You are here
Home > QB Subjectwise > 066 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

066 Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Indian Polity & Constitution Previous Year Questions

Q1. Where was the high court of Andhra State, formed in 1953, located?
(a) Guntur
(
b) Tirupathi
(
c) Kurnool
(
d) Nellore
Ans: (a)

Q2. Which of the following statements is/are correct?
1. The constitutional remedy under Article 32 is available only in case of fundamental rights, not in the case of rights which follow from some other provision in the Constitution.
2. Both the Supreme Court and High Courts can issue the writs of habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and quo-warranto only for the purpose of enforcement of fundamental rights.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q3. Under the Citizenship Act, 1955, by which of the following ways can a person become a citizen of India?
1. By birth
2. By descent
3. By registration
4. By nationalisation
5. By incorporation of territory
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3, 4 and 5
(
b) 1 and 2
(
c) 1, 2, 3 and 5
(
d) 3, 4 and 5
Ans: (c)

Q4. A change in which of the following does not require ratification by the legislatures of not less than one-half of the states by resolutions to that effect passed by those legislatures before the bill making provisions for an amendment in the Constitution of India is presented to the President for assent?
(a) Any of the lists in the Seventh Schedule
(
b) The provisions of Article 368
(
c) Article 73 about extent of executive power of the Union
(
d) Article 161 about power of Governor to grant pardon
Ans: (d)

Q5. Assertion (A) :The President of India can return any bill passed by Parliament for reconsideration of the Houses.
Reason (R) :The President cannot return money bills to the Parliament for reconsideration of the Houses.
Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(
b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(
c) A is true but R is false
(
d) A is false but R is true
Ans: (d)

Q6. Which of the following expenditures shall be charged on the Consolidated Fund of India?
1. The emoluments and allowances of the President and other expenditure relating to his office
2. The emoluments and allowances of the Prime Minister and other expenditure relating to his office
3. The salaries and allowances of the Chairman and the Deputy Chairman of the Council of States
4. The salaries and allowances of the Speaker and the Deputy Speaker of the Lok Sabha Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(
b) 2, 3 and 4
(
c) 1, 3 and 4
(
d) 1, 2 and 4
Ans: (c)

Q7. Some state governments have, besides Cabinet Ministers and Ministers of State, Parliamentary Secretaries also. These Parliamentary Secretaries who are also members of the State Legislature are appointed by:
(a) The Chief Minister
(
b) The Governor
(
c) The Chief Whip of the ruling party
(
d) The Speaker
Ans: (b)

Q8. Which of the following units of urban local self-government does not have a constitutional foundation?
(a) Cantonment Boards
(
b) Municipal Councils
(
c) Municipal Corporations
(
d) Nagar Panchayats
Ans: (a)

Q9. The annual report of the Comptroller and Auditor-General of India is scrutinised in detail by the:
(a) Public Accounts Committee
(
b) Estimates Committee
(
c) Consultative Committee of the Finance Ministry
(
d) Select Committee on Expenditure
Ans: (a)

Q10. In pursuance of which of the following Articles of the Constitution of India, the President published an authoritative text of the Constitution in the Hindi language?
(a) Article 393
(
b) Article 394
(
c) Article 394-A
(
d) Article 395
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements about elections:
1. The Constitution provides that elections to the House of the People and the Legislative Assemblies of States are to be held on the basis of universal adult suffrage.
2. The Constitution stipulates that there will be separate electoral rolls for Parliamentary and State Assembly elections.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q12. Consider the following statements:
1. The legislation passed by the Parliament is subject to judicial review.
2. The Constitution of India lays down the mechanism for the enforcement of Fundamental Rights.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q13. The scope of ‘life and personal liberty’, as envisaged in Article 21 of the Constitution of India, has expanded considerably over the years. Which one of the following can still not be subject of this protection?
(a) The Right to good health
(
b) The Right of a bonded labour to rehabilitation after release
(
c) The Right, under a settlement, to claim bonus or dearness allowance
(
d) The Right to livelihood by means which are not illegal, immoral or opposed to public policy
Ans: (c)

Q14. In a parliamentary form of Government, ministers are appointed by:
(a) The head of the state at his discretion
(
b) The head of the government
(
c) The head of the state on the recommendations of the head of the government
(
d) The legislature
Ans: (c)

