You are here
Home > QB Subjectwise > 067 History Previous Year Questions

067 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. List-I List-II
A. Harappa 1. Workmen’s quarters
B. Lothal 2. Dockyard
C. Kalibangan 3. Dancing girl
D. Mohenjodaro 4. Furrowed land
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

Q2. The suppression of Indian language newspapers under the Vernacular Press Act of 1878 was caused by the criticism of
(a) lavish lifestyle of the English officials
(b) ill-treatment given to Indigo workers by their English masters
(c) inhuman approach of English officials towards the victims of the famine of 1876-77
(d) misuse of religious places of India by English officials

Ans: (b)

Q3. The DYARCHY as introduced by the Government of India Act, 1919 postulated which of the following?
(a) A system of dual government in Bengal
(b) Backward classes were entitled to vote
(c) A few subjects were transferred to the Provincial Ministries and the rest retained by the Executive Council
(d) Hindus and Muslims could vote separately

Ans: (c)

Q4. Match the following:
A. Ravi Verma : 1. Painter
B. Amrita Shergil : 2. Modern Art
C. Jamini Roy : 3. Folk lore
D. Ravi Shankar : 4. Sitar
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2

Ans: (a)

Q5. Statement I: There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga valley towards the end of Chandragupta’s reign.
Statement II: Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.
(a) Both the statements are true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Q6. Examine the following statements:
1. The Jhukar culture is a late/post-Harappan culture of Sind.
2. The Harappan script was written in the boustrophedon writing style.
3. Offering pits were discovered at the citadel mound of Kalibangan.
4. The Harappan civilization may be viewed as an example of an early state.
5. Proof of Aryan invasions was claimed to have been discovered at Mohenjodaro, in the assortment of scattered skeletons (apparently signs of a ‘massacre’) and, in the form of deliberate blocking of entrances and a culture (Cemetery H) at Harappa.
Choose the code for correct statements-
(a) 2, 3 and 5
(b) 1 and 5
(c) 3 and 5
(d) All are correct

Ans: (d)

Q7. Given below are the monthly journals/magazines along with the expatriates who edited it:
1. The Indian Socialist – Shyamji Krishna Varma
2. Talwar – V. Chattopadhyaya
3. Free Hindustani – Taraknath Das
4. Bande Mataram – Madam Bhikaji Rustom Cama
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 2
(b) Only 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4 123 When did the Congress adopt the principle that it would not take up any proposal which was considered harmful to Muslims by majority of the Muslim delegates in the Congress?

Ans: (d) Q(a) 1885(b) 1887 (c) 1888(d) 1891

Q8. Arrange the following Mughal rulers in chronological order.
A. Bahadur Shah I
B. Bahadur Shah II
C. Farrukhsiyar
D. Muhammad Shah
E. Shah Alam II
(a) A, C, D, E, B
(b) A, B, C, D, E
(c) E, D, C, B, A
(d) A, B, E, D, A

Ans: (a)

Q9. List – I List – II
A. Palaeolithic 1. Ground stone tools
B. Mesolithic 2. Rock painting
C. Neolithic 3. Flaked stone tools
D. Upper Palaeolithic 4. Microlithic tools
Codes:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 1 2
(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

Q10. List-I List-II
1. Battle of Samel A. Defeat of Agfhans under Ibrahim Lodhi by Babur.
2. Battle of Bilgram B. Defeat of Rajputs under Rana Sanga by Babur.
3. Battle of Bhagara C. Defeat of Afghans under Mahmud Lodi by Babur.
4. Battle of Khanwa D. Final defeat of Humayun by Sher Shah.
5. First Battle of Panipat E. Defeat of Rajputs under Maldeo of Marwar by Sher Shah.
(a) 1-E, 2-D, 3-C, 4-B, 5-A
(b) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A, 5-E
(c) 1-C, 2-E, 3-D, 4-B, 5-A
(d) 1-B, 2-A, 3-E, 4-C, 5-D

Ans: (a)

Q11. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal
(b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore
(c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s ‘Elements of Geometry’ translated into Sanskrit
(d) Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sarda in the Shringeri temple

Ans: (a)

Q12. Thyagaraja of 18th century was
(a) The greatest musician who composed his songs in Telugu
(b) The greatest Kathak dancer
(c) The greatest playwright of Tamil
(d) The greatest Sanskrit poet

Ans: (a)

Q13. The site of Harappa is located on the bank of river
(a) Saraswati (b) Indus
(c) Beas (d) Ravi

