 1. Looks after the progress of government business in the Parliament
B. Economic Affairs Committee – 2. Deals with all policy matters pertaining to domestic and foreign affairs
C. Parliamentary Affairs Committee – 3. Decides all higher level appointments in the Central Secretariat
D. Political Affairs Committee – 4. Directs and coordinates the governmental activities in the economic sphere
Codes:

A B C D
(a) 3 2 4 1
(
b) 3 4 1 2
(
c) 4 3 2 1
(
d) 4 2 1 3
Ans: (b)

Q11. How can the number of Judges in the Supreme Court of India be increased?
(a) By a Presidential notification
(
b) By a Parliamentary Act
(
c) By an Amendment of the Constitution of India
(
d) By a Representation from the Supreme Court
Ans: (b)

Q12. 73rd Amendment to the Constitution of India provides for:
(a) Two tiers of Panchayati Raj institutions at the village and district levels
(
b) Two tiers of Panchayati Raj institutions at the village and block levels
(
c) Two tiers of Panchayati Raj institutions at the block and district levels
(
d) Three tiers of Panchayati Raj institutions at the village, block and district levels.
Ans: (d)

Q13. Who / Which is vested with powers to make regulations as to conditions of service of members and staff of the Union Public Service Commission?
(a) President of India
(
b) Parliament
(
c) Union Minister of Law
(
d) Chairman, Union Public Service Commission
Ans: (a)

Q14. The Right to Information Act of 2005, provides for the creation of the:
1. Central Information Commission
2. State Information Commission
3. Joint State Information Commission
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1 and 2
(
c) 1 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (b)

Q15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Article) (Matter Dealt With)
A. Article 39-A – 1. Living wage for workers
B. Article 43 – 2. Uniform Civil Code
C. Article 44 – 3. Separation of judiciary
D. Article 50 – 4. Free legal aid
Codes:

A B C D
(a) 1 4 2 3
(
b) 4 1 3 2
(
c) 4 1 2 3
(
d) 1 4 3 2
Ans: (c)

Q16. The President is recommended by the Finance Commission as to the:
1. Distribution of net proceeds of taxes between the Union and States
2. Principles governing grants-in-aid of the revenues of States out of Contingency Fund of India
3. Measures to augment Consolidated Fund of a State to supplement resources of Municipalities
4. Measures to augment Consolidated Fund of a State to supplement resources of Panchayats
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 1, 3 and 4
(
c) 1 and 4
(
d) 3 and 4
Ans: (b)

Q17. Consider the following statements:
On proclamation of emergency under Article 352, the Fundamental Rights guaranteed in Article 19 become automatically suspended by virtue of Article 358. Additionally, the President of India may by order under Article 359 suspend:
1. The enforcement of all or any of the Fundamental Rights (except Articles 20 and 21) as may be specified in his order.
2. The enforcement of all or any of the Fundamental Rights except Article 21.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q18. Consider the following statements regarding the composition of the Constituent Assembly:
1. The representatives were to be elected from the four constituents–Hindu, Muslim, Sikh and Christian.
2. The chairman of the Union Constitution Committee was Sardar Vallabhbhai Patel.
3. The total strength of the Constituent Assembly was 389.
4. The Drafting Committee under the chairmanship of Dr.
B.R. Ambedkar consisted of eight members.
Which of these is/are correct?
(a) 1, 2, 3 and 4
(
b) 1, 2 and 4
(
c) 3 only
(
d) 1 only
Ans: (c)

Q19. Though the Directive Principles of State Policy contained in the Constitution are not enforceable by any court, yet they are:
(a) Fundamental in the governance of the country
(
b) Binding on the State
(
c) Enforceable at the instance of the President
(
d) Superior to Fundamental Rights of India
Ans: (a)

Q20. Which of the following statements on Zonal Councils are correct?
1. They owe their existence to the Constitution of India.
2. There are five zonal councils.
3. They coordinate relations among the governments of the States and Union territories and the Government of India.
4. They are set up under the States Reorganization Act, 1956.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 3 and 4
(
d) 2 and 4
Ans: (b)

Q21. When Demands for Grants are introduced in Lok Sabha, the Speaker applies the guillotine:
(a) After the demands are discussed and approved
(
b) After the demands are discussed and voted down by Lok Sabha
(
c) When the demands are discussed and reduced
(
d) When the time allotted is coming to a close
Ans: (d)

Q22. Consider the following statements:
1. Supreme Court’s power to issue writs is narrower than that of High Court.
2. A citizen is free to approach High Court or Supreme Court as he chooses whenever his fundamental rights are violated.
3. The law declared by the Supreme Court is binding on all courts throughout India.
Which of the above statement (s) is / are correct?
(a) Only 1
(
b) 1 and 2
(
c) 1, 2 and 3
(
d) 2 and 3
Ans: (c)

Q23. Who among the following are among those who comprise the Zila Parishad?
1. Chairmen / Presidents of the Panchayat Samities within the jurisdiction of the district
2. MPs, MLAs and MLCs whose constituencies are in the district
3. Representatives of co-operative societies, municipalities, notified area committees, etc.
4. Health care specialists Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(
b) 1, 2 and 3
(
c) 1, 2 and 4
(
d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q24. Which one of the following is not correct about Finance Commission?
(a) The members of the Commission are appointed by the President.
(
b) It is to act as a balancing wheel of Indian fiscal federalism.
(
c) The qualifications of members of the Commission are determined by the Parliament.
(
d) It is constituted under the provisions of Article 180 of the Constitution of India.
Ans: (d)

Q25. Which of the following States require (s) judicial qualifications for the appointment of Lokayukta?
1. Maharashtra
2. Rajasthan
3. Bihar
4. Andhra Pradesh
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(
b) 2 and 3
(
c) 4 only
(
d) 1 and 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!