You are here
Home > QB Subjectwise > 067 Geography Previous Year Questions

067 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Assertion (A): According to census statistics, more male children are born each year than female children in India.
Reason (R): In India, the death rate of male child is higher than that of the female child.
(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (c)

Q2. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Porphyritic Igneous Rocks—mix grained
(b) Aphanitic Igneous Rocks—without grains of any size
(c) Phaneritic Igneous Rocks—coarse grained
(d) Pegmatitc Igneous Rocks—very coarse grained
Ans: (a)

Q3. Consider the following statements and Identify the right ones.
I. Saline soils are infertile because of the presence of sodium, potassium and magnesium in a larger proportion.
II. They have more salts, largely because of dry climate and poor drainage.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None
Ans: (c)

Q4. There are three distinct characters of temperature stratification of atmosphere around the Earth. Which one among the following is the correct arrangement of the layers
(from the Earth’s surface upwards)?
(a) Thermosphere – Stratosphere -Troposphere
(b) Troposphere – Thermosphere – Stratosphere
(c) Troposphere – Stratosphere – Thermosohere
(d) Thermosphere- Troposphere – Stratosphere
Ans: (c)

Q5. A hard rock standing like a mushroom is the result of
(a) erosional work of underground water
(b) erosional work of wind
(c) erosional work of a river
(d) erosional work of a glacier
Ans: (b)

Q6. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below List I List II
(Island) (Country)
A. Crete 1. Indonesia
B. Timor 2. Greece
C. Panay 3. Japan
D. Shikoku 4. Philippines
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q7. Consider the following rivers
1. Barak
2. Lohit
3. Subansari
Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I (City) List-II (River)
A. Bangkok 1. Irrawaddy
B. Phnom-penh 2. Mekong
C. Hanoi 3. Menam (chao Phraya)
D. Yangon 4. Red River A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 4 1 3 2
(c) 3 1 4 2
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)

Q9. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A) : Igneous rocks are more prone to mechanical weathering.
Reason (R): Igneous rocks have granular structure.
Ans: (a)

Q10. Which of the following is the main difference between the Western and Eastern Ghats?
(a) Height
(b) Continuity
(c) Proximity to the coast
(d) Vegetation
Ans: (b)

Q11. Match the following .
List I
(Dam) List II
(River)
A. Ukai dam
B. Bhakra dam
C. Nagarjuna Sagar dam
D. Pandoh dam
1. Beas
2. Krishna
3. Sutlj
4. Tapi (Tapti)
Codes A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (c)

Q12. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Sea) (Country)
A. Black Sea 1. Bulgaria
B. Red Sea 2. China
C. Yellow Sea 3. Eritrea
D. Caspian Sea 4. Kazakhstan
Code:
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 2 4
(d) 2 4 1 3
Ans: (c)

Q13. Break in the monsoon means
(a) Late arrival of the monsoon
(b) Early retreat of the monsoon
(c) Dry spell during the monsoon season
(d) Sudden onset of the monsoons
Ans: (c)

Q14. Consider the following statements
1. The Beas river has cut a deep gorge across the Dhaula Dhar range
2. Subaranrekha supplies water to TISCO
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q15. The Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong rivers originate in Tibet narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course to flow into India. This “U” turn is due to ?
(a) Uplift of folded Himalayan series.’
(b) Syntaxial bending of geologically young Himalayas.
(c) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains.
(d) Both (a) and (b) above.
Ans: (b)

Q16. Kashmir Himalayas is famous for its
(a) Scenic beauty
(b) Dal Lake
(c) glaciers
(d) peverty
Ans: (c)

Q17. Which of the following statements regarding the duration of day and night is correct?
(a) Difference is least near the Equator and progressively increases away from it
(b) Difference is maximum at the Equator and progressively decreases away from it
(c) Difference is least at the Tropics and progressively increases towards the Equator and Poles
(d) Difference is maximum at the Tropics and progressively decreases towards the Equator and Poles
Ans: (a)

Q18. Where is the Nanda Devi peak located?
(a) Himachal Pradesh (b) Uttarakhand
(c) Sikkim (d) Nepal
Ans: (b)

Q19. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
(A) Central Building (1) Madras Research Institute
(B) Central Road (2) Roorkee Research Institute
(C) Central Drug (3) Lucknow Research Institute
(D) Central Leather (4) New Delhi Research Institute
(5) Dhanbad
(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 5
(b) A – 2 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 1
(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(d) A – 5 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 3
Ans: (b)

Q20. The humidity of air measured in percentage is called
(a) absolute humidity (b) specific humidity
(c) relative humidity (d) all of these
Ans: (c)

Q21. Consider the following statements?
1. Submarine canyons are so called because they resemble river canyons on the continents
2. They look like long V-shaped valleys with steep sides.
3. They have tributaries similar to those of river cut canyons on land
4. Most of the canyons are formed by continental rifting
Which of the above statements are not correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) None
Ans: (d)

Q22. Which of the following pairs is not correctly matched?
(City) (River)
(a) Hamburg : Rhine
(b) London : Thames
(c) New York : Hudson
(d) Vienna : Danube
Ans: (a)

Q23. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II
A. Monsoon burst 1. Dry spell in the rainy season
B. Monsoon break 2. Sudden onset of the monsoons
C. Monsoon trough 3. Low pressure area in the Ganga Plain
D. Monsoon retreat 4. J o u r n e y o f t h e monsoons from north-west to south east in India.
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)

Q24. Why the Indian farmers plough their fields during the time interval between two crops ?
(a) In order to keep the soil loose for further cultivation
(b) To increase the porosity of the soil
(c) To escape drought
(d) To prevent clodding
Ans: (b)

Q25. Consider the following pairs:
Region Well-known for the production of
1. Kinnaur : Areca nut
2. Mewat : Mango
3. Coromandel : Soya bean
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!