Ans: (d)

Q14. Once the Khilafat and Non-Cooperation struggle was called off in February 1922, diverse struggles that had given significance to it took separate courses away from the Congress. Examine the following statements:
1. The popularity of Congress reached a record low with its membership in 16 out of 20 provinces declining.
2. The notion of Hindu-Muslim unity was violently shaken as several riots took place in Uttar Pradesh.
3. The Hindu Mahasabha emerged as a strong critic of the congress in the 1920s.
4. The Akalis in Punjab moved away from the Congress in order to retain their separate religious identity.
Select the code for correct statements.
(a) 2 only
(b) 1 and 2
(c) 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Q15. Which of the following statement(s) is/ are found to be incorrect?
I. Razia was the daughter of Qutubud- din Aibak and was the first and only Muslim woman who ever ruled India.
II. Razia’s rule marked the beginning of a struggle for power between the Monarchy and Turkish chiefs called Turkani-Chahalgani (The forty).
III. Razia was killed by her own brother Muiz-ud-din Bahram.
(a) Only I
(b) Only III
(c) I and III
(d) II and III

Ans: (a)

Q16. The panchashila (five principles) of peaceful co-existence, embodied in the 1954 treaty with China, included:
A. Mutual respect for each other’s sovereignty and territorial integrity
B. Non-aggression
C. Non-interference in the affairs of others
D. Non-alignment with either of the super powers
E. Equality and mutual benefit
F. Peaceful co-existence
Select the correct answer from the codes given below:
(a) A, B, C, D and F
(b) A, B, D, E and F
(c) A, B, C, E and F
(d) A, C, D, E and F.

Ans: (c)

Q17. Name the person/persons who invited Babur to invade India.
1. Daulat Khan Lodi
2. Mahmud Lodi
3. Bhara Mal of Amber
4. Rana Sanga of Mewar
5. Alam Khan Lodi
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 1, 4, 5
(d) 3, 4, 5

Ans: (c)

Q18. Which of the following were the causes for the rapid dissolution of the Mughal empire?
1. Degeneration of the Mughal nobility
2. The absence of the Law of Succession
3. Foreign invasion
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q19. With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None

Ans: (a)

Q20. The Jainas believe the Jainism is the outcome of the teachings of 24 tirthankaras. In the light of this statement, which one among the following is correct of Vardhamana Mahavira?
(a) He was the first tirthankara and the founder of Jainism
(b) He was the 23rd tirthankara, the first 22 tirthankaras being considered legendary
(c) He was the last and 24th tirthankara, who was not considered as the founder of the new faith but as a reformer of the existing religious sect
(d) He was not one of the 24 tirthankaras

Ans: (c)

Q21. The following are some of the important developments/ events in 16th century India. Arrange them in an ascending chronological order.
1. First printing press in India
2. Arrival of St. Francis Xavier in India
3. Reconquering of Delhi by Humayun
4. Defeat of Vijayanagara by the Deccan Sultans
Select the correct code:
(a) 3, 2, 4 and 1
(b) 2, 3, 4 and 1
(c) 1, 3, 2 and 4
(d) 1, 3, 4 and 2

Ans: (b)

Q22. Match the columns using the given codes.
List I List II
A. War and Peace 1. Mahasandhi Vigrahaka
B. Chief Councillorship 2. Amatya
C. Military forces 3. Mahadandanayaka
D. Law and Order 4. Mahabaladhikrita
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 4 1 3
(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

Q23. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I List II
A. Lala Lajpat Rai 1. Servants of India Society
B. Bal Gangadhar Tilak 2. The Pioneer
C. Gopal Krishna Gokhale 3. The Young India
D. Mahatma Gandhi 4. The Kesari 5. Navjeevan
Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 5
(b) 2 3 1 5
(c) 1 2 4 3
(d) 3 4 5 1.

Ans: (a)

Q24. Which two of the following foreign travellers came during the reign of Krishna Deva Raya and were portugueses?
1. Nicolo Conti 2. Abdur Razzaq
3. Domingo Paes 4. Fernao Nuniz Find the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (d)

Q25. Which one of the following was the cause of disintegration of the Mughal Empire?
(a) War of succession among sons of Aurangzeb
(b) Attacks of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali
(c) Revolts of various communities like Jats, Sikhs, Rajputs, etc.
(d) All of the above mentioned factors contributed to the downfall of the Mughal Empire

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!