Q15. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
(Pardoning Power of President) (Implications)
A. Commutation – 1. Stay of the execution of a sentence for a temporary period
B. Reprieve – 2. Awarding a lesser sentence in place of one originally awarded.
C.
Remission – 3. Substitution of one form of punishment for a lighter form.
D.
Respite – 4. Reducing the period of sentence without changing its character.
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(
b) 4 2 1 3
(
c) 3 1 4 2
(
d) 4 3 2 1
Ans: (c)

Q16. Consider the following statements:
1. After the demands for grants in the Annual Financial Statement are voted by the Lok Sabha, the grants so made as well as the expenditure charged on the Consolidated Fund of India are incorporated in the Annual Finance Bill.
2. The taxing proposals of the budget are included in an Appropriation Bill.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q17. Consider the following statements:
1. Reservation of a State Bill for the assent of the President is a discretionary power of the Governor of a State.
2. President of India is not empowered to keep a bill of the State Legislature pending for an indefinite period of time, without expressing his mind.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(
b) Only 2
(
c) Both 1 and 2
(
d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q18. Statement I:Multiplicity of authorities in urban areas has added to the problems of citizens.
Statement II:New special purpose agencies have been created for urban functions.
Codes:
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(
b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(
c) Statement I is true but Statement II is false.
(
d) Statement I is false but Statement II is true.
Ans: (a)

Q19. “Planning has superseded the Federation and our country is functioning like a unitary system in many respects” – was stated by:
(a) Ashok Chanda
(
b) K. Santhanam
(
c) Estimates Committee
(
d) Administrative Reforms Commission
Ans: (b)

Q20. The ‘first-past-the-post’ electoral system, prevalent in India, refers to:
(a) A system of proportional representation of weighted voting in a multi-member constituency
(
b) Single ballot, plural member majority voting system
(
c) An electoral system in which the person winning the most votes of the votes cast in a constituency (single ballot, single member) is declared elected
(
d) A system in which the winning candidate has to secure a plurality as well as majority of the votes cast
Ans: (c)

Q21. Consider the following political events:
1. Inclusion of Ninth Schedule in the Constitution
2. Passing of Anti-defection Bill
3. First non-Congress government at the Centre
4. Reorganisation of the State of Punjab The correct chronological sequence of these political events is:
(a) 1, 2, 3, 4
(
b) 4, 3, 2, 1
(
c) 1, 4, 3, 2
(
d) 2, 3, 1, 4
Ans: (c)

Q22. What is the correct chronological order in which the following provisions were incorporated into the Constitution of India through amendments?
1. Directive Principle on Free Legal Aid
2. Relaxation for SCs and STs in promotions
3. Twelfth Schedule
4. Article 51-A (k)
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1-3-2-4
(
b) 2-1-4-3
(
c) 2-3-4-1
(
d) 4-2-1-3
Ans: (a)

Q23. What is the correct sequence of the following?
1. Scheduled Castes Order
2. Untouchability Offences Act
3. Protection of Civil Rights Act
4. Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 3, 4, 1, 2
(
b) 4, 1, 2, 3
(
c) 1, 2, 3, 4
(
d) 2, 3, 4, 1
Ans: (c)

Q24. Consider the following statements about Union-State relations:
1. In case of overlapping of a matter between the three kinds of subjects of legislations, predominance has been given to the Union Legislation.
2. In the concurrent sphere, in the case of repugnancy between a Union and a State law relating to the same subject, the former prevails, even if the State law was reserved for the assent of the President and has received such assent.
3. The vesting of residual power under the Indian Constitution follows the precedent of Canada and not that of the Government of India Act, 193
– 5. Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 1 and 3
(
c) 2 and 3
(
d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q25. Consider the following statements:
The Prime Minister as the head of the Council of Ministers:
1. Has a free hand in the distribution of portfolios
2. Can reshuffle the Ministers and ask any Minister to resign
3. Is bound by the advice of the Ministers
4. Advises the Ministers in day-to-day administration of Ministries Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2
(
b) 2 and 3
(
c) 1, 2 and 4
(
d) 3 and 4
